Timo Lehkonen ennakoi Jukka Jalosen tekevän ketjumuutoksia seuraavaan peliin

JääkiekkoLeijonatMM2021

Timo Lehkonen ennakoi Jukka Jalosen tekevän ketjumuutoksia seuraavaan peliin

ElmoTV:n asiantuntija Timo Lehkosen mukaan Suomen ykkös- ja kakkosketjut olivat liian pehmeitä Kazakstania vastaan.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 23.5.2021 | KUVAT All Over Press

Timo, hypätään suoraan asiaan. Leijonat hävisi yllättäen Kazakstanille voittomaalikilpailun jälkeen. Mitä näit?

Maalipaikat olivat Suomelle 25–8. Hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa Suomi ei päässyt ytimeen, ja kun sinne ei päästy, vastustaja ei joutunut rikkomaan. Tällaiset ovat haastavia pelejä, kun vastustaja puolustaa viidellä ydintä, eikä anna yhtään suoraa hyökkäystä.

Kazakstan antoi tulla sieltä laidalta sisään. Pelistä puuttui kokonaan suorahyökkäyspelaaminen. Se oli heidän taktinen juttunsa: antaa Suomen tulla alueelle, puolustetaan ydintä ja annetaan pyöriä. 

Suomella oli kaksi suorahyökkäyspaikkaa ottelussa. Tuolla tavoin Kazakstan roikkui pelissä mukana ja sai henkeä ylös.

Mitkä olivat mielestäsi Suomen suurimmat ongelmakohdat? Leijonathan pääsi hyvin hyökkäysalueelle ja loi jonkin verran pitkiä hyökkäyksiä. Mistä jäi kiinni?

Suomi loi 21 paikkaa päätypelaamisen kautta ja teki vain yhden maalin. Tyydyttiin laitojen lähellä pelaamiseen. Ainoastaan neloskenttä uskalsi mennä ytimeen, ja he loivat myös maalipaikkoja. Kazakstan otti yhden jäähyn. Se oli ihan vitsi. Suomen olisi pitänyt haastaa voimakkaammin ja saada Kazakstan rikkomaan. Nyt puuttui vähän tunne pelistä.

Mitä sanot Suomen ykkösketjun pelaamisesta? Heidän peliaikansa jäi päätöserässä alle neljään minuuttiin, eikä Jukka Jalonen osoittanut liiemmin luottamusta.

Jotain se kertoo, kun päätöserässä peliaika jää vähäiselle. Odotan, että seuraavaan peliin tulee joitain ketjumuutoksia. Yleensä Jukalla on se ajatus, että mennään kaksi ekaa peliä samoilla ja sitten kolmanteen katsotaan muutoksia tarvittaessa. Ykkösketjussa kaikki pelaajat ovat aika kevyitä ja taitavia pelaajia, mutta riittääkö heillä kamppailupeliin? Nättiä peliä, mutta ei ole tehokasta. Voittaminen vaatisi rosoisuutta.

En tiedä, pitäisikö sinne tulla joku rosoisempi pelaaja. Mutta toisaalta haluaako Jalonen rikkoa neloskentän? On siinä pähkäilemistä.

Turnausvalmentamisen opit lienevät nyt tarpeen, kun Leijonat parsii peliään. Miten tämä yllätystappio käsitellään valmennuksen johdolla?

Valmennus katsoo ensimmäisenä pelin videolta. Se on ihan selvä. Ketjukoostumuksia varmasti mietitään. Mutta isoin kysymys on se, miten saadaan lisää tehokkuutta maalitekoon. Ja toinen merkittävä kysymys on se, että jos ei pystytä luomaan maalipaikkoja, miten saadaan vastustaja rikkomaan. 

Onko mielestäsi pelin periaatteet riittävän selkeitä pelaajille?

Kyllä pelaajat tietävät pelin periaatteet ja rakenteet. On kolmea kaistaa, näkyy, miten avataan, miten mennään alueelle ja miten siellä pelataan. Kyse on nyt maalineduspelaamisesta ja siitä, että saadaan luotua parempia maalintekopaikkoja. Viivan kautta pitäisi nopeammin toimittaa kiekko maalille. Nyt se oli hidasta.

On pakko kysyä seuraava kysymys. Kaksi vuotta sitten merkittävä pelillinen tekijä oli hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen ja siihen liittyvät nyanssit. Nyt sen alan osaaja Antti Pennanen ei ole valmennuksessa. Luuletko, että se voi näkyä Leijonien pelaamisessa?

En lähtisi tuohon spekulaatioon ollenkaan. Suomi sai yli 20 paikkaa päätypelistä. Kyse on siitä, että joku niistä pitäisi saada sisään. Kyse on pelaajien henkilökohtaisistakin taidoista ja rohkeudesta. Kyllä se rakenne on siellä kunnossa: yksi on aina maalilla, yksi kulmassa antaa happea, kolmonen ylhäällä. 

Selvää on, että ykkös- ja kakkosketjun pelaajat eivät voi olla noin pehmeitä. Välillä tuntui, että uskaltavatko he mennä sinne ollenkaan. Siellä jäädään kulmaan ihailemaan, kun pakki toimittaa maalille.

Minkälainen on Suomen näkymä tällä hetkellä MM-turnauksessa?

Tämä oli yksittäinen peli. Isoa kuvaa on tässä kohtaa vaikea sanoa. Tämä tappio voi tehdä hyvääkin. Hyökkääjät joutuvat prosessoimaan, mitä maalin tekeminen kansainvälisellä tasolla vaatii.

Olisi kiva nähdä ylivoimaakin. Se jäi nyt ihan mysteeriksi, että miten se toimii. Kyllä siinä molemmat viisikot loivat maalipaikat, mutta otanta on tosi pieni. Näytti ihan hyvältä ja että sitä on mietitty. 

Siihen Suomi tähtää, että peli paranee kohti puolivälierää. Yleensä Suomella on ollut ykkös- ja kakkosketjut, jotka johtavat peliä. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen, kun nelosketju on johtanut. Siinä on valmennuksella aika mielenkiintoinen kysymys, että miten saadaan muutkin ketjut samalle tasolle. Ja tietysti kysymysmerkki on myös se, onko Suomella niin hyviä pelaajia, jotka pystyvät pelaamaan tuolla hyvin. Ei valmentajatkaan voi taikoa, jos kyvyt eivät riitä.

Mietin jo ennen turnausta, että keitä pelaajia Suomella tekee ne maalit kansainvälisissä peleissä. Ei tuolla hirveästi ole heitä. Eikä Suomi myöskään tule hirveästi tekemään maaleja.