Konsta Kurikka on on huippulahjakkuus, mutta kirkkaalla taivaalla on myös kysymysmerkkejä

Lintu vai kalaPesäpallo

Konsta Kurikka on on huippulahjakkuus, mutta kirkkaalla taivaalla on myös kysymysmerkkejä

Konsta Kurikka on pesäpallokenttien puheenaihe. Ja jos se on Kurikasta kiinni, kohta myös baseball-kenttien.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 8.5.2021 | KUVAT Sotkamon Jymy

Konsta Kurikka, Sotkamon Jymy

Kuka?

Konsta Kurikka on kuuluisan juvalaisen Muttilaisen pesäpallosuvun tuote. Hänen isoisänsä Yrjö Muttilainen on tunnettu juvalainen pesäpallovaikuttaja ja pesäpallotuomari. Kurikan enot, Mikko ja Teppo, ovat myös pesäpallon piiskaamia entisiä pelimiehiä.

Kurikka pelasi juniorivuotensa Siilinjärvellä ja Juvalla, kunnes siirtyi Imatralle. Hän debytoi Superissa kesällä 2017 16-vuotiaana ja ehti pelata kaksi täyttä kautta IPV:ssä, kunnes siirtyi viime kaudeksi Sotkamon Jymyyn. Siirrosta nousi repivä kiista, sillä IPV katsoi, että Kurikalla oli sopimus IPV:n kanssa myös kaudesta 2020. Asia kärjistyi siihen pisteeseen, että siirto oli menossa oikeuskäsittelyyn, kunnes seurat pääsivät asiassa sopuun.

Vahvuudet

Kurikan vahvuuksien kivijalkana on hänen fyysiset ominaisuutensa. Kurikka on isokokoinen ja hänellä on pitkät ja ulottuvat kädet. Kurikan hurjin ase tällä hetkellä on hänen heittokätensä. Se on Superin mittakaavassa jäätävintä mahdollista luokkaa. Myös hänen lyöntinsä on kova ja hänellä olisi vartta kasvaa huippuluokan kotiuttajaksi. Kurikka hallitsee myös vaihtolyönnit ja on perusnopea.

Kurikka on kunnianhimoinen urheilija ja kova harjoittelija, ja hän on saanut varmasti arvokasta ja oikeanlaista valmennusta pienestä pitäen, ei vähiten isoisältään ja enoiltaan.

Heikkoudet

Kurikka on vasta 20-vuotias ja valtavasta potentiaalistaan huolimatta vielä pesäpalloilijana raakile.

Hän sai viime kaudella Sotkamossa näytönpaikkoja kotiuttajana pelatessaan numerolla viisi, ja hänet laitettiin usein lyömään jopa ennen toista jokeria, Lauri Rönkköä. Kauden ratkaisuhetkillä hän joutui kuitenkin väistymään 17-vuotiaan Aapo Komulaisen tieltä ja siirtymään kakkoskärkeen numerolle kahdeksan. Ratkaisu ei varmasti ollut mieluinen Kurikalle, joka on nähnyt itsensä aina yhtenä joukkueen ratkaisupelaajista.

Ulkona Kurikka luottaa hurjaan heittokäteensä joskus jopa liikaa, mikä näkyy siinä, että hän saattaa heittää tappoheittojaan huolimattomasti ja erikoisista asennoista, koska nekin hänen mielestään riittävät.

Tulevaisuus

Kurikalla on kaikki edellytykset kehittyä huippuluokan pesäpalloilijaksi, siitä ei ole kahta sanaa. Kirkkaalla taivaalla on kuitenkin muutama kysymysmerkki. Vaikka ulkopeli on Kurikan vahvuus, hänen roolinsa ei ole ongelmaton. Kurikka pelasi viime kaudella Jymyssä kulmapelaajana ja vedetyssä kentässä syvintä pussia. Nyt häntä ollaan kuitenkin siirtämässä vaihtotilanteissa etukentälle, missä hän pelasi myös Imatralla. Paikka ei ole välttämättä Kurikalle mieluinen, vaikka sinällään hänen ominaisuutensa sopivatkin myös etukentälle.

Myös sisäpelirooli on samalla tavalla mielenkiintoinen ja Jymyn pelinjohtajan Jani Komulaisen kannalta haasteellinen. Kurikka on iloinen ja sosiaalinen, mutta myös itsetietoinen ja tarvittaessa särmikäskin persoona. Siksi Kurikan omien tavoitteiden ja Jymyn tavoitteiden välillä voi olla joskus haasteellista löytää oikea tasapaino. Kakkoskärki ei ole se paikka, jossa Kurikka itsensä näkee missään oloissa.

Sen lisäksi on vielä yksi bonuskysymysmerkki – baseball. Baseball-ura kiehtoo selvästi Kurikkaa ja hän voi hyvinkin hypätä suuren maailman haasteisiin, kuten hän jo tehnytkin. Jymy on historiansa aikana osoittanut, että se kyllä selviää Kurikan mahdollisesta lähdöstä, mutta Kurikalla siitä ei ole vielä näyttöä.

Lintu vai kala?

Lintu ilman muuta. Lahjat ovat huippuluokkaa, ainakin pesäpallossa.

 

 

Lue myös: Eemil Viro on monipuolinen puolustaja, jolla on potentiaalia NHL:ään

Lue myös: Kiteellä on riveissään täysin poikkeuksellinen kultakimpale