Wimbledonin naisten finaalissa voidaan tehdä tenniksen historiaa

Ons Jabeur on suosikki Wimbledonin naisten finaalissa Elena Rybakinaa vastaan.

Wimbledon 2022

Wimbledonin naisten finaalissa voidaan tehdä tenniksen historiaa

Tenniksen naisten Wimbledon-finaalissa kohtaavat Tunisian Ons Jabeur ja Kazakstanin Elena Rybakina. Janne Eerikäinen uskoo taitavamman Jabeurin voittoon.

Janne Eerikäinen
TEKSTI Janne Eerikäinen
@J_Eerikäinen
JULKAISTU 9.7.2022 | KUVAT All Over Press

Janne, erikoinen asetelma Wimbledonin naisten finaalissa. Maailmanlistan kakkonen, Ons Jabeur on ensimmäinen arabinainen tai afrikkalainen nainen Grand Slam -finaalissa. Ja WTA-rankingin sijalla 23 olevaa Elena Rybakinaa pidetään käytännössä venäläisenä, mutta Kazakstan on ”ostanut” hänet pelaajakseen, ja venäläiset on nyt suljettu Wimbledonista. Mitä sanot tästä?

Totta kai on hienoa, että arabinaiset pystyvät valtaamaan alaa urheilussa yhä laajemmin. Maailma muuttuu. Ja samalla tämä on uusi aluevaltaus tosiaan afrikkalaisille naisille ylipäänsä.

Rybakinan venäläisyydestä en nyt ala sen enempää puhumaan. Tämä on mitä on, kansalaisuuksien rajojen vetäminen on joskus aika hankalaa. Jossain edustusoikeus tai kansalaisuus vaihtuu hieman helpommin kuin vaikkapa Suomessa. Mutta mennään sen mukaan, että venäläiset eivät Wimbledonissa nyt saa pelata, eikä Rybakina ole teknisesti venäläinen.

Laskettakoon Rybakinan eduksi se, että tajusi lähteä Venäjän alaisuudesta, ja Kazakstanin eduksi se, että uskoivat Rybakinaan pelaajana enemmän kuin Venäjä.

Millainen ottelu on odotettavissa?

Ensinnäkin on huomioitava se, että kumpikin pelaa ensimmäisen Grand Slam -finaalinsa, ja lähihistoriasta tiedetään, että se on voinut etenkin naisten sarjassa tarkoittaa ihan mitä tahansa.

Tällöin kummankin pelaajan mentaalipuoli tulee ratkaisemaan paljon. Jos vain jompikumpi romahtaa, niin totta kai jo se ratkaisee paljon.

4.30 for Ons Jabeur to win 2-1 the final! Bet now at Expekt!

Jabeur on urallaan voittanut 3 ja Rybakina 2 titteliä. Kuulosta pieneltä erolta, mutta toki Jabeurilla on paljon suurempi titteli Madridista, ja hän on tänä vuonna ollut voittamaton ruoholla. Tämä antaa jonkinlaisen lähtökohtaisen edun, ehkä.

Totta kai ottelussa myös kohtaa kaksi täysin eri tyylistä pelaajaa.

Mitä se tarkoittaa?

Jabeur on taituri, joka voi lyödä yhtä lailla lujaa molemmilta peruslyöntipuolilta ja lyödä hiljaisia ja eri mittaisia alakierrerystyjä. Hän voi myös tulla verkolle, myös syöttönsä perään. Syötössä on matala nosto ja nopea liikeketju, eli arvaamattomuutta.

Rybakina on tyypillinen venäläistyyppinen pitkä pommittaja, jonka kaikki lyönnit tulevat lujaa.

Kummallakin siis on ruohotennikseen hyvin sopivia ominaisuuksia, mutta yleensä tasaväkisessä tilanteessa monipuolisuus silloin on vahvoilla ruoholla.

Jabeurin haaste on se, että välierässä Tatjana Maria löi paljon alakierrettä molemmilta puolilta, eli tempo oli alhainen. Jabeurin on täytynyt ennen finaalia totuttautua harjoituksissa ja lämmittelyssä kovempaan tempoon.

Jos Jabeur saa heitettyä sekaan sopiviin hetkiin alakierrerystyjä ja verkolle tuloja, niin hän ottaa Rybakinalta rytmiä pois, mikä tarkoittaa sekä virheitä että heikkoja osumia ja niistä Jabeurille hyökkäyspaikkoja.

Tilastollisesti Rybakina on tässä Wimbledonissa ollut syöttövuoroissaan niukasti parempi kuin Jabeur, mutta Jabeur aika selvästi Rybakinaa parempi palautuspeleissä. Ehkä tämäkin etu puoltaa Jabeuria.

Veikkaan tästä ensimmäistä arabi- tai afrikkalaisnaisen Grand Slam -voittoa.