Valtteri Bottas sai rohkaisevan startin, mutta MM-pisteet tulevat olemaan silti tuskan takana

Valtteri Bottas avasi kautensa vauhdikkaasti ja viiksekkäästi Alfa Romeon ratissa. Mutta hyytyykö hymy kauden edetessä?

Formula 1

Valtteri Bottas sai rohkaisevan startin, mutta MM-pisteet tulevat olemaan silti tuskan takana

Erkki Mustakari kehuu Valtteri Bottaksen avauskisaa, mutta muistuttaa kovista F1-realiteeteista. MM-pisteet tulevat olemaan kortilla, jos vanhat merkit pitävät kutinsa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.3.2023 | KUVAT imago sportfotodienst / All Over Press

Valtteri Bottas sai toivotun alun F1-kaudelleen. Heti ensimmäisessä kilpailussa tilille kolahti neljä MM-pistettä, koska suomalaiskuski oli kaksi viikkoa sitten Bahrainin kauden avauskisan kahdeksas.F1-asiantuntija Erkki Mustakari iloitsi erityisesti Bottaksen loistavasta lähdöstä.”Alfa Romeosta on saatu isoja ongelmia talven aikana korjattua ja Bottaksen menoa oli kiva kisassa seurata. Varsinkin se paljon puhuttu startti teki ison vaikutuksen ja toi esille erityisesti Bottaksen huipputason ajotaidon”, Mustakari toteaa.

”Toinen näyttö avaus-GP:ssä oli ehdottomasti se, että Bottas piti takanaan paljon kovempaa ajaneen Alpinen Pierre Gaslyn ihan ruutulipulle asti.”Sen sijaan Bottaksen tallikaveri Zhou Guanyu otti kisassa vasta sijan 16. Siihen vaikutti kuitenkin kisan lopun renkaiden vaihto, jolla napattiin haltuun lopulta kisan nopein kierrosaika 1.33,996 ja samalla taktikoitiin Gaslylta pois nopeimman kierroksen bonuspiste.”Kiinalaiskuskin pitää jo alkaakin näyttää vauhtiaan, sillä tulokaskausi on nyt takana. Menestyspaineita ladataan lisää, kun F1-ikää tulee lisää. Enää ei voi selitellä, että radat ja auto ovat vieraita.””Zhoun onnistuminen on tärkeää sikälikin, että kun tallin molemmat kuskit onnistuvat, se rakentaa hyvää ja voittavaa henkeä talliin. Red Bull on tästä aivan loistava esimerkki.”

 

Hyytyykö vauhti jälleen kauden mittaan?

Kysymysmerkkinä Alfa Romeon kaudessa on jälleen kehitysresurssien riittäminen. Viime syksynä tallin auton suorituskyky hiipui, kun suurimmat paukut oli käytetty alkukaudesta.”Tälläkin kaudella pisteitä pitää kerätä alkukaudesta niin paljon kuin ikinä pystyy, koska isommat paahtavat kehityksessä lopulta menemään ja pienemmät jäävät sitten taas jälkeen yksittäisiä onnenkantamoisia lukuun ottamatta.””Autojen vauhti paranee kauden edetessä yleensä sellaiset 1,5-2 sekuntia kauden alusta ja siinä kyydissä pitäisi sitten pysyä.”

Alfa taistelee tällä kaudella pistesijoista Alpinen, heikon McLarenin ja Haasin kanssa.”Aston Martin on ottanut isompia askeleita eteenpäin talvitauolla ja sillä on nyt kuskinpukilla hampaat irvessä ajava Fernando Alonso, joka uskaltaa ottaa riskiä menestyksen nimissä. Aston Martin on siten aiempaa isompi vastus ja sanoisin, että ihan kunnon päänahka, jos sen voittaa.”Kauden toinen GP ajetaan Saudi-Arabian Jeddassa. Viime kaudella Bottas keskeytti kisan. Zhou Guanyu oli lähellä pistesijaa. Hän oli kisan 11:s.”Seuraavaksi Alfan pitäisi tietysti ottaa paikka aika-ajon Q3:ssa. Se on varmasti myös tavoite Saudi-Arabian kisaan.”