Wilma Murron Euroopan mestaruuden uusimista kannattaa seurata jäitä hatussa

Wilma Murto voitti Lahden GP_kisan toukokuussa 460.

Yleisurheilu

Wilma Murron Euroopan mestaruuden uusimista kannattaa seurata jäitä hatussa

Wilma Murto puolustaa perjantaina alkavissa Rooman EM-kisoissa kahden vuoden takaista sensaatiomaista Euroopan mestaruutta. Tehtävä ei ole kuitenkaan helppoa, sillä takana on haastava harjoittelukausi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 7.6.2024 | KUVAT All Over Press

Wilma Murto lähtee puolustamaan Rooman EM-kisoissa kahden vuoden takaista Euroopan mestaruutta haastavista asetelmista.

Murto loukkasi akillesjänteensä talven hallimestaruuskisoissa ja edessä oli pitkä lepo, mikä on haitannut valmistautumista niin kesän EM-kisoihin kuin Pariisin olympialaisiin.

ElmoTV:n yleisurheiluasiantuntija ja seiväshypyn entinen Suomen ennätys -mies Erkki Mustakari myöntää, ettei Murto ole välttämättä vielä parhaassa kunnossa.

”Valitettavasti meidän suomalaisten on laitettava jäitä hattuun Wilman kohdalla, sillä hän on vasta palailemassa kilpailuvireeseen. Ymmärrän hyvin, että suomalaisten toiveet ja odotukset ovat korkealla, mutta oikotietä onneen ei ole”, Mustakari varoittaa.

Murto voitti sensaatiomaisesti Euroopan mestaruuden kaksi vuotta sitten Münchenissä. Seuraavana talvena hän voitti EM-hallimestaruuden ja viime kesän MM-kisassa hän oli kolmas.

Tällä kaudella Murto pääsi kisaamaan loukkaantumisensa jälkeen vasta toukokuun lopulla. Hän kuitenkin voitti Lahdessa käydyn kisan tuloksella 460. Hän yritti yli myös 474:stä, muttei onnistunut. Murron ennätys on Münchenin EM-finaalissa hypätty 485.

Mustakarin mukaan talven loukkaantuminen on pakottanut Murron muuttamaan harjoitteluaan EM-kisoja varten.

”Harjoittelu on varmasti ollut erilaista kuin olisi voinut olla. Hän on hypännyt nyt vain lyhyellä vauhdilla, mikä ei ole optimaalista. Täydenvauhdin hyppyjä olisi ollut myös hyvä saada alle.”

”Murto on kuitenkin erittäin kova kilpailija ja näyttänyt olevansa henkisesti vahva ja valmis venymään tosipaikassa. Münchenin EM-kisoihinkin hän lähti paranneltuaan ensin hallikaudella tullutta jalan murtumaa, eikä se hidastanut hänen tekemistään. Arvokisoissa on paljon kiinni korvien välistä”, Mustakari sanoo.

Murto aloittaa oman kisaurakkansa lauantaina hypättävässä karsinnassa. Finaali on vuorossa maanantaina.

Suurimman ennakkosuosikin paineet ovat kauden kärkituloksen 486 hypännyt britti Molly Caudery.

”Wilmalta eivät lopu haasteet kesken Roomassa. Caudery on ollut erittäin kovassa tuloskunnossa ja on myös kova kisaaja. Rooman finaali ei tulee todellakaan olemaan pehmohermojen kisa.”

Suomesta naisten EM-seiväskisassa ovat mukana myös Saga Andersson, Elina Lampela ja Silja Andersson.

”On mahtavaa, että kaikki Suomen parhaat hyppääjät ovat EM-kisoissa mukana. Wilma on kuitenkin kiistaton johtotähtemme ja ykköskorttimme.”

”Jos jalka kestää, Wilma taistelee ilman muuta mitaleista. Olympialaisissa haasteet kovenevat entisestään ja jos mitään yllättävää ei tapahdu, Wilman on Pariisissa hypättävä oma ennätyksensä, jos hän haluaa palata sieltä mitalit kaulassa”, Mustakari sanoo.