Tim Sparv teki rohkean ratkaisun, josta Huuhkajat hyötyy EM-lopputurnauksessa

JalkapalloMuut sarjat

Tim Sparv teki rohkean ratkaisun, josta Huuhkajat hyötyy EM-lopputurnauksessa

Tim Sparv siirtyy Kreikan liigaan, jossa häntä odottaa täysin erilainen elämä ja jalkapallomaailma, arvioi Gert Remmel.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.8.2020 | KUVAT All Over Press

Tim Sparv ottaa urallaan rohkean askeleen siirtymällä Kreikan pääsarjassa pelaavaan AE Larissaan. Larissa vahvisti verkkosivuillaan Sparvin tehneen seuran kanssa kahden vuoden mittaisen sopimuksen. Elmo kertoi Sparvin siirtymisestä Kreikkaan jo viime perjantaina.

Elmo-lehden jalkapalloasiantuntija Gert Remmel pitää Sparvin siirtoa Kreikkaan erittäin mielenkiintoisena ja rohkeana, ja näkee, että siitä on myös hyötyä Huuhkajille ensi kesän EM-kisoissa.

”Sparv menee nyt pelillisesti totaalisesti erilaiseen sarjaan. Tätä eroa korostaa se, että hänen edellinen seuransa, FC Midtjylland, on malliseura konseptoidun toiminnan seurasta. Se tapa, jolla Midtjylland on luonut oman konseptinsa ja toteuttaa sitä, on itse asiassa kovinta kärkeä Euroopassa.”

”Larissa on sen sijaan kreikkalaiseen tapaan kontekstiseura, joka elää ottelusta otteluun ja jopa puoliajasta puoliaikaan. Toiminta ei perustu konseptoidun toiminnan kautta pelaamiseen ja voittamiseen, vaan siihen, että jokaisesta pelin sisällä olevasta hetkestä pyritään saamaan irti maksimit kohti erittäin konkreettista päämäärää. Jos Larissa pelaa esimerkiksi Panathinaikosia vastan, se yrittää venyttää jokaisen sekunnin minuutiksi, minuutit puoliajaksi ja puoliajat otteluksi, jotta se voisi saada ottelusta edes sen yhden pisteen.”

”Juuri tämä on se asia, jota kautta myös Suomen maajoukkue voi hyötyä ensi kesänä EM-kisoissa Sparvin siirrosta Larissaan. Suomen maajoukkue pelaa aika pitkälti kontekstijalkapalloa ja kaiken lisäksi EM-lopputurnaus on lyhyt turnaus, jossa kontekstijalkapallon merkitys korostuu entisestään, varsinkin Suomen materiaalin kannalta, koska kaikki vastustajat ovat Suomen kannalta lähtökohtaisesti vahvempia.”

”Jos Tim Sparv pystyy Larissassa kehittämään omaa kontekstipelaamistaan, siitä on varmasti hyötyä Suomen maajoukkueelle EM-lopputurnauksessa.”

Tanskaa astetta kovempi sarja

Kreikan liiga on Remmelin mukaan tasoltaan kokonaisuudessaan astetta kovempi kuin Tanskan liiga. Kreikan liigasta UEFA:n seurakohtaisessa ranking-järjestelmässä sadan parhaan listalla on kolme seuraa, Olympiakos, PAOK ja AEK, kun Tanskasta sadan parhaan listalle mahtuu vain FC Köbenhavn. Midtjylland on listalla 102:s. Maakohtaisessa rankingissa Kreikka ja Tanska ovat vaihdelleet tasaisesti paikkoja suuntaan ja toiseen.

”Tanskan liiga on toiminnaltaan stabiilimpi. Kreikassa on sen sijaan paljon enemmän sekavuutta; on politikointia, ollaan hermostuneempi yksittisistä tuloksista ja muutenkin jalkapalloon suhtaudutaan Kreikassa paljon intohimoisemmin kuin Tanskassa tai Ruotsissa, joka ainakin mediatietojen mukaan oli toinen vaihtoehto Sparvin seuraavaksi siirroksi.”

”Ehkä jalkapallon asemaa Kreikassa kuvaa hyvin se, että Kreikassa maan parlamentin istuntoja on jouduttu keskeyttämään, kun niissä on alettu keskustella hieman kiihkeämmin jalkapallosta.”

”Larissa on tässä mielessä mielenkiintoinen ja myös kunnioitettava valinta Sparvilta. Jos hän olisi mennyt tanskalaiseen tai ruotsalaiseen seuraan, kysymys olisi ollut paitsi pelillisesti myös elämänkokemuksellisesti sellaisesta kokemuksesta, joka hänellä jo on.”

”Nyt ero alkaa jo aamusta. Kreikassa hän ei sanota aamuisin god morgon, vaan kalimera, ja sen jälkeen koko päivä on niin elämisen kuin jalkapallon kannalta täysin erilainen. Olen vakuuttunut, että Sparv fiksuna ja sosiaalipoliittisesti herkkänä ihmisenä nimenomaisesti halusi uudenlaisen pelillisen ja elämänkokemuksellisen kokemuksen – ja sen hän Kreikasta saa.”

”Valinta oli Sparvilta tässä mielessä erittäin rohkea ja kertoo hänestä paljon ihmisenä. Hänen olisi ollut helppo jatkaa uraansa Skandinaaviassa arvostettuna ja kunnioitettuna ammattilaisena, joka olisi varmasti hallinnut kaikki asiat niin kentällä kuin kentän ulkopuolella, koska niin hän on nytkin tehnyt.”

”Sparv ei kuitenkaan tyytynyt varman päällä elämiseen ja siitä nauttimiseen, vaan halusi uudenlaisen haasteen ja opetella pelaamista ja elämistä täysin uudenlaisessa ympäristöstä. Ratkaisu kertoo siitä, että jos ihminen pystyy tekemään rohkeita ratkaisuja elämässään, hän pystyy tekemään rohkeita ratkaisuja myös kentällä.”

”Pärjää varmasti”

Kreikan liigassa on perinteisesti ollut korkea keski-ikä, joten siinä mielessä 33-vuotias Tim Sparv ei ole Kreikassa mikään kummajainen.

”Se on totta, että keski-ikä on ollut Kreikassa ja täällä Kyproksella korkea, mutta tilanne on selvästi muuttunut. Esimerkiksi Kyproksen hallitsevan mestarin Omonian avauksessa Kyproksen sarjan avauskierroksella pelasi yksi 17- ja yksi 18-vuotias pelaaja, ja kun PAOK voitti eilen Besiktasin 3-1 Mestarien liigan karsinnassa, 18-vuotias Christos Tzolis teki kaksi maalia ja syötti yhden.”

”Olen vakuuttunut, että Sparv tulee pärjäämään Kreikassa ja hänellä on keskeinen rooli Larissan pelaamisessa. Larissa on tällä hetkellä alemman ja ylemmän keskitason välissä oleva seura, mutta he ovat satsaamassa nyt joukkueeseen, ja heillä on hyvä mahdollisuus parantaa Sparvin johdolla ainakin muutamalla pykälällä viime kautista yhdeksättä sijaa, ellei jopa hieman enemmän”, Remmel arvioi.