Valioliigan kesän sensaatioseuran kauniista tarinasta on lyhyt matka rumuuteen

Cafu, Keinan Davis ja Djed Spence of Nottingham juhlivat Nottinghamin nousua Valioliigaan Wembleyllä toukokuussa.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Valioliigan kesän sensaatioseuran kauniista tarinasta on lyhyt matka rumuuteen

Nottingham Forestin 70- ja 80-lukujen kaunis tarina päättyi rumuuteen. Käykö sen nykyisen tarinan kauneudelle samoin?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.7.2022 | KUVAT All Over Press

Kun Nottingham Forest nousi toukokuussa 23 vuoden tauon jälkeen takaisin Valioliigaan, me harmaatukkaiset miehet palasimme 1970- ja 1980-luvun nostalgisiin vuosiin.

Näimme silmissämme kahden jalkapalloilullisen neron, Brian Cloughin ja Peter Taylorin, istuvan vierekkäin vaihtopenkillä puolityylittömissä verryttelypuvuissaan ja collegepuseroissaan ja johtavan Nottinghamin kakkosdivisioonan harmaudesta ensin Englannin liigan mestariksi ja sitten kaksinkertaisesti Mestarien liigan edeltäjän, Euroopan cupin, voittajaksi.

Näimme kaunista jalkapalloa, jota ei pelattu ilmassa, koska jos Jumala olisi halunnut, että jalkapalloa pelataan ilmassa, hän olisi – kuten Brian Clough kuolemattomasti totesi – antanut ihmiselle siivet.

Tältä nerot näyttivät 1970- ja 1980-luvulla.

Näimme silmissämme suuren kauneuden, mutta näimme myös tarinan ruman ja surullisen lopun. Ensin kahden neron sydäntä särkevän välirikon, jota ei tässä siivettömässä elämässä koskaan korjattu – ja sitten alkoholisoituvan ihmisraunion, jonka väitettiin vetävän rahaa välistä pelaajakaupoissa ja joka viimeisinä töinään pudotti Nottinghamin Valioliigasta kauden 1992–1993 päätteeksi.

Kenelläkään ei ollut sydäntä erottaa Cloughia kaikkien niiden ikuisuuteen maalattujen hetkien jälkeen, jotka Nottingham Forest ja sen kannattajat olivat Cloughin alaisuudessa saaneet kokea.

Oli jalompaa antaa Forestin pudota kuin pudottaa sen suuruuden luoja.

***

Nottingham on palannut nyt takaisin Valioliigaan – ja ollut yksi kesän siirtomarkkinoiden puheenaiheista. Se on ostanut tähän mennessä jo 12 pelaajaa ja käyttänyt rahaa pelaajien ostoon lähes 75 miljoonaa puntaa.

Eikä kulutusjuhla ole vielä päättynyt. Nottinghamilla on käytössään kesän siirtomarkkinoilla arvioilta yli 100 miljoonaa puntaa joukkueen vahvistamiseen – nettona. Se tarkoittaa, että myyntien avulla Nottingham voi käyttää kesällä halutessaan heittämällä yli 100 miljoonaa puntaa pelaajahankintoihin.

19.00 for Nottingham Forest finishing in TOP 10 in the Premier League 2022/2023! Play now at LeoVegas! 

Rahaa ei ole palanut vain siirtosummiin, vaan myös pelaajille maksettaviin palkkoihin. Kun Manchester Unitedissa sivurooliin jäänyt Englannin maajoukkuehyökkääjä Jesse Lingard siirtyi United-sopimuksen päätyttyä heinäkuussa ilmaisilla papereilla Nottinghamiin, Englanti kohahti. Lingard olisi voinut siirtyä jopa Valioliigan kärkiseuroihin tai West Hamin tasoisiin haastajaseuroihin, mutta hän valitsi nousijajoukkue Nottinhghamin.

Miksi?

Mediatietojen mukaan siihen oli 10 miljoonaa punnan kokoista syytä – yhdessä kaudessa. Toki ilmaisilla papereille siirtyville pelaajille voidaan maksaa palkkaa normaalia enemmän, mutta vajaan 200 000 punnan viikkopalkka olisi esimerkiksi Arsenalin palkkarankingissa suurin palkka yhdessä Gabriel Jesusin viikkopalkan kanssa.

***

Mistä siis Nottinghamilla on yhtäkkiä käytössään tällaiset rahat?

Valioliigaan nousun arvoksi on arvioitu noin 200 miljoonaa puntaa. Koska raha jakautuu useammalle eri kaudella, Forestin tulojen on arvioitu nousevan tulevalla kaudella 135 miljoonaa puntaa pelkästään Valioliigaan nousun myötä.

Isä ja poika. Evangelos ja Miltiadis Marinakis johtavat Nottinghamia avoimellä kämmenellä.

Se ei kuitenkaan selitä tämän kesän kulutusjuhlia ja Lingardille maksettavaa jättiläismäistä viikkopalkkaa.

Siihen on kuitenkin selitys – ja se vasta mielenkiintoinen onkin:

Evangelos Marinakis.

Marikanis osti Nottinghamin keväällä 2017 ja on sen jälkeen investoinut seuran ja joukkueen kehittämiseen omia rahojaan yli 100 miljoonaa puntaa – jo ennen tätä kesää.

Ja kun nousu Valioliigaan varmistui, Marinakis lupasi saman tien, että joukkuetta voidaan vahvistaa kesän aikana 100 miljoonalla punnalla. Sen lisäksi hän lupasi 3,5 miljoonaa puntaa Wilford Roadin harjoituskeskuksen parantamiseen ja 2 miljoonaa puntaa akatemiajoukkueiden harjoitusolosuhteiden kehittämiseen.

Pöydälle on myös suunnitelmat remontoida seuran kotistadionia City Groundia. Kallein investointi olisi uuden 10 000 katsojaa vetävän katsomonosan rakentaminen Peter Taylor Standin tilalle. 100 miljoonaa puntaa maksavien muutostöiden jälkeen City Groundin kapasiteetti olisi 38 000.

***

Eli kuka on Evangelos Marinakis?

Marinakis on 54-vuotias kreikkalainen liikemies, joka on luonut omaisuutensa laivanvarustajana ja tv-mogulina. Hän omistaa myös kotikaupunkinsa Piraeuksen suuren ylpeyden, jalkapalloseura Olympiacosin ja toimii sen presidenttinä.

Marinakasin on monien sattumusten ja monien syytteiden mies. Häntä on kahteen eri otteeseen syytetty sotkeutumisesta ottelumanipulaatioihin ja sopupeleihin. Hänen epäiltiin jopa olleen yksi johtavista hahmoista vuoden 2015 suuressa sopupeliskandaalissa, joka ravisteli kreikkalaista jalkapalloa ja jonka lonkerot ulottuivat muidenkin maiden sarjoihin.

Vuonna 2016 Marinaksin epäiltiin järjestäneen pommi-iskun kreikkalaisen erotuomarin leipomoon, koska erotuomari ei ollut suostunut olemaan osallisena ottelumanipulaatiossa.

Syytetty ja syyllinen ovat kaksi eri asiaa – ja se pätee myös Marinakisiin. Hänet on vapautettu tähän mennessä kaikista sopupeleihin liittyvistä syytöksistä. Myös pommi-iskuun liittyneet syytöksetkin olivat oikeuden mukaan täysin vailla minkäänlaista perää.

***

Mitä siis meidän pitäisi Marinakisissa nähdä?

Pitäisikö meidän nähdä se kauneus, minkä on hän tuonut City Groundille?

Se suuri ilo ja riemu ja aika, jonka paluusta Forestin kannattajat eivät enää jaksaneet edes unelmoida.

Unelmilla on siivet, mutta nykyjalkapallossa siipien alle tarvitaan valtavasti rahaa. Marinaksin omaisuuden arvoksi on arvioitu vajaat 600 miljoonaa euroa. Se on paljon rahaa – mutta ei jalkapallossa. Niillä seuroilla, jotka käyttävät Valioliigassa rahaa pelaajakauppoihin samanlaisia summia kuin Nottingham ja jotka maksavat pelaajille vajaan 200 000 punnan viikkopalkkoja, on takanaan toisenlaiset omistajat.

Newcastlen ja Manchester Cityn omistajista ei kannata tässä yhteydessä edes puhua, mutta jopa sellaisilla pikkuseuroilla kuin Chelsealla, Arsenalilla, Manchester Unitedilla ja Tottenhamilla on takanaan omistajat, joiden omaisuus liikkuu 5-10 miljardin punnan välillä.

Marinakis on vasta Valioliigan 17 rikkain omistaja. Se ei tarkoita, etteikö Nottingham voisi menestyä.

Se tarkoittaa vain, että riskit kasvavat mitä suurempia summia Molokin kitaan aletaan syytää.

Ja nyt Nottingham syytää sinne sellaisia summia, että kauniilla sadulla voi olla tälläkin kertaa ruma loppu.

Darwin Nunez