KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja ei halua spekuloida olympialaisten siirtämisellä

Pekingin olympialaisten on määrä alkaa 4. helmikuuta.

Muu urheiluPeking 2022

KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja ei halua spekuloida olympialaisten siirtämisellä

KOK:n urheilijaneuvoston puheenjohtajan Emma Terhon mukaan Pekingin olympialaisissa on varauduttava kaikkeen. Myös yllättäviin asioihin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 9.1.2022 | KUVAT All Over Press

Pekingin olympiakisat lähestyvät kovaa vauhtia. Järjestelyjä värittää paksulla kynällä maailmanlaajuinen koronapandemia. Urheilijoiden huoli omasta tilanteestaan alkaa jo kärjistyä. KOK:n urheilijakomission puheenjohtaja Emma Terho myöntää tilanteen ja vakuuttaa, että urheilijoiden turvallisuutta on mietitty paljon ja tarkkaan.

Peking

Emma Terho voitti omalla urallaan Naisleijonissa olympiapronssia 1998 ja 2010.

”Keskustelua on luonnollisesti käyty paljonkin tästä asiasta ja siltä pohjalta, että kaikille olisi selvää missä mennään ja miten edetään. Huolestumisten vuoksi olemme pitäneet ylimääräisillä puheluilla yhteyttä urheilijoihin. Viime keskiviikkona käytiin netin yli pitkä keskustelu, johon osallistui parisataa urheilijaa tai heidän edustajaansa. Kysymyksiä sai vapaasti esittää”, Terho kertoo.

Urheilijakomissio katsoo, että kisat käydään kaikin puolin urheilijoille turvallisessa ympäristössä.

”Nyt ei olla sellaisessa tilanteessa, jossa oikeasti haluttaisiin olla. On tärkeää varmistaa, että tapahtumissa se viereinen henkilö on testattu ja käynyt tiukan protokollan läpi, eikä tarvitse olla huolissaan miten itsen käy.”

Jos tartuntatapauksia kuitenkin tulee, on urheilijoiden monen vuoden työ vaarassa valua hiekkaan.

”Tässä maailmantilanteessa on jo huomannut, että mitä tahansa voi tapahtua. Yllätyksiä tulee. Järjestelyt koronan osalta ovat erittäin tiukat. Kuplan tulee olla inhimillinen ja hyvä urheilijoille. Koko ympäristön on oltava turvallinen”, Terho sanoo.

Urheilijoiden on myös tärkeää ennalta tietää mitä on tulossa, jos jotain tapahtuu. Julkisuudessa ja somessa on väläytelty kaikenlaisia vaihtoehtoja sairastuneiden hoitamiselle.

”Tästä on olemassa tarkka ohjeistus. Jos esimerkiksi tulee positiivinen testi ja on oireeton, niin kaksi negatiivista testiä 24 tunnin välein vapauttaa. Erityistapaukset tutkii Medical Expert Panel, jolla on osaaminen siihen”, Terho avaa.

”Turha spekuloida”

Tokion kesäolympialaiset siirrettiin vuodella. Pekingin talvikisat halutaan pitää sovittuna ajankohtana 4.-20. helmikuuta.

”Tässä kohtaa en halua spekuloida siirtämisellä vaan keskittyä vaikuttamaan niihin asioihin, joihin voi, jotta kisoista saadaan mahdollisimman hyvät ja turvalliset ja urheilijoille tilanne huomioiden paras mahdollinen kisakokemus.”

Olympiakokemus korona-aikana on urheilijoille aivan varmasti hyvin erilainen kuin mitä normioloissa olisi. Vapaus liikkua on minimissä ja muiden lajien urheilusuoritusten seuraaminen hankalampaa.

”Totta kai sitä toivoisi, että kisat käytäisiin normaalitilanteessa, mutta niin ei nyt ole. Jos joku sitten joutuu karanteeniin, on katsottava, että yhteyttä muihin voi pitää, liikuntavälineitä on saatavilla ja erilaisia asioita voisi kuitenkin tehdä. Sillä tämänkin ’olosuhdekuplan’ on oltava turvallinen”, Terho painottaa.

Lue myös: Kalervo Kummola vaatii Pekingin olympialaisten siirtämistä