Valitseeko Matti Iivarinen legendan Itä-Länteen? – ElmoTV ei valitse varjojoukkueeseen

Henri Puputti on pelannut 16 Itä-Länttä - viimeksi viime kesänä.

Pesäpallo

Valitseeko Matti Iivarinen legendan Itä-Länteen? – ElmoTV ei valitse varjojoukkueeseen

Henri Puputti ja Joni Rytkönen ovat kovimmat putoajat ElmoTV:n varjovalinnoissa Itä-Länteen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 16.6.2022 | KUVAT All Over Press

Pesäpalloliitto julkistaa torstaina miesten Itä-Länsi-valinnat ja käynnistää samalla väittelyn siitä, valittiinko otteluun oikeat pelaajat vai ei. Väittely on loppumaton, sillä jokainen painottaa mielessään pelaajissa eri ominaisuuksia. Eikä kysymys ole vain pelaajien ominaisuuksista. Kysymys on joukkuepelistä ja sitä kautta siitä, miten taitavista yksilöistä kootaan taitava joukkue. Kolmas iso valinta on se, miten paljon valinnoissa painotetaan sisäpeliä- ja miten paljon ulkopeliä.

Hyvinkää, Sotkamo, Kouvola, Boston, Chicago, Colorado! Take your pick from totday’s matches and bet on baseball or pesäpallo at LeoVegas!

ElmoTV:n teki omat varjovalintansa ja valinnoissa kysymys tiivistyi juuri ulko- ja sisäpelin suhteeseen. Lännen puolella – jonne täksi kaudeksi Idästä siirrettiin Tampere – korostuu huikea sisäpelivoima, kun taas Idässä korostuu jäätävä ulkopeliosaaminen. Idän puolen seitsemässä seurassa on jopa sellaisia Iiro Kuosan, Jussi Korhosen ja Valtteri Hämäläisen kaltaisia pelaajia, joilla ei ole merkittävää sisäpeliroolia, mutta joiden ulkopeliosaaminen on niin huipputasoa, että heidät oli pakko nostaa sille listalle, josta varjovalinnat tehtiin.

Varjovalinnoissa periaatteena oli ulkopelipainotuksen lisäksi se, että äänestämällä joukkueiden lukkareiksi valittujen Juha Puhtimäen ja Janne Kivipellon asemaa ei asetettu kyseenalaiseksi, vaikka puhtaalta pöydältä valittaessa Aapo Komulainen olisikin ollut varteenotettava vaihtoehto Kivipellolle.

Valinnoissa ei ole huomioitu mahdollisia loukkaantumisia. Näin loukkaantuneena olevan Joni Rytkösen nimi oli puntarissa Idän jokeriksi. Häntä ei kuitenkaan valittu, vaan ykkösvaihdon purkajajokeriksi nousi Kiteen Juuso Lattu.

Myöskään pelaajien mahdollisia kieltäytymisiä ei ole noteerattu. Esimerkiksi Roope Korhosta tuskin nähdään Itä-Lännessä, vaan Idän päälyöjäjokerina pelannee Joensuun Juho Toivola.

Idän varjojoukkue

Mutta itse asiaan. Tässä on Idän joukkue.

 1. Patrik Vartama, Kouvola, S
 2. Niko Korhonen, Sotkamo, 3P
 3. Matti Latvala, Kouvola, 2V
 4. Janne Kivipelto, Kouvola, L
 5. Konsta Piironen, 2K
 6. Onni Määttä, Kempele, 3V
 7. Valtteri Luoma, Kouvola, 2P
 8. Iiro Kuosa, Joensuu, 1V
 9. Jussi Korhonen, Sotkamo, 3K
 10. Roope Korhonen, Sotkamo, lyöjäjokeri
 11. Sami Haapakoski, Kempele, multijokeri
 12. Antti Korhonen, Kempele, saranajokeri
 13. Juuso Lattu, Kitee, vaihtajajokeri

Idän joukkueen valinnoissa korostuu pelaajien ja joukkueen ulkopeliosaaminen. Ulko- ja sisäpelin suhdetta tasoittaa kuitenkin merkittävästi jokeriosaston monipuolisuus.

Pelaajien ulkopelipaikat elävät luonnollisesti vaihto- ja takatilanteiden mukaan. Pelaajalistalla oleva pelipaikka tarkoittaa takatilanteen pelipaikkaa. Sen sijaan vaihtotilanteissa pelipaikat muuttuvat ja esimerkiksi Idän miehistössä vaihtotilanteissa edessä pelaisivat Luoma ja Kuosa, Niko Korhonen olisi etulukija ja Vartama takalukija.

Lue myös: Sotkamo menettää yhden supertädistään – 3-vuotinen sopimus Joensuun kanssa

Idän joukkueen valinnoissa harkinnassa olivat kautensa erinomaisesti aloittanut Henri Litmanen saranapelaajaksi, Juho Toivola lyöjäjokeriksi, Joni Rytkönen vaihtajajokeriksi, Aapo Komulainen lukkariksi, Elmeri Purmonen etenijäksi ja Valtteri Hämäläinen kolmoskoppariksi.

Lännen varjojoukkue

Tässä Lännen joukkue.

 1. Teemu Nurmio, Hyvinkää, 2K
 2. Juuso Myllyniemi, Tampere, 2V
 3. Tuomas Jussila, Tampere, 2P
 4. Juha Puhtimäki, Tampere, L
 5. Jere Vikström, Hyvinkää, 3V
 6. Mikko Kanala, Vimpeli, 3P
 7. Aleksi Lassila, Vimpeli, S
 8. Elmeri Anttila, Vimpeli, 3K
 9. Severi Lassila, Vimpeli, 1V
 10. Juha Niemi, Hyvinkää, lyöjäjokeri
 11. Jukka-Pekka Vainionpää, lyöjäjokeri
 12. Perttu Ruuska, Tampere, lyöjäjokeri
 13. Aku Kettunen, Koskenkorva, etenijä- ja vaihtajajokeri

Lännen strategiana on, että numerolla pelaavat pelaajat tekevät tilanteet ja kotiutuksista vastaa hurja lyöjäjokeritrio. Perttu Ruuskan tämän kauden lukemat eivät ole olleet vielä mykistäviä, mutta hänen taitonsa ovat edelleen tallella ja tässä mallissa tarvitaan lyöntivoimaa jokeriosastolle. Toinen vaihtoehto olisi ollut ottaa Matias Rinta-aho lyömään numerolla, mutta jokereita voidaan käyttää vapaammin ja kaiken lisäksi Ruuskakin on kohtalainen etenijä.

Lännen sisäpelimateriaali on niin huippukova ja tasainen, että pelinjohtaja Tomi Niskanen voisi peluuttaa sitä lukemattomilla eri lyöntijärjestyksillä ja jopa kolmella kärjellä.

Länteen harkinnassa olivat Rinta-ahon lisäksi Henri Puputti koppariksi, Koskenkorvan Tuomas Tuohisaari linjaan sekä kuumassa vireessä alkukaudella ollut Pattijoen Juuso Keski-Koukkari neljänneksi lyöjäjokeriksi.

Miten kävisi?

Ensimmäinen ajatus on, että tällaisella Lännen koosteella Itä-Lännessä nähtäisiin monista tylsistä Itä-Länsi-otteluista poiketen kerrankin kunnolla juoksuja, mutta mitä enemmän tuota Idän joukkuetta miettii, sitä enemmän näiden joukkueiden kohtaamisessa tiivistyisi kysymys, tukehduttaisiko Idän ulkopeli sittenkin Lännen hurjan sisäpelin?

Mene ja tiedä.