Vegasin mestaruudessa on oppi, jonka pitäisi hymyilyttää suomalaisia – paitsi yhtä

Kipparin unelma. Vegasin kapteeni Mark Stonen pääsi nostamaan Stanley Cup -kannun jo viidennen ottelun jälkeen.

JääkiekkoNHL

Vegasin mestaruudessa on oppi, jonka pitäisi hymyilyttää suomalaisia – paitsi yhtä

Vegas Golden Knightsin mestaruudessa on Samuel Savolaisen iso opetus jääkiekolle ja seuraorganisaatioille.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.6.2023

Vegas Golden Knights voitti Stanley Cupin viidennen finaalin hurjin 9-3-lukemin ja ratkaisi samalla Stanley Cupin kohtalon. Samuel, katkesiko Floridalta henkinen selkäranka viidennessä finaalissa?

Noin rumassa tappiossa on varmasti monta osatekijää, mutta tässä kohtaa kannattaa katsoa suoraan haavaan eikä sen viereen. Tärkein syy siihen, että Vegas murskasi Floridan Stanley Cupin finaalisarjassa, oli puhtaasti pelillinen.

Florida voi toki selittää asioita parhain päin ja puhua kärkipelaajien loukkaantumisista ja rampoina pelaamisesta, mutta totuus on, että Vegasin jääkiekko murskasi Floridan jääkiekon.

Ville Nieminen on sanonut osuvasti, että Vegas pelasi suomalaistyylistä jääkiekkoa. Siinä mielessä pelasi, että Vegasin pelaaminen perustui koko joukkueen kollektiiviseen pelaamiseen, jonka keskiössä oli erittäin tarkka ja hyvin organisoitu puolustuspelaaminen ja kenttätasapainosta huolehtiminen. Kiekon alla oli enemmän pelaajia kuin Floridalla vastaavissa tilanteissa.

Vegasin pelaamisessa kaikki oli suunniteltu ja hiottu viimeistä piirtoa myöten ja mikä oleellista, pelitapaa oli hiottu ja rakennettu kauden avauspelistä lähtien. Monet joukkueet ajattelevat, että pelataan ensin runkosarja alta pois ja aletaan sitten pelata tosipelejä. Peliä ei kuitenkaan rakenneta pelaamalla ensin kuusi kuukautta sinne päin ja sen jälkeen nappia painamalla, vaan pitkän ja systemaattisen prosessin avulla – ja juuri niin Vegas on toiminut.

Floridalle on toki nostettava hattua siitä, että pääsivät monien vaikeuksien kautta ylipäätään Stanley Cupin finaaliin, mutta nyt tuli vastaan sellainen seinä, ettei sitä enää ylitetty. Floridan pelaamisessa oli paljon epämääräisiä elementtejä alkaen vaikkapa laitureiden haukkaamisesta ja pelaajien kurittomuudessa pelin eri vaiheiden aikana ja myös tilanteiden jälkeen.

Kun vastassa oli Vegasin kaltainen hyvin organisoitua jääkiekkoa pelaava joukkue, tuollainen epämääräisyys ei riittänyt.

Muutenkin Florida vaikutti enemmän kurittomalta poikalaumalta, joka hävisi paitsi pelin myös henkisen sodankäynnin. Vegasin tasoista joukkuetta ei suisteta raiteilta sillä, että mennään pelin jälkeen nujakoimaan ja pyrkimään siten ihon alle. Ne ajat ovat olleet ja menneet NHL-kiekossa.

Vegas perustettiin vasta 2017 ja se voitti jo kuudentena kautena Stanley Cupin. Lisäksi se pelasi heti avauskaudellaan Stanley Cupin finaalissa. Mikä näin nopean nousun selittää?

Tässäkin voidaan tehdä oikeita ja vääriä johtopäätöksiä. Monet ovat pitäneet keskeisenä syynä sitä, että Vegas olisi saanut valtaisan edun laajennusdraftin kautta. Totta kai se antoi hyvän alkupotkun, mutta tässä Stanley Cupin voitossa se on pelkästään sivujuoni.

Tärkein asia Vegasin nousussa tyhjyydestä Stanley Cupin voittoon on ollut osaaminen ennen kaikkea joukkueen rakentamisessa, valmentajien rekrytoinneissa ja näiden yhteissummana syntyneestä arjen jokapäiväisestä tekemisestä, mikä on näkynyt siinä, millaista jääkiekkoa ja miten Vegas pelaa.

Laajennusdraftin kautta saatiin hyvä pohja joukkueelle, mutta monet nykyiset avainpelaajat Adin Hillistä, Alex Pietrangelosta, Chandler Stephensonista, Alec Martinezista ja Jack Eichelista alkaen on hankittu vasta sen jälkeen ja useat näistä pelaajista ovat olleet myöhempien kierrosten varauksia. Se kertoo hyvästä silmästä rekrytoida pelaajia sekä hyvästä valmennuksesta ja hyvästä pelaajien roolituksessa.

Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen on kritisoinut, ettei Suomessa ymmärretä sitä, että NHL:ssä prosessit vievät helposti 10 vuotta, kuten Kekäläisellä on Columbuksessa vienyt ilman minkäänlaista menestystä. Kekäläisen ja muiden kymmenen vuoden prosessimiesten kannattaa katsoa peiliin ja kysyä, miksi Vegas nousee tyhjästä Stanley Cupin voittajaksi kuudessa vuodessa, mutta oman joukkueen junaa ei sinä aikana saada kunnolla liikkeelle edes lähtöasemalta.

Mitä pelillisiä opetuksia Vegasin voitosta kannattaa tehdä?

Tärkein on se, että tänä päivänä jääkiekossa kollektiivi voittaa aina yksilöt.

Vegasilla on toki paljon taitavia pelaajia, mutta heillä ei ole joukkueessa yhtään aivan kovimman kärjen tähtipelaajaa – ja silti he voittavat Stanley Cupin mestaruuden ja jättävät taakseen joukkueet, joissa pelaa Connor McDavidin tai Auston Matthewsin kaltaisia supertaitavia yksilöitä.

Eli satsaa yksittäisten supertähtien sijasta oikeanlaiseen moderniin jääkiekkoon, jossa pelataan neljällä sylinterillä kurinalaista viisikkopeliä ja luota kollektiivisen toiminnan voimaan. Siinä se resepti on tiivistettynä.

Meillä Suomessa ajatellaan vieläkin, että NHL:ssä pelattaisiin jotain yliluonnollista jääkiekkoa, jota meidän pitäisi kopioida täällä Suomessa. En ota kantaa, kuka on kopioinut ketäkin, mutta Vegas on erinomainen esimerkki siitä, että parhaimmat suomalaiset pelin periaatteet ovat kova sana myös NHL:ssä.