Valioliigan suurin peto joutuu vielä hiipimään ja metsästämään seuraavaksi suurinta riistaa

Bruno Guimarãesilla olisi vientiä muihinkin seuroihin, mutta hän johtaa ensi kaudellakin Newcastlen peliä.

JalkapalloValioliiga

Valioliigan suurin peto joutuu vielä hiipimään ja metsästämään seuraavaksi suurinta riistaa

Newcastlella on takanaan satumaiset määrät saudirahaa - mutta se ei voi käyttää sitä kuin rajallisesti. Niin sanovat eurooppalaiset ihmesäännöt.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.8.2023 | KUVAT All Over Press

Kausi ennakko: Newcastle

Viime kausi

Newcastle oli ennen viime kautta arvoitus: Minne asti sen kiito riittäisi Eddie Howen ohjissa, kun joukkuetta oli vahvistettu kesällä ”vain” 120 miljoonalla punnalla.

”Vain” oli Newcastlen kannalta oleellinen kysymys siksi, että se oli saanut marraskuussa 2021 taakseen maailman rikkaimmat omistajat, jotka olisivat rahojen puolesta voineet rakentaa St. James’ Parkille miten kalliin tähtisikermän tahansa.

Newcastle eteni kuitenkin maltillisesti – koska sen oli pakko tehdä niin UEFA:n ja Valioliigan omien taloudellisen reilun pelin sääntöjen vuoksi. Valioliigan sääntöjen mukaan seura ei voi tuottaa kolmessa kaudessa enempää tappiota kuin 105 miljoonaa puntaa.

Tämän vuoksi Newcastlen oli pakko ajaa viime kauteen vajaalla kaasulla – mutta se ei estänyt sitä pelaamasta erinomaista kautta. Newcastle oli koko kauden vahvasti kiinni Mestarien liigan paikassa ja lopulta tuo paikka irtosi Valioliigan neljännellä sijalla. Eroa rannalle jääneeseen Liverpooliin oli lopulta neljä pistettä.

Kesän siirtoikkuna

Myös tämän kesän siirtoikkunassa Newcastle joutuu edelleen hiipimään. Se on kuitenkin valtaisa peto, joka vain odottaa sitä hetkeä, kun sen liikevaihto ja liikevoitto sallivat sen kiihdyttävän kulutustaan ja saalistavan suurriistaa. Parhaassakin tapauksessa se vie vielä 2-3 kautta.

Pääsy Mestarien liigan ja sen mukana tuomiin rahoihin helpottaa Newcastlen elämää, sillä Mestarien liiga tuo uutta rahaa kassaan jopa 80-100 miljoonaa puntaa. Myös uusi sponsorisopimus Selan kanssa tuo 25 miljoonaa puntaa.

Can Newcastle shock everybody? Check the odds for new Premier League season and play now at Stake.com!

Totuus on kuitenkin se, että peto on joutunut katsomaan muiden kulutusjuhlia sivusta tälläkin kaudella. Newcastlella on laskettu olevan parhaimmillaankin limiiteissä varaa vain 120 miljoonan nettokulutukseen.

Allan Saint-Maximin myynti Al-Ahliin ja Chris Woodsin myynti Nottinghamiin ovat nostaneet tuota limiittiä arviolta 38 miljoonaa puntaa – eivätkä myynnit välttämättä tähän lopu.

Lisäksi Newcastle voisi kikkailla Chelsean tavoin tilikaudella eli ostaa nyt ja myydä kauden jälkeen ennen tilikauden päättymistä ensi kesäkuussa, mutta sille tielle Newcastle ei ole lähtenyt. Tosin Newcastlea on jo ehditty syyttää siitä, että se olisi pumpannut saudisuhteidensa avulla Saint-Maximinin siirtosumma korkeammaksi saadakseen lisää kulutuslimiittiä, mutta syytösten tueksi ei ole löytynyt näyttöä.

Newcastle on liikkunut siirtoikkunassa toistaiseksi maltillisesti – ja sama hiipivän askeleen taktiikka jatkuu myös siirtoikkunan loppuun saakka.

Joukkueen tähtihankinta on toistaiseksi ollut Italian maajoukkueen Sandro Tonalin kaappaaminen AC Milanista 55 miljoonalla punnalla. Harvey Barnes tuli Leicesteristä 38 miljoonalla punalla ja Yankuba Minteh OB Odensesta 8 miljoonalla punnalla.

Howen mukaan hän haluaa vielä kaksi uutta pelaajaa elokuussa. Puolustaja Tino Livramenton 35 miljoonan suuruinen siirto Southamptonista on jo sovittu ja toinen Howen haluama pelaaja on Atlético Madridin keskikenttäpelaaja Marcos Llorente, mutta Espanjan maajoukkuepelaajalla olisi muitakin ottajia.

Livramento ja Llorente mahtuvat kuitenkin hyvin Newcastlen taloudellisen reilun pelin limiitteihin.

Kausi 2023-2024

Viime kausi oli loistava työnäyte Howelta, sillä materiaalinsa puolesta Newcastlen ei olisi kuulunut mennä Mestarien liigaan.

Sama asetelma pätee tälläkin kaudella. Sen edellä puhtaasti materiaalimielessä ovat Manchester City, Arsenal, Manchester United, Liverpool ja Chelsea. Newcastlen pitää pystyä venymään ja voittamaan kentällä se, minkä se paperilla häviää.

Howen pelitapa perustuu hyvin organisoituun puolustuspelaamiseen ja yksinkertaiseen, usein pitkiä palloja suosivaan, pelinrakenteluvaiheen pelaamiseen. Kentän viimeisellä kolmanneksella pallo yritetään pelata boksin sisälle lyhyillä syöttökombinaatioilla ja tilaa tekevillä liikkeillä modernin jalkapallon oppien mukaisesti.

Howe painottaa puolustuspelissä kurinalaisuutta ja varovaisuutta. Painotus näkyi tilastoissa: Newcastle hävisi viime kaudella vain viisi ottelua ja päästi 33 maalia. Molemmat olivat Valioliigan pienimmät lukemat ja identtiset Manchester Cityn kanssa.

Joukkueesta löytyy toki taitoa Bruno Guimarãesin johdolla pelata myös monipuolisempaa jalkapalloa, mutta Howe tuskin muuttaa joukkueen taktiikkaa dramaattisesti. Newcastle pysyy edelleen vaikeasti voitettavana ja vaikeasti murrettavana joukkueena, mutta mihin asti se riittää?

ARVIO: Pelaa jälleen vahvan kauden, mutta ei mahdu Mestarien liigan junaan, ellei joku kärkiseuroista kompuroi samalla tavalla kuin Liverpool ja Chelsea viime kaudella. Kuudes.

Sandro Tonali pelipaidassa toinen raidoista muuttuu punaisesta valkoiseksi.

Suurennuslasissa

Sandro Tonali oli keväällä vaikeassa raossa, sillä hän olisi halunnut jatkaa uraansa AC Milanissa, mutta Milanin oli puolipakko muuttaa 23-vuotias kultakimpaleensa rahaksi.

Newcastele saa Tonalista maailmanluokan puolustavan keskikenttäpelaajan. Tonali pystyy pelaamaan myös hyökkäävämmässä roolissa, mutta Newcastlen 4-3-3-muodossa hänelle on varattu paikka keskikentän pohjapelaajana.

Tonali lukee peliä erinomaisesti ja sijoittuu hyvin. Hänellä on myös erinomainen syöttövalikoima ja kyky syöttää peliä edistäviä syöttöjä hyvinkin ahtaisiin kanaviin ja tiloihin. Tonali ei pelkää myöskään fyysistä ja välillä jopa koiramaista peliä.

Maalintekijänä Tonali ei ole erikoinen, vaikka osallistuukin hyökkäysten tukemiseen. Esimerkiksi viime kaudella hän teki Serie A:ssa vain kaksi maalia.