Veikkausliigan maalipörssin kärkinimeen liittyy kaksi kriittistä kysymysmerkkiä

Bojan Radulović johtaa Veikkausliigan maalintekijätilastoa viidellä osumallaan.

JalkapalloVeikkausliiga

Veikkausliigan maalipörssin kärkinimeen liittyy kaksi kriittistä kysymysmerkkiä

Onko Veikkausliigan maalipörssiä johtava Bojan Radulović riittävän hyvä korkeammalle tasolle ja HJK:n eurounelmille? Siinä kysymykset, joihin kesä näyttää vastaukset.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 3.5.2023 | KUVAT All Over Press

Bojan Radulović on kiinnostava tapaus monestakin syystä. AIK:sta viime kaudella lainattu ja sittemmin pysyvällä siirrolla HJK:hon kiinnitetty hyökkääjä on ollut alkukaudesta hyvässä iskussa ja iskenyt jo viidesti Veikkausliigassa. Niillä osumilla hän johtaa Veikkausliigan maalintekijätilastoa kauden avauskuukauden jälkeen.

Viime kaudella serbialainen osui kahdeksan kertaa Veikkausliigassa. Kausi ei mennyt suunnitelmien mukaisesti ja Radulović löysi itsensä vaihtopenkin puolelta loppukesän jälkeen, vaikka jatkoi sopimustaan syyskuussa.

Loppukauden tilanne loi pohjat sille, että Radulović oli pari kuukautta jatkosopimuksen solmimisen jälkeen lähtökuopissa ja pyrki talvella saamaan siirron pois HJK:sta. Erimielisyydet näyttivät kuitenkin talven ja kevään mittaan hälvenevän ja Radulović nähtiin jo helmikuussa kentällä.

Are you ready? Get a 25€ combi free bet on your 1st deposit at Mr Green!

Maaleja syntyi harjoituskaudella kolme, mutta tärkeämpää miehen itsensä ja HJK:n kannalta oli sovun löytyminen.

Pelaajan kannalta siksi, että HJK on edelleenkin parempi paikka pelata ja edistää ammattilaisuraa, kuin vaikka Murilon valitsema SJK.

Klubille sopu Radulovićin kanssa oli tärkeää siksi, että joukkueen hyökkääjätilanne oli herkkä Roope Riskin poissaolon jatkuessa.

***

Radulović on ’’vasta’’ 23-vuotias, eikä hän ole vielä varsinkaan fyysisesti täysin ulosmitannut potentiaaliaan. Serbialaisen liikkuminen ja jalkatyö rajoittavat tällä hetkellä hänen kehitystään.

On ymmärrettävää, että yli 190 senttiä pitkällä varrella operoiva Radulović ei liiku vaikkapa Atomu Tanakan frekvenssillä, mutta räjähtävän voimantuoton, hermotuksen ja nopeiden lihassolujen parissa hänellä olisi kehitettävää.

Tämä ei ole helppo osa-alue kehittää, mutta mikäli Radulović on nuoruudessaan urheillut monipuolisesti ja tehnyt myös nopeita suorituksia, reagoi kroppa todennäköisemmin myöhäisemmälläkin iällä aloitettuun nopeusvoima-harjoitteluun. Tällainen harjoitus olisi vain saatava serbialaisen jokaviikkoiseen harjoitusohjelmaan.

Tietämättä tarkalleen Radulovićin perusvoimatasoja keskittyisin itse nopeaan liikkeeseen nyt pelikaudella.

Mikäli Radulović saa parannettua fyysisiä puutteitaan ja pari kiloa lisää lihasta reisiinsä, hänellä olisi hyvä pohja, minkä päälle rakentaa. Paremmalla jalkatyöllä hän saisi myös paljon teknistä kapasiteettia käyttöönsä. Samalla myös nyt välillä nähtävät helpot tekniset virheet varmasti vähenisivät.

***

Radulović on parhaimmillaan vastustajan rangaistusalueella, jossa hän osaa liikkua hyville paikoille viimeistelemään. Hän on myös vaarallinen maassa ja ilmassa.

Serbialainen onkin hyökkääjä, joka on roolitettava selkeisiin toimintoihin pelinrakenteluvaiheessa – esimerkiksi linkiksi taskuihin ja laitoihin vastustajan puolustajien väliin. Tämän jälkeen hänen on päästävä mahdollisimman paljon vastustajan boksiin.

HJK:n päävalmentajan Toni Koskelan on mietittävä HJK:n puolustamista keskikorkeassa blokissa Radulovićin kannalta, sillä hän ei ole mikään huippuprässääjä pitkälti juuri hänen nopeusominaisuuksissaan olevien puutteiden takia.

Esimerkiksi Honkaa vastaan Koskela muutti HJK:n puolustamista siten, että prässit aloitettiin laidoilta ja Radulović kontrolloi keskustassa Florian Krebsiä. Qatarin MM-kisoissa Ranska puolusti samalla tavalla säästäessään Olivier Giroudin metrejä. Korkeissa prässeissä myös Radulović pystyy riittävään suoritukseen.

***

HJK:lla on siis käsissään sellainen 15 maalin mies Veikkausliigaan, mutta riittääkö Radulovićin askel Euroopassa, jossa Klubi on otteluissa enemmän altavastaajana?

Viime kaudella Malik Abubakari tuli kesken kauden ja vei Radulovićin paikan avauksessa. On mielenkiintoista nähdä, luottaako HJK tällä kaudella Rasuloviciin vai hankkiiko Klubin kesken kauden jälleen ulkomailta täydennystä hyökkäysosastolleen?

Jos Riski ei kuntoudu lähiviikkoina, näin käy joka tapauksessa Radulovićin lentokorkeudesta riippumatta.

Radulovićilla on kiistatta rahkeita vielä kehittyä pelaajana ja urheilijana, mutta on eri asia, onnistuuko serbialainen siinä. Vastaus määrittää sen, nähdäänkö Radulović vielä isommilla areenoilla loistamassa vai onko hyvä Veikkausliiga-hyökkääjä miehen lopullinen taso.