Wilma Murto on Suomen suosituin urheilija, mutta miten käy hänen olympiaunelmansa?

Wilma Murron voittama pronssi Budapestin MM-kisoissa valittiin Urheilugaalassa Vuoden sykähdyttävämmäksi urheiluhetkeksi.

Yleisurheilu

Wilma Murto on Suomen suosituin urheilija, mutta miten käy hänen olympiaunelmansa?

Entinen seiväshypyn SE-mies Erkki Mustakari uskoo Wilma Murrolla ajan riittävän EM- ja olympiakuntoon pääsemiseen akillesjännevammasta huolimatta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 16.3.2024 | KUVAT Urheilugaala / Janina Pitkänen

Seiväshyppääjä Wilma Murto yllätti valikoitumalla Suomen suosituimmaksi urheilijaksi Sponsor Insightin tekemässä vuotuisessa tutkimuksessa.

Vielä kaksi vuotta sitten Murto lymyili tutkimuksessa sijalla 36, mutta viime vuonna hän nousi jo sijalle seitsemän.

Edellinen naisurheilija, joka on ollut suosikkilistan ykkösenä oli ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen. Hän pysyikin kestosuosikkina peräti viisi vuotta putkeen vuosina 2015–2019.

Entinen seiväshyppääjä Erkki Mustakari yllättyi Murron nauttimasta suosiosta.

”Entisenä seiväshyppääjänä olen tästä tietysti erittäin iloinen. Hieno laji ja hieno urheilija”, Mustakari aloittaa.

”Ehkä tästä ei pitäisi kuitenkaan olla niin yllättynyt kuin olen. Ihmisten mieliin ja tähän tutkimukseen vaikuttaa varmasti Murron upeiden tulosten lisäksi myös se, miten urheilija käyttäytyy julkisesti ja myös urheilun ulkopuolella. Murto on erittäin asiallinen haastatteluissa, antaa rehellisen ja inhimillisen kuvan itsestään luonnollisella käytöksellään ja lisäksi hän ei pelkää näyttää tunteitaan. Sellainen varmasti puhuttelee suurta urheiluyleisöä.”

”Urheilijana Murto on päättäväinen, lahjakas ja hyvin taitava. Jatkossa voimme odottaa häneltä ihan mitä vain. Murron MM-kisojen kolmossija oli tällaiselle vanhalle hyppääjälle ja varmasti myös koko Suomen yleisurheilua seuraavalle kansalle hyvin tunteellinen hetki. Ilokseni seiväshyppy on ollut hyvässä nosteessa lajina ja sen esiintuomiseen kisoissa on myös panostettu eritavalla kuin muinoin.”

Suosikkilistauksen kärkisijoilla olivat Murron lisäksi tänä vuonna myös rallin maailmanmestari Kalle Rovanperä, maastohiihtäjä Iivo Niskanen, NBA-koripalloilija Lauri Markkanen, sekä jääkiekkoilija Patrik Laine.

”Silti täytyy sanoa, että jos minulta olisi kysytty ennen tulosten julkaisua, olisin itse veikannut NBA-tähti Lauri Markkasta suosikkilistan ykköseksi. Hänen kuluva kautensa on ollut niin valovoimainen. Lisäksi Markkanen on äärimmäisen tärkeä yksittäinen osa sekä Utah Jazzin että Susijengin joukkueita.”

”Sekin oli yllätys, että suomalaisten sydämissä aina läsnäolevan jääkiekon keihään kärkenä olikin Patrik Laine. Toisaalta se kertoo, että suomalaisilta löytyy sydämistään myös myötätuntoa ja ymmärrystä. Olisi  ollut helppoa olettaa, että NHL-kenttien sinivalkoiset tähtipelaajat kuten Sebastian Aho, Mikko Rantanen tai Aleksander Barkov olisivat olleet jopa ihan ykkösenä.”

Piinaava odotus arvokisoihin

Wilma Murron MM-hallikisat Glasgowssa tämän kuun alussa päättyivät keskeytykseen hänen ylitettyään kolmannella 455. Tutkimuksissa selvisi, että urheilijalla on akillesjänteen repeämä. Kesällä tutkalla ovat kolmen kuukauden päässä EM-kisat ja heinäkuun lopulla alkavat Pariisin olympialaiset.

”Tämä vamma vaatii lepoa. Seiväshyppääjälle on myrkkyä tosin se, ettei pääse treenaamaan juoksemista. Se on seiväshypyssä niin keskeinen asia. Onneksi tässä on yhä aikaa parantua.”

”Tsempiksi Murrolle voin kertoa tarinan, että minulla oli kerran kinkkinen nilkan nivelsidevamma, joka vaati kuusi viikkoa huilia. Edessä häämötti Kalevan kisat, joissa tehtiin olympiavalinnat. Olin kuin tulisilla hiilillä. Menin lopulta aika kylmiltäni kisaan, mutta olympiapaikka irtosi”, Mustakari muistelee.

”Akilles-vamma on pahempi kuin tuo minun oli, mutta maltti on nyt valttia. Muistutan myös, että Suomessa korjattiin aikanaan myös erään Sergei Bubkan akillesongelma ja ura jatkui. Leikkauspuuhiin tässä ei ole Murron kohdalla ilmeisesti vielä tarvinnut kuitenkaan ruveta.”

”Oheisharjoitteet ja muu huolto tuovat nekin kuntoa, joten itse en ole Wilman olympiakunnosta vielä huolissani”, Mustakari sanoo.