Tunnistatko Valioliiga-kauden yllättävintä sensaatiopelaajaa valokuvasta?

Conor Gallgher on ollut yksi Valioliiga-kauden suurista tähdistä.

JalkapalloValioliiga

Tunnistatko Valioliiga-kauden yllättävintä sensaatiopelaajaa valokuvasta?

Conor Gallagher. Sanooko nimi mitään? Jussi Leppälahden mukaan syytä olisi, sillä Gallagher on yksi liigakauden sensaatioista. Jopa suurin ja yllättävin.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 17.12.2021 | KUVAT All Over Press

Sensaatio tarkoittaa luonteeltaan positiivista tapausta, joka aiheuttaa kohun.

Tätä luonnehdintaa käytetään nykyjalkapallon kontekstissa tietysti aivan liian helposti, sillä koko ajan halutaan kohuja. Kohut myyvät. Kohut ovat kiinnostavia, ne ovat kertaluontoista viihdettä kuluttajille.

Crystal Palacen Conor Gallagherista puhuttaessa voitaisiin puhua sensaatiosta. Gallagher on ollut pirtsakasti esiintyneen Crystal Palacen paras pelaaja tällä kaudella kaudella. Vasta 21-vuotiaan ja Chelseasta lainalla olevan Gallagherin ei pitänyt vielä lyödä tällaisella ryminällä läpi Valioliigassa. Gallagher on ollut yllättäen, oikeasti, jopa yksi koko sarjan parhaista pelaajista.

Liverpoolin voitolle Tottenhamista korotettu kerroin 5.00 uusille pelaajille LeoVegasilla!

Gallagherin erinomaisuus on näkynyt myös numeroissa. Hän on tehnyt jo kuusi liigamaalia ja antanut kolme maalisyöttöä. Ne ovat keskikenttäpelaajalle kovia lukemia.

Hän on ollut niin hyvä, että Gareth Southgate on alkanut piirtää Gallagherin nimen Englannin maajoukkuekuvioihinkin. Täysin ansaitusti.

Looginen askel

Viime kaudella Gallagher oli lainalla West Bromwichissa, mutta oli selvää, että hänen tasoisensa pelaajan kuuluu pelata Valioliigassa. Koska Chelsealla on ylitarjontaa laadukkaista keskikenttäpelaajista ja myös omista kasvateista, oli Crystal Palace-laina aika looginen askel nuoren taiturin uralla.

Se oli sitä kahdesta syystä.

Gallagher on urallaan juuri nyt siinä vaiheessa, että Valioliigan keskikastin joukkueen johtavana keskikenttäpelaajana hän on laadukas. Seuraava askel on se, että hän on Chelsean tai vähintään Palacea pykälää kovemman joukkueen avauskokoonpanon kasipaikka. Gallagher pystyisi jo nyt todennäköisesti tarjoamaan lisäarvoa Thomas Tuchelille Chelseassakin.

Toinen syy oli se, että Gallagher sopii briljantisti päävalmentaja Patrik Vieiran pelisapluunaan.

Vieira on tehnyt Palacesta pirteän ja energisen joukkueen. Etenkin kotikentällään Palace pumppaa aggressiivisesti linjojaan ylöspäin riistääkseen pallon itselleen. Palace on hallinnut palloa tällä kaudella Valioliigassa kuudenneksi eniten, 52,1 prosenttia. Joukkue taklaa kuudenneksi eniten ja rikkoo toiseksi eniten kaikista sarjan joukkueista.

Vieira haluaa, että jos vastustaja syöttää Palacen muodon sisään, keskikenttäpelaajat iskevät hanakasti palloon kiinni ja taklaavat sitä riistääkseen sen.

Tällainen intensiivinen ja aggressiivinen jalkapallo sopii Gallagherille. Gallagher on nimittäin modernin sukupolven englantilainen pelaaja. Hän on taitava toimimaan pallon kanssa korkeassa pelitempossa, pystyy liikkumaan todella intensiivisesti ja paljon sekä pelaa kovaa.

Gallagher on keskikenttäversio pelaajatyypistä, joka on vallannut Englannin nuorten maajoukkueet. Ollaan vahvoja, ollaan atleettisia ja ollaan fysiikan lisäksi erittäin pelitaitavia pelaajia. Osataan voittaa vastustaja yksi vastaan yksi-tilanteissa, mutta osataan pelata myös kollektiivista jalkapalloa. Gallagher on yksi niistä pelaajista, joiden takia Englanti tulee tulevina vuosina hallitsemaan, jopa dominoimaan kansainvälistä jalkapalloa.

Opettavaisia asioita

Vieiran pelisapluunasta ja Gallagherin löytyy opettavaisia asioita täsmätason asioista.

Ensinnäkin Vieira haluaa mitata Gallagherista kaiken irti. Hän haluaa usein, että joukkueen oikea laituri paineistaa usein aika ylhäällä jopa vastustajan toppareita. Näin Vieira saa laiturit ylöspäin ja mahdollisten riistojen jälkeen he ovat valmiina tekemään vastaiskuja pallon yläpuolella.

Tämä vaatii Gallagherilta ja toisen puolen kasipaikan pelaajalta paljon. Kun laiturit pomppivat prässäämään ylöspäin, kasien on pystyttävä puolustamaan kentän leveyttä. Palacen kuuden ylimmän pelaajan suorien linjojen 3-3-muodostelma vaatii esimerkiksi juuri Gallagherilta paljon vertikaalista ja lateraalista liikkumista prässin aikana. Tämä on mielenkiintoinen puolustusmekanismi, ja se on vallannut alaa Euroopan kentillä niiden joukkueiden keskuudessa, jotka pelaavat 4-3-3-muodostelmalla.

Toiseksi on mielenkiintoista ajatella, mistä Gallagherin intensiivinen liikkuminen koostuu.

Hän on mestari olemaan liikkeessä ja tekemään lyhyitä maksimaalisen teräviä kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Gallagherin toiminnan muodostama data huutaa todennäköisesti kovia lukemia harjoitusten ja otteluiden jälkeen. Maksimaalisen teräviä kiihdytyksiä on runsaasti.

Tästä päästään Suomeakin ajatelleen pieneen ajatukseen. Jos Gallagher pystyy tekemään maksimaalisen teräviä kiihdytyksiä ja olemaan tätä kautta korkeassa tempossa kiinni, mikseivät siihen pystyisi suomalaiset pelaajat?

Gallagher on kasvanut Chelseassa englantilaisessa akatemiajärjestelmässä. Järjestelmä on hyvin kannustava ja positiivinen, mutta samalla se on hyvin brutaali ja kylmä. Useassa akatemiassa esimerkiksi kiinnitetään liikkumisen datat otteluiden jälkeen harjoituskeskusten seinille. Näin kaikkien näkyvillä on se, kuinka paljon kiihdytyksiä ja jarrutuksia pelaajat tekivät. Näitä lukuja pyritään nostamaan systemaattisella kannustamisella ja harjoittelulla .

Tällainen systemaattisuus kuitenkin puuttuu Suomessa monesta junioriorganisaatiosta.

Intensiteetti ei ole mielipideasia, vaan siitä voi selvien parametrien kautta tehdä kylmiä numeroita. Sellaisen prosessin kautta Gallagher ja muut tulevat englantilaiset kansainvälisen jalkapallon hallitsijat pystyvät pelaamaan hyvällä tasolla maailman kovimmassa liigassa jo 21-vuotiaina.