Tshekki antoi myrskyvaroituksen MM-kisoihin, mutta Leijonista ei kannata vielä huolestua

Juho Lammikko ja Leijonat joutuivat toteamaan, että Tshekki oli lauantaina parempi maalein 5-2.

JääkiekkoLeijonat

Tshekki antoi myrskyvaroituksen MM-kisoihin, mutta Leijonista ei kannata vielä huolestua

Tshekki kaatoi Karjala-turnauksessa Suomen 5-2. Samuel Savolaisen mukaan ottelu oli Tshekiltä ja Kari Jaloselta myrskyvaroitus tulevasta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.11.2022 | KUVAT All Over Press

Kari Jalosen luotsaama Tshekki oli Karjala-turnauksessa tyly vieras ja otti tyylikkään 5-2 -voiton Jukka Jalosen Leijonista. Samuel, mitä nostaisit esiin ottelusta ja lopputulokseen johtaneista?

Tietysti EHT-pelit ovat EHT-pelejä. Kokoonpanot muuttuvat vielä moneen kertaan ja kukaan ei näitä pelejä keväällä mitalipelien koittaessa MM-kisoissa juuri muistele, mutta kyllä tätä silti voi pitää Kari Jalosen Tshekiltä eräänlaisena myrskyvaroituksena. Tshekki vei tasakentin maali 4-0 ja niin harvoin käy Jukka Jalosen Leijonille.

Ottelu osoitti, että Jalosen Tshekki-prosessi on jälleen edennyt ja vaikutuksen teki myös, miten Tshekki suojeli johtoaan pitämällä kiekkoa, pelaamalla pitkiä hyökkäyksiä ja riistämällä Suomelta pelivälineen. Kaiken kaikkiaan tyylikäs esitys Tshekiltä, jossa se tarjosi vahvalla oman alueen puolustuspelillä ja kiekkokontrollillaan Leijonille kyllä reippaan annoksen omaa lääkettäkin. Joukkueet pelasivat hyvin samankaltaisesti monelta osin.

Onko Kari Jalosen Tshekki nousemassa siihen pakkaan, josta löytyvät MM-kisojen suurimmat ennakkosuosikit?

Ehdottomasti. Kari Jalosen prosessi on taas vuoden pidemmällä ja onhan tätä Tshekin tekemää kehitysloikkaa kehuttava. Niin ilmiselvää se on.

Täytyy muistaa myös Jalosen lähtöasetelma. Ennen viime keväänä voitettua mitalia entisellä lajin suurmaalla Tshekillä oli mennyt kymmenen vuotta edellisestä. Nyt ollaan jo pisteessä, jossa askel askeleelta Tshekki on hivuttautumassa MM-kultaan vaadittavalle tasolle.

Nyt täytyy kuitenkin muistuttaa MM-kultataistelusta puhuttaessa se, että Leijonien prosessi on vielä paljon pidemmällä. Esimerkiksi viime keväänä Leijonien EHT-kenraalit menivät aika lailla pöpelikköön, mutta kotikisoissa nostettiin kuitenkin kannua ilmaan.

Nyt näkee, että Kari Jalonen on selkeästi saanut nyt Euroopassa pelaavat Tshekki-pelaajat sitoutumaan hänen myymäänsä pelitapaan, ja hän on siinä onnistunut, mutta MM-kisoissa, kun David Pastrnakin kaltainen tähti liittyi remmiin Pohjois-Amerikasta, kurinalaisuudesta ja pelin voittavista tekijöistä alettiin lipsumaan. Peli alkoi varioitumaan ja pelikuri falskasi.

Otan konkreettisen esimerkin: Siinä on vielä ero tuleeko Leijoniin vaikkapa Mikael Granlund MM-kisoihin vai tuleeko Tshekille esimerkiksi Bostonin David Pastrnak, joka on vieläpä NHL:ssä paljon tehokkaampi pelaaja ja suurempi supertähti NHL:ssä.

Mutta Granlund istuu aivan eri tavalla ja kivuttomammin Leijoniin kuin ajoittain ylimielisesti pelannut Pastrnak Tshekkiin. Ja se ero on siinä, että tuleeko pelaaja omassa asiassaan mukaan vai joukkueen asiaan. Siinä on se Kari Jalosen haaste, jos NHL-pelaajia houkutellaan kisajoukkueeseen. Jalonen joutui tekemään tiettyjä myönnytyksiä ja se oli lopulta asia, joka alkoi johtaa välierässä turpakeikkaan, kun sitoutuminen ja puolustuspelaaminen alkoi olla kuin varjo entisestä.

Jalonen on nyt kuitenkin isossa kuvassa alkutaipaleella kulttuurinmuutostyönsä kanssa, mutta se on edennyt. Kasvukipuja kuitenkin voi vielä olla NHL-pelaajien kanssa ja ne kasvukivut lopulta ratkaisevat sen, onko Tshekki esimerkiksi lyömään Leijonat MM-valtaistuimelta kun prosessin kantavuutta ja lopputulosta aletaan oikeasti mittaamaan.

Entäpä sitten Leijonat. Miten arvioisit Leijonien esitystä Turussa?

Jukka Jalonen nosti ottelun jälkeen esiin Leijonien tekemät ”lapsukset” ja niitä nähtiinkin epätyypillisen paljon. Tshekki pääsi ylivoimahyökkäyksiin ja esimerkiksi Tshekin 4-1-maali syntyi läpiajosta. Tshekki oli paha rasti ja ei se sattumalta jättänyt maalinsa ylivoimalla tehneitä Leijonia tasakentin nollille.

Tshekki piti puolustusalueen puolustuspelissä keskustan tukossa, kiekottomana pakotti Leijonat ampumaan usein kauempaa ja a-kategorian maalintekopaikoille ja -sektoreille ei ollut helppoa päästä.

Yksi kritiikki lähtee myös maalin suulle. SaiPan Niclas Westerholmin valinta oli alun alkaenkin pienoinen yllätys. Westerholm seisoi päällään Liigassa muutamassa pelissä ennen maaotteluita, mutta alkukausi kokonaisuutena ei ihan EHT-valintaa tukenut. Ja muutama lapsus nähtiin myös Westerholmilta. Esimerkiksi 2-1-maalissa Westerholm jätti kulmikkaan näköisesti ”tunnelin” auki ja sen Radan Lenc käytti turhan helposti hyväkseen.

Oliko vielä muuta?

No, ainakin se, että toivottavasti pian Waltteri Merelän tilanteesta tulee positiivisia uutisia. Käteen näytti osuvan luistin ja Merelä lähti kiireen vilkkaa pukusuojiin. Vaikka näitä tapahtuu harvoin, nämä ovat aina äärimmäisen pelottavia tilanteita. Ennen kuin siirrytään keskusteluun suojista ja niiden käytöstä, ja sille on ehdottomasti oma paikkansa, toivotaan että Merelän tilanteesta saadaan huojentavia tietoja.