Tottenhamin kaaoksessa on sama, kuka on uusi manageri, jos isolla jakkaralla ei istuja vaihdu

Tästä kiistellään: Lukiko Harry Kanen tervehdyksessä Brentford-ottelun jälkeen "see ya in August" or "goodbye".

JalkapalloValioliiga

Tottenhamin kaaoksessa on sama, kuka on uusi manageri, jos isolla jakkaralla ei istuja vaihdu

Tottenhamin kannattajat jännittävät uuden managerin nimeä. Kannattaisiko kuitenkin jännittää, milloin Daniel Levyn ja ENICin aikakausi päättyy?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.5.2023 | KUVAT All Over Press

Tottenham: Kesän siirtoikkuna

Lähtötilanne

Tottenham lähti kauteen suurin toivein. Sillä oli voitosta voittoon kulkenut manageri, jonka ohjissa Tottenham oli tullut viime kauden lopun lentämällä. Pohjois-Lontoossa mietittiin ennen kauden alkua toiveikkaina, voisiko tämä kausi olla jopa Spursin kausi.

Ei ollut. Tottenhamin kannalta tämä oli irvokkaan katastrofin kausi, joka huipentui Antonio Conten historiallisen raastavaan julkiseen vuodatukseen, italialaismanagerin potkuihin ja tulokselliseen mahalaskuun. Se, että urheilullisesta puolesta vastannut toimitusjohtaja Fabio Paratici joutui Juventuksen aikaisten talousrikkomustensa vuoksi keväällä eroamaan, ylitti Tottenhamin sekamelskassa hädin tuskin uutiskynnystä.

Tottenhamilla on vielä mahdollisuus selviytyä ensi kaudeksi eurokentille, mutta vain Konferenssiliigaan. Sen vetovoimalla ei Spursiin houkutella yhtään pelaajaa. Tarvitaan jotain muuta – mutta mitä?

Tällä hetkellä Tottenhamilla on tarjota vain kysymysmerkkejä. Kuka on uusi manageri, kuka uusi urheilujohtaja? Mitä tekee Harry Kane? Ketä pelaajia lähtee, ketä tulee?

On vain kysymysmerkkejä kysymysmerkkien perään, mutta kysymysmerkeistä kriittisin on kuitenkin yksi mies, seuran puheenjohtaja Daniel Levy. Jos Tottenham pysyy ENICin omistuksessa ja Levy puheenjohtajana, muuttuuko Tottenhamissa mikään?

22 vuoden antama vastaus on, ettei muutu.

Ketkä lähtevät?

Atonio Conte ja Fabio Paratici ovat jo lähteneet. Seuraavaksi kysytään, lähteekö myös Harry Kane. Kanella on vielä vuosi sopimusta jäljellä, ja jos Kane ei laita nimeään jatkosopimukseen, Tottenham joutuu ratkaisemaan, rahastaako se Kanen tänä kesänä vai päästetäänkö Kane lähtemään vuoden päästä ilmaiseksi?

Vastauksissa on 80-100 miljoonan punnan ero. Sen verran Spurs voisi Kanesta tänä kesänä raapia.

Maalivahti Hugo Lloris ja Lucas Moura ovat ilmoittaneet lähtevänsä kesällä Tottenhamista. Muista lähtijöistä pahasti flopannutta Richarlisonia myöten on ennenaikaista sanoa mitään varmaa ennen kuin uusi manageri ja mahdollisesti myös uusi urheilujohtaja on saatu taloon.

Dejan Kulusevski on pelannut puolitoista kautta lainalla Juventuksesta. Sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan Tottenham lunastaa ruotsalaisen tänä kesänä 30 miljoonalla punnalla, jos se sijoittuu neljän parhaan sakkiin ja pelaa ensi kaudella Mestarien liigassa. Vaikka Mestarien liiga -paikkaa ei tullut, Tottenhamilla on edelleen mahdollisuus hankkia Kulusevski, mutta pykälä ei aktivoitu automaattisesti. Spursilla on teoriassa myös mahdollisuus jättää Kulusevski ostamatta.

Ketkä tulevat?

Ensimmäinen ja mielenkiintoisin kysymys on, kuka on Tottenhamin uusi manageri ja kuka seuran uusi urheilujohtaja?

Managerilistan ykkösnimeksi on noussut Feyenoordin päävalmentaja Arne Slot. Feyenoordin Hollannin mestariksi tällä kaudella luotsannut 44-vuotias Slot ei ole myöntänyt, että hän olisi siirtymässä Tottenhamin manageriksi – mutta ei myöskään kiistänyt asiaa.

Feyenoordin GM Dennis te Kloese ilmoitti viikonloppuna, että Tottenham oli kysynyt hänen halukkuuttaan siirtyä Paracitin seuraajaksi, mutta te Kloese oli kieltäytynyt. Hän myönsi, että Slot tekee itse omat päätöksensä, mutta sanoi ”meidän olettavan” hänen jatkavan Feyenoordissa.

Lue myös: Arsenalilla on hurja siirtokassa kesällä, mutta riittävätkö sen rahat kahteen megaostoon?

Myös Julian Nagelsmannin nimi nousi viikonloppuna uudelleen esille, vaikka hänen ehdittiin jo uutisoida olevan ulkona Tottenhamin managerikisasta. Kolmas vahvasti esillä ollut nimi kevään aikana on ollut Espanjan entinen maajoukkueluotsi Luis Enrique.

Tottenham etsii ensisijaisesti nuorta ja nousevaa managerikykyä. Tähän kriteeriin mahtuvat niin Slot, Nagelsmann kuin Enriquekin – mutta myös Spursin viimeisissä otteluissa luotsannut ex-pelaaja Ryan Mason.

Päättipä pelaajakaupoista kuka tahansa, Tottenham tarvitsee joka tapauksessa uuden maalivahdin. Listalla ovat olleet muuan muassa Brentfordin David Raya ja Chelsean Edouard Mendy.

Jos Slot tulisi Tottenhamiin, hän voisi tuoda mukaan myös pelaajia Hollannista. Jo nyt Tottenhamiin on linkattu Feyenoordin keskikenttäpelaaja Orkun Kökçü.

Olisi myös mielenkiintoista nähdä, mistä Tottenham yrittäisi löytää mahdollisen korvaajan Kanelle? Uutta Kanea kun ei kasva jokaisessa pensaassa, varsinkin, jos pöydällä ei ole katettuna Mestarien liigan lautasta.

Analyysi

Tottenhamin kannalta avainkysymys ei ole, kuka on Spursin uusi manageri tai uusi urheilujohtaja, vaan muuttuvatko seuran sisäinen toimintaympäristö ja päätöksenteon rakenteet?

Levyn aikana vain Mauricio Pochettino on aidosti saanut Tottenhamin tekemiseen jonkinlaista järkeä ja vakautta. Kaikki muut managerit Contea ja José Mourinhoa myöten ovat uponneet Tottenhamin toimintaa halvauttavaan levylaiseen Molokin kitaan. Olipa uusi manageri kuka tahansa, hänen onnistumisen mahdollisuutensa ovat joka tapauksessa rajalliset.

Ehkä Tottenhamin paras sauma saada todellinen muutos aikaan on se, että pitkään huhuttu Tottenhamin omistajanvaihdos tapahtuisi viimeinkin. Kukaan ei tiedä varmuudella, olisivatko mahdolliset uudet omistajat yhtään sen parempia vaihtoehtoja Tottenhamille, mutta Levy ja Joe Lewis ovat näyttönsä antaneen – ja niiden näyttöjen alittamista voisi pitää jo saavutuksena.

Tottenham

Pyyntö vai rukous?