Valtteri Bottaksen saaman ryöpytyksen takana on koruton tilasto, jota on mahdoton kiistää

Kisojen startit ovat jo pitkään olleet haasteellisia Valtteri Bottakselle.

Formula 1

Valtteri Bottaksen saaman ryöpytyksen takana on koruton tilasto, jota on mahdoton kiistää

Valtteri Bottas sai Barcelonan GP:n yhteydessä niskaansa kovan kritiikkiryöpyn. Pitikö kritiikki paikkaansa?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.6.2024 | KUVAT Sauber Group Media

Peter Suberin vanha luottotoimittaja Roger Benoit tölväisi Valtteri Bottaksen ajotaitoja viime sunnuntain lehtijutussaan. Hän kertoi Blickin artikkelissa kuulleensa tallin sisäpiiristä, että Bottas pelkää kisalähtöjä.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari harmittelee, että kritiikki Bottasta kohtaan tulee juuri nyt, kun sopimuspapereita pitäisi allekirjoittaa.

”Kritiikki tulee vaikeaan aikaan Bottaksen kannalta. Benoit tietää, ettei Bottaksella ole vielä satavarmaa sopimusta mihinkään ja, että häntä arvioidaan tiukalla kammalla vielä myös Sauberilla. Benoit on pitkään ollut Peter Sauberin luottotoimittaja, joten hän ehkä tuntee olevansa velvoitettu kertomaan kuulemansa julki, ettei ainakaan Sauber-talli tee herkässä siirtymävaiheessa väärää kuskivalintaa”, Mustakari pohtii.

Benoit veti jutussaan esiin myös tilaston, jossa kertoi, että Bottas on yhdeksän viimeisen kisan aikana menettänyt ensimmäisen kierroksen aikana yhteensä 45 sijaa.

”Tämä tilasto on todella huolestuttava. Pitää miettiä, onko Bottas menettänyt rohkeutensa lähdöissä, onko autossa vikaa, vai körötteleekö hän nykyään mieluummin.”

”On selvää, että tämän puheenvuoron jälkeen Bottakselle tulee paineita saada alle onnistumisia, joilla vesittää moiset puheet.”

Monien F1-kuskien jatkoneuvottelut käyvät tällä hetkellä kiivaina. Kuskien paikoille on liikaakin tunkua niin kokeneista kuin noviisikuskeista. Tulppana jatkosopimusten julkistamisissa on ainakin Ferrarilta lähtevän Carlos Sainzin mieliteot. Espanjalaiskuski ei ole vielä tiedettävästi tehnyt valintaansa oman jatkonsa suhteen. Haas puolestaan on ilmoittanut kertovansa Silverstonessa jotain uutisia.

”On normaalia, että sopimusneuvottelusuman aikana managerit hehkuttavat omia kuskejaan ja kertovat lööperiä samoista paikoista kilpailevista muista kuskeista. Bottaksen kohdalla tuo Benoitin kertoma tilasto on kuitenkin sellainen, joka varmasti saa tallipäälliköt miettimään ja arvioimaan tarkkaan, että mistä oikein on kyse.”

”Sillä, että sopimusjulkistuksia ei vielä tule, ei ole suurta merkitystä. Aikaiset neuvottelutulokset ovat tärkeitä managereille lähinnä sen vuoksi, että heille jää aikaa neuvotella seuraavaksi henkilökohtaisia sponsorisopimuksia suojateilleen. Niillähän on myös iso merkitys F1-kuskeille. Lisäksi F1-kuskien sopimukset ovat usein myös paljon monimutkaisempia kuin takavuosina ja ne vaativat vakaata suurennuslasia ja lakiosaamista pienen präntin osalta”, Mustakari sanoo.