Uuden supertallin tulo formula ykkösiin uhkaa kaatua tuttuun ongelmaan

Saako Haas amerikkalaisen kilpailijan F1-sarjaan? Ei kovin helposti.

Formula 1

Uuden supertallin tulo formula ykkösiin uhkaa kaatua tuttuun ongelmaan

Cadillacin ja muiden tallien tulo formula ykkösiin on vastatuulessa. Erkki Mustakari kertoo, miksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.6.2023 | KUVAT All Over Press

Uusien tallien murtautuminen formula ykkösiin tallien määrää nostamalla on ajautunut vastatuuleen. Uusin takaisku oli F1-sarjan toimitusjohtajan Stefano Domenicalin ilmoitus, että hänestä 20 autoa on riittävä määrä MM-sarjassa.

FIA avasi uusille talleille hakuprosessin osallistumisesta MM-sarjaan alkaen vuodesta 2025 tai 2026. FIA ei ole julkistanut hakijoita tai hakemusten määrää, mutta ykkösehdokkaana on pidetty Michael Andrettin vetämää projektia, jossa mukana oli myös General Motors Cadillic-brändinsä alla. Innokkaimmat ovat pitäneet tallia Audin kaltaisena tallina, joka taistelisi vuorenvarmaan MM-sarjan kärkisijoista ennemmin tai myöhemmin.

Myös aasialaiset LKY SUNZ ja Panthera Team Asia ovat jo pitkään kertoneet F1-suunnitelmistaan.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei ole yllättänyt Domenicalin lausunnoista. Hän ei myöskään usko, että tallien määrää nostettaisiin sormia napsauttamalla.

”Kysymys on vanhan klassisesta tilanteesta, jossa on olemassa kakku ja sillä kymmenen jakajaa. Jos pöytään istuu yhdestoista jakaja, jokainen ymmärtää, että muiden siivu pienenee. Ja sitähän nämä kymmenen muuta tallia eivät halua. He ovat tehneet kantansa selväksi myös Domenicalille, joka toistaa näiden kymmenen kakunsyöjän kantoja”, Mustakari sanoo.

”Ainoa mahdollisuus kasvattaa tallien määrää nykyisten tallien silmin katsottuna on, että kakun koko kasvaa ja uusien tallien siivu rahoitetaan lohkaisemalla bisneksen koko potista suurempi pala jaettavaksi tallien kesken.”

”Pidän siksi paljon todennäköisempänä reittinä uusille tulijoille nyt nähtyjä ratkaisuja eli uudet tulijat ostavat itselleen jonkun jo nyt formuloissa olevan tallin tai aloittavat heidän kanssa yhteistyön muuta kautta. Audi lyö hynttyyt yhteen Sauberin kanssa ja Alfa Romeo Haasin kanssa. Tätä reittiä muutkin voivat tulla, jos malli vain kiinnostaa.”

Mustakarin mukaan Andrettin ja Cadillacin yhteinen F1-projekti olisi vahvalla pohjalla, jos heille avautuisi portti MM-sarjaan.

”Olisihan se toisaalta hienoa nähdä uusia vahvoja talleja formula ykkösissä, mutta siihen aikaan kukaan ei halua palata, että siellä pyörisi muiden jaloissa sellaisia talleja, jotka jäävät muista kierroksella 2-3 sekuntia. Nyt näistä talleista on päästy eroon, mikä on koko sarjan kannalta pelkästään hyvä asia”, Mustakari sanoo.

FIA:n on määrä päättää kesäkuun lopussa, otetaanko MM-sarjaan uusia talleja kaudesta 2025 tai 2026 alkaen.