Tiistaina on iso riski sille, että Cristiano Ronaldon MM-ura pannaan pakettiin

Cristiano Ronaldo ei ole koskaan kotonaan vaihtopenkillä.

Jalkapallon MM2022

Tiistaina on iso riski sille, että Cristiano Ronaldon MM-ura pannaan pakettiin

Räjähtääkö tapaus Cristiano Ronaldo tiistaina Portugalin käsiin? Riski siihen on ainakin ilmeinen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.12.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Tiistai 6.12.

Marokko-Espanja

Klo 17.00 (TV2)

Marokko on yksi MM-kisojen positiivista yllättäjistä, mutta nyt sillä on vastassa haasteista kovin. Luis Enrique on saanut ajettua Espanjan maajoukkueen pelaamiseen vahvan syöttöpelin lisäksi vahvat rakenteet. Haasteena on vain se, kuka tekee tarvittavat maalit, silloin vastustaja pelaa ultravarovaista puolustuspeliä. Espanjalla ei ole Kylian Mbappén tai Lionel Messin tasoista otteluiden ratkaisijaa.

Marokko on fyysinen joukkue, joka tulee sijoittamaan kaikki rahansa vahvaan puolustuspeliin ja vastaiskuihin. Achraf Hakimi olisi tässä pelaamisen moodissa elintärkeä pala Marokon pelaamista ja siksi on ymmärrettävää, että hänen nilkkansa paranemista on toivottu ja rukoiltu Marokon leirissä.

Espanjalla on käytössään koko 26 miehen pakka.

Arvio: Joukkueiden tasoero on selvä, mutta Espanjan ongelmat maalinteossa jättävät Marokolle pienen sauman. Silti ottelun ratkeaminen Espanjalle jo normaalin peliajan puitteissa on todennäköisin lopputulos. Mitään maalijuhlia Espanja tuskin kuitenkaan pääsee viettämään.

Portugali-Sveitsi

Klo 21.00 (TV2)

Päivän todellinen trilleri ratkaisee viimeisen välieriin menevän joukkueen. Sveitsi oli Brasiliaa vastaan aneeminen, mutta muuten se on pelannut erinomaiset kisat ja varsinkin voitto kovasta Serbiasta alkulohkon viimeisessä ottelussa oli kova näyttö sen organisoidun pelimallin toimivuudesta.

Portugalin keskittymistä otteluun on häirinnyt tuttu tekijä, Cristiano Ronaldo. Päävalmentajana Fernando Santos joutui maanantain lehdistötilaisuudessa vastailemaan Ronaldon mahdollisiin seurasiirtoihin ja Ronaldon kiukuttelemiseen jouduttuaan vaihtoon tappioon päättyneessä Etelä-Korea -ottelussa.

Ronaldo on osoittanut olevana joukkueelleen uhka ja mahdollisuus. Niin nytkin. Jos peli sujuu ja kaikki menee rallatellen, hyvä – mutta entä jos asiat eivät sujuisikaan, kuten pitäisi. Tiistaina riski sille, että asiat eivät suju valssaten, on suuri. Sveitsi on paitsi hyvä joukkue, se on myös joukkue, joka pääsee helposti ihon alle, kuten tulikivenkatkuinen ottelu Serbiaa vastaan osoitti. Eikä kysymys ole vain Ronaldosta. Portugalilla on muitakin pelaajia, joita on kohtalaisen helppo saada tanssiin mukaan.

Portugalilta puuttuu edelleen Nuno Mendes. Myös Danilo Pereiran pelaaminen näyttää epätodennäköiseltä. Otavio on saattaa sen sijaan olla jo pelikunnossa. Sveitsin ainoa huoli on Renato Steffen.

Arvio: Portugali voitti Sveitsin Kansojen liigassa kesäkuussa ensin 4-0, kunnes Sveitsi kaatoi sen kotikentällään 1-0. Nyt luvassa on hyytävä ja tasainen taistelu, jonka voittajaa on mahdoton ennakoida. Portugalilla on niin paljon yksilötaitoa, että illan ratkaisu saattaa hyvinkin syntyä jonkun hetken maagisen väläyksen kautta. Jos Sveitsi saa eliminoitua tällaiset ylimaalliset maalit, sillä on silloin kaikki edellytykset pitää ottelu vähämaalisena ja ratkaista peli yhdellä maalilla – ja pistää Ronaldon viimeiset MM-kisat pakettiin . Sveitsin yli 4.50:n kertoimet houkuttavat pelaamaan sitä Portugalin sijaan – tai ainakin tasapeliä.