Valioliigan tämän vuoden suurin siirtofloppi on edelleen timantti, jota kannattaa hioa

Mykhailo Mudrykin on jatkanut tällä kaudella siitä, mihin hän viime kaudella jäi. Pohjalla.

JalkapalloValioliiga

Valioliigan tämän vuoden suurin siirtofloppi on edelleen timantti, jota kannattaa hioa

Jääkö Mykhailo Mudryk yhdeksi Valioliiga-historian järkyttävimmistä floppisiirroista vai näkeekö joku hänessä vielä timantin?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.9.2023 | KUVAT All Over Press

Kuka on vuoden 2023 suurin siirtofloppi Valioliigassa?

Ehdokkaita on useita, mutta yksi nimi on vuorenvarmasti jokaiselle TOP-listalla.

Mykhailo Mudryk.

22-vuotiaan ukrainalaislupaus siirtyi värikkäiden käänteiden jälkeen tammikuussa 100 miljoonalla eurolla Shakhtar Donetskista Chelseaan. Mudryk sai elää unelmaansa muutaman ohikiitävän päivän, kunnes unelma muuttui painajaiseksi.

Mudryk on pelannut Chelseassa tähän mennessä 20 liigaottelua, joista yhdeksän avauksessa. Maaleja hän ei ole tehnyt vielä yhtään ja maalisyöttöjä Mudryk on antanut vasta kaksi. Hänen maaliodotteensa oli viime kaudella 1,90 ja tällä kaudella se on vasta 0,07.

Mudryk on kerännyt ottelusta toiseen Chelsean heikoimpia arvosanoja. WhoScored.comin tämän kauden arvosanataulukossa Mudrykin takana Chelseassa on vain kolme vaihdosta tullutta pelaajaa sekä kerran avauksessa pelannut Lesley Ugochukwu. Mudrykin arvosana on toistaiseksi 6,37.

2.27 for Chelsea to beat Brighton in EFL Cup 27/9/2023! Play now at Stake.com!

Kannattajien arvosanoissa Mudryk on lähes poikkeuksetta ollut Chelsean heikoin tai toiseksi heikon pelaaja.

Mudryk on saanut myös paljon aiheetonta kuraa niskaan. Monissa jutuissa viitataan viime kaudella pelattuun Southampton-otteluun, jossa Chelsea olisi menettänyt pallonhallinnan 20 kertaa, kun pallo oli syötetty vaihdosta kentälle 40 minuuttia ennen ottelua loppua tulleelle Mudrykille.

Totta, että Mudryk tuli Southamptonia vastaan kentälle vaihdosta, mutta hän tuli vasta 64 minuutin pelin jälkeen, koski palloon 21 kertaa ja antoi seitsemän syöttöä, joista kolme omille ja neljä vastustajille. Ei maailman parhaat tilastot, mutteivat myöskään Valioliigan historian huonoimmat tilastot toisella puoliajalla kentälle vaihdetulta pelaajalta.

***

Mudryk vastaa itse omista tekemisistään, mutta Chelsea on ollut vain 29 liigaottelua Shaktarissa pelanneelle Mudrykille haastava ympäristö.

Chelsea oli jo valmiiksi keskellä kaaosta, kun Mudryk tammikuussa siirtyi Länsi-Lontooseen. Joukkueeseen oli ostettu uusia pelaajia lähes 600 miljoonalla punalla ja alkukauden aikana oli ehditty erottaa manageri Thomas Tuchel.

Pian Mudrykin tultua myös Tuchelin seuraaja, Graham Potter, sai potkut. Kaaos muuttui entistäkin irvokkaammaksi Frank Lampardin tultua loppukauden ajaksi väliaikaiseksi manageriksi.

Chelsean hullunmyllyssä Mudryk menetti nopeasti itseluottamuksensa – eikä vain Chelseassa, vaan myös Ukrainan maajoukkueessa. Mudrykin maaliskuista esitystä Englantia vastaan kuvailtiin brittimediassa ”shokeeraavaksi”.

Hän ei saanut 61 minuutin aikana aikaan yhtään maalilaukausta, eikä luotua yhtään maalipaikkaa omille joukkuetovereilleen tai edes onnistunutta syöttöä boksin sisälle. Mudryk taisteli pallosta kahdeksassa kaksinkamppailutilanteessa, mutta voitti niistä vain yhden.

Kesällä Chelsean manageriksi tullut Mauricio Pochettino antoi ymmärtää, että hän se on sellainen velho, joka saa Mudrykista puristettua potentiaalin irti. Toistaiseksi näytöt ovat olleet olemattomat – niin Pochettinolla kuin Mudrykilla.

Pochettino paljasti tällä viikolla, että hän on yrittänyt palauttaa Mudrykin itseluottamusta laukomalla hänen kanssaan harjoituksissa leikkimielisesti kilpaa palloja boksin ulkopuolelta ylähirteen. Mudryk ilmoitti kuitenkin lopettavansa kilpailemisen managerinsa kanssa, koska hän ei ollut voittanut vielä kertaakaan Pochettinoa.

Pochettino sen sijaan oli näkevinään jotain suurta siitä yhdestä kerrasta, kun kisailu päättyy tasatulokseen.

***

Englannissa on rakastettu pohtia sitä, millainen pelaaja Mudryk olisi ollut, jos hän olisi siirtynyt tammikuussa Arsenaliin, kuten pitkään näytti.

Mudrykin sanottiin olleen tammikuussa manageri Mikel Artetan hankintalistan ykkösnimi, mutta Arsenal väänsi Shakhtarin kanssa viikkokaupalla siirtosumman suuruudesta – kunnes Chelsea ilmestyi puskista, maksoi sen, mitä Shakhtar pyysi ja ryösti Mudrykin Arsenalin nenän edestä itselleen.

Arsenalin tilanne on toki seesteisempi ja vakaampi kuin Chelsean hullunmyllyssä, mutta kukaan ei tiedä, miten Mudryk olisi menestynyt Arsenalissa.

Yksi teoria on, että Arsenal ei alun perinkään ollut ostamassa Mudrykia laitapelaajaksi, jossa roolissa hän pelasi Shahktarissa ja jossa hän on pelannut Chelseassa.

Teoriaa puoltaa se, että Arsenalilla on kaksi maailmanluokan laituria, Gabriel Martinelli ja Bukayko Saka, joista Martinelli pelaa vasemmalla laidalla, jossa myös Mudryk pelaa. Miksi sijoittaa jättiläismäinen siirtosumma pelaajaan, joka ei välttämättä olisi mahtunut edes avaukseen?

Teorian jatkoteoria on kysymys, mihin rooliin Mudryk olisi tässä mallissa hankittu?

Todennäköisin vastaus on, että hyökkäävään rooliin vasemmalle välikaistalle – eli paikalle, jossa Granit Xhaka pelasi viime kaudella ja jolle paikalle Kai Havertz ostettiin kesällä 65 miljoonalla punnalla Chelseasta.

***

Mudrykin alku Englannissa on ollut painajasmainen, mutta hänen uraansa ei ole vielä taputeltu.

Gareth Balea pidettiin aikoinaan Valioliigan lupaavimpana nuorena pelaajan, kun hän siirtyi toukokuussa 2007 Tottenhamiin. Kahta vuotta myöhemmin Tottenham oli jo hyväksynyt Balen myymisen kolmella miljoonalla punnalla West Hamiin, mutta West Ham joutui perumaan siirron, koska ei saanut järjestettyä tarvittavaa rahoitusta.

West Hamin epäonni oli Tottenhamin onni, sillä Bale siirtyi neljä vuotta myöhemmin 77 miljoonalla punnalla Real Madridiin ja häntä pidettiin yleisesti yhtenä maailman sen hetken parhaista jalkapalloilijoista.

Mudryk on nyt samanlaisella reitillä Balen ja lukuisten muiden pelaajien kanssa. Oleellista hänen kannaltaan ei ole, mitä tähän mennessä on tapahtunut, vaan mitä Mudrykin tarinassa tapahtuu tulevaisuudessa.

Hän potentiaalinsa ja taitonsa eivät ole yhdeksässä kuukaudessa kadonneet minnekään. Ne vain pitää kaivaa sieltä esille palauttamalla hänen itseluottamuksensa ja räätälöimälle hänelle rooli, jossa hän pystyy hyödyntämään suurimmat vahvuutensa – mielipuolisen nopeutensa, loistavan tekniikkansa ja erinomaisen laukauksensa.

Pelin ymmärtämisessä hänellä on varmasti edelleen puutteita – minkä myös Pochettino on todennut –, mutta sitäkin puutetta voidaan kehittää, aivan kuten Mudrykin muitakin ominaisuuksia. Raakatimantista kannattaa joskus maksaa jättiläismäinen summa – mutta silloin on ymmärrettävä, että timantin todellisen arvon saavuttaminen vaatii vielä hiomista.