Harry Kanen farssi päättyy siihen, että Tottenham ottaa rahat ja Juudas saa mennä
Harry Kanen siirtosaagassa on siirrytty seuraavaan lukuun. Kane on mennyt istumalakkoon ja yrittää pakottaa Tottenhamin myymään hänet.
@JukkaRonka
Harry Kane otti käyttöön järeät aseet saadakseen haluamansa siirron Tottenhamista seuraan, jossa hän voisi voittaa himoitsemiansa pokaaleita. Tuo unelmasiirto tarkoittaa todennäköisesti siirtoa Manchester Cityyn.
Kanella oli kesän EM-kisojen jälkeen lupa pitää kesälomaa, jolta hänen oli määrä palata maanantaina takaisin Tottenhamin harjoituksiin. Brittimediassa puhuttiin jo aiemmin kesällä, että jos Kanen siirto ei etene kesän aikana, hän menee istumalakkoon eikä tule harjoituksiin. Maanantaina nämä tiedot muuttuivat arjen realismiksi. Kanea ei Tottenhamin harjoituskeskuksessa Enfieldissa näkynyt.
Jos Kane on todellakin mennyt istumalakkoon, kysymys on kovasta ratkaisusta.
Kane on ollut Tottenhamin tärkein ja jumaloiduin pelaaja sen jälkeen, kun hän teki suuren läpimurtonsa kaudella 2014–2015. Kanen jumalasemassa ei ollut kyse vain siitä, että Englannin maajoukkueen kapteeni on tehnyt 298 liigaottelussa käsittämättömät 180 liigamaalia. Hänen sädekehäänsä on lisännyt se, että hän on Tottenhamin oma kasvatti – olkoonkin, että hän pelasi pikkujuniorina eräässä toisessa pohjoislontoolaisessa seurassa.
***
Jalkapallossa on puhuttu viimeisten vuosikymmenien aikana jatkuvasti player powerista eli jalkapalloilijoiden vallan kasvamisesta. Kun aiemmin seurat omistivat pelaajat omistamisen laajimmassa merkityksessä, tänään omistamisen käsitys on suhteellinen – molemmin puolin aitaa.
Kane ei olisi ensimmäinen ja viimeinen pelaaja jalkapallon historiassa, joka on ajanut tilanteen siihen pisteeseen, että seuran on ollut käytännössä pakko myydä pelaaja. Tässä kohtaa seurojen ei kannata esittää uhria ja hurskastella, sillä he ovat toimineet samalla tavalla – niin silloin, kun ne ovat halunneet eroon jostakin pelaajasta tai silloin, kun ne ovat halunneet kaapata sopimuksen alaisen pelaajan toisesta seurasta vastoin seuran tahtoa.
Se, etteivät seurat voisi ja saisi neuvotella sopimusten alaisten pelaajien kanssa, on ollut jo pitkään kuollut kirjain. Jalkapallossa on niin paljon kaiken maailmaan välikäsiä ja säätäjiä, että tiedot kulkevat molempiin suuntiin, jos niiden halutaan kulkevan.
***
Nyt Kanen kohdalla ollaan tilanteessa, että Kane selvästi haluaa vaihtaa seuraa ja hän on tarvittaessa valmis käyttämään siirtonsa läpi saamiseksi rumia keinoja, jotka pahimmillaan rikkovat hänen välinsä Tottenhamiin ja sen kannattajiin pysyvästi.
Kane olisi tässä kohtaa helppo tuomita, mutta ennen Kanen tuomitsemisesta olisi hyvä saada kaikki faktat pöydälle.
Kane on vahvistamattomien tietojen luottanut siihen, että hän olisi saanut Tottenhamin puheenjohtajalta Daniel Levylta vuosi sitten suullisen lupauksen, että jos Tottenham ei selviydy viime kaudella Mestarien liigaan oikeuttavalle sijoituksella, Tottenham suostuu myymään hänet tänä kesänä.
Jos tämä tieto pitää paikkaansa ja Levy ja Kane ovat tehneet herrasmiessopimuksen siirrosta, se muuttaa asetelmaa dramaattisesti. Kait silläkin, mitä sanotaan ja luvataan, pitää olla jotain merkitystä.
Jos taas herrasmiessopimusta ei ole, silloin Kanen pitäisi lukea sopimuksensa uudelleen ja pohtia, miksi hän pani kolme vuotta sitten nimensä sellaiseen paperiin, jossa hänen sopimus määriteltiin päättyväksi vasta vuonna 2024. Ei se vuosi 2024 sinne tyhjästä ilmaantunut, vaan sillä oli hintansa – ja sen hinnan Kane oli valmis aikoinaan kuittaamaan.
***
Olipa Kane oikeassa tai väärässä, hän on joka tapauksessa pelannut korttinsa vaikeaa ja vaaralliseen tilanteeseen. Tottenhamin puheenjohtajasta Daniel Levysta ja seuran suurimmasta omistajasta, brittimiljardööri Joe Lewsista, voidaan olla mitä mieltä tahansa, mutta kaksikkoa vihataan jalkapallopiireissä syystä. Heitä pidetään Englannin liigakenttien vaikeimpina neuvottelukumppaneina – niin vaikeina, että joidenkin seurojen ei väitetä tekevän pelaajakauppoja Tottenhamin kanssa Levyn ja Lewisin jyrkkyyden ja öykkärimäisyyden vuoksi.
Monen muun seuran kohdalla tässä tilanteessa olisi helppo ennustaa, että muutaman teatraalisen tanssiaskeleen jälkeen asiassa löytyisi sopuratkaisu ja Kane saisi haluamansa siirron.
Levyn ja Lewisin kohdalla tilanne ei ole yhtä selkeä. He voisivat hyvinkin katsoa kortit loppuun asti ja pakottaa Kanen voimassa olevan sopimuksen mukaisesti jäämään Tottenhamin – jopa silläkin uhalla, että Kane ei pelaisi ensi kaudella edustusjoukkueessa.
Jos kyseessä olisi joku pienempi silakka, niin myös todennäköisesti tapahtuisi, mutta kyseessä on Harry Kane, yksi Tottenhamin historian kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä ja parhaista pelaajista.
On olemassa toinenkin syy.
Sen syy nimi on raha.
Tottenhamilla on tällä hetkellä yli 1,4 miljardin euron velat ja tässä tilanteessa jopa Tottenhamin on pakko kumartaa rahaa – varsinkin, kun Kanen siirtosumman uskotaan liikkuvan jopa 170–190 miljoonan euron luokassa.
Lewisilla olisi toki vara esittää tässä näytelmässä Elvistä, sillä hänen omaisuutensa arvioidaan olevan viisi miljardia euroa – mutta juuri tuossa viidessä miljardissa on vastaus, miten tässä farssissa lopulta käy.
Lewis ei olisi koskaan pystynyt hankkimaan viiden miljardin omaisuutta, ellei hän olisi kunnioittanut rahaa.
Siksi Kane saa haluamansa siirron ja kysymys on enää siitä, miten suureksi Levy ja Lewis saavat nostettua Kanen siirtosumman.
Kanen kannalta vanhinko on kuitenkin jo tapahtunut. Hän on tehnyt jotain sellaista, mitä N17:ssä ei koskaan unohdeta.