Matilda Castren osoitti ensimmäisellä kierroksella, että hän taistelee olympiakullasta

Matilda Castren on ensimmäisen kierroksen jälkeen neljäntenä. Eroa ykköspaikkaan on kaksi lyöntiä.

Muu urheiluTokio 2021

Matilda Castren osoitti ensimmäisellä kierroksella, että hän taistelee olympiakullasta

Matilda Castren avasi Tokion olympiakisat sellaisella esityksellä, ettei olympiakultakaan ole utopiaa. Kerromme myös Kemin Hopeanyrkistä ja olympiakullasta, joka voitettiin 21 kuolleella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.8.2021 | KUVAT All Over Press

Torstai 5.8.

Matilda Castrén aloitti vahvasti Tokion olympiaturnauksen. 26-vuotias suomalainen selvitti ensimmäisen kierroksen tuloksella -3, millä hän on avauspäivän jälkeen neljäntenä. Eroa kärjessä olevaan Madelene Sagströmiin on vain kaksi lyöntiä.

Myös Sanna Nuutinen aloitti hyvin, sillä hän on avauspäivän jälkeen jaetulla 16. sijalla.

Ensimmäisen kierroksen strokes gained -tilastot kertovat hyvin sen, missä Castren keskiviikkona onnistui. Hän löi erinomaisesti tiiltä ja oli vahva lähestymislyönneissä verrattuna kilpasiskoihin. Niissä molemmissa hän oli kierroksen TOP10-listalla. Sen sijaan lähi- ja puttipelissä Castren ei mahtunut tilastokärkeen – vaikkakin hän onnistui tekemään tarvittavat parit kolmesti, kun hän ei päässyt puttaamaan birdietä.

Castren ei ollut Ylen haastattelussa täysin tyytyväinen omaan suoritukseensa. Hänen mukaansa parannettavaa on lähes kaikessa.

Olympialaisten parhaat kertoimet Expektiltä!

Castrenin lausunto kertoo oleellisen: hänellä on potentiaalia pelata vieläkin paremmin, mikä tarkoittaa huimaa näkymää olympiaviheriöllä. Jos Castren pystyy pelaamaan samalla tasolla viimeisellä kolmella kierroksella, hän lähtee päätöskierroksella taistelemaan mitaleista. Olympiakultakaan ei ole utopistinen tavoite, jos Castren pystyy kaivamaan vielä ne puuttuvat potentiaalinsa palaset – jatkamaan hyvää lyömistään sekä upottamaan muutaman pidemmän putin kierrosta kohti.

Golf on siinä mielessä kiehtova laji, että maailman huippupelaajat hallitsevat teknisesti lyönnit niin hyvin, että ne riittäisivät olympiavoittoon tai minkä tahansa Major-turnauksen voittoon. Kysymys on siksi viime kädessä siitä, kuka pystyy kovissa painetilanteissa ja muuttuvissa olosuhteissa ulosmittaamaan parhaimmin omat maksiminsa.

Tässä suhteessa tilanne näyttää Castrenin kohdalla erinomaiselta. Hän on pystynyt pelaamaan 3–4 kuukautta tasaisesti omalla huipputasollaan, mikä kertoo itseluottamuksen ja luoton oman peliin olevan kohdallaan.

Myös Castrenin tämänpäiväiset lausunnot kertovat itseluottamuksesta. Suomalaisessa golfissa ei ihan joka päivä nähdä sellaista tilannetta, ettei golfaaja ole täysin tyytyväinen omaan esitykseensä, vaikka hän on neljäntenä kisassa, jossa on mukana 14 maailman parasta golfaajaa.

Tokion olympiaturnaus on vielä kesken, joten tässä kohtaa on turha mennä asioiden edelle. Ensimmäinen päivä viesti ja etenkin Castrenin vahva pelaaminen tiiltä ja lähestymislyönneissä kertovat kuitenkin sen, että Castrenin itseluottamus ja peli ovat uomissaan, ja hän on yksi niistä golfaajista, joilla on oikeasti mahdollisuus voittaa vaikka olympiakultaa.

Niin hurja Castrenin avauspäivä oli.

Suomalaiset: Potkonen iskee olympiafinaaliin pääsystä

Matilda Castren

Mira Potkonen varmisti toisen peräkkäisen olympiamitalin voittamalla puolivälierissä Turkin Esra Yildizin. Ja se näkyi.

Torstai on suuri päivä suomalaisessa nyrkkeilyssä, sillä Mira Potkonen iskee välierissä panoksena pääsy olympiafinaaliin.  Vastus on kuitenkin äärimmäisen kova, sillä Potkosen vastustajaksi kehään nousee Brasilian Beatriz Ferreira. ElmoTV:n nyrkkeilyasiantuntija Amin Asikainen pitää brasilialaista kaksi, kolme tasoa kovempana vastustaja kuin Potkosen puolivärissä voittamaa Esra Yildiziä.

”Brasilialainen on äärimmäisen kova vastustaja. Hän nyrkkeilee siten kuten ammattilaiset nyrkkeilevät. Hän tulee päälle suoraan hyvillä ajoituksilla leveästä jalka-asennosta, ja hänellä on hyvä silmä. Iskut ovat todella kovia ja rentoja, ja hän on vaarallinen myös pois lähtiessään. Brasilialainen on ilman muuta ottelussa suosikki, mutta Miralla on yllätyssaumansa, kuten nyrkkeilyssä aina on. Prosenteista on turha puhua, mutta Miralla on saumansa”, Asikainen sanoo.

Yleisurheilussa Maria Huntington jatkaa 7-ottelun urakkaansa ja Ella Junnila lähtee tavoittelemaan paikkaa korkeuden finaalissa. Wilma Murto on mukana iltapäivällä hypättävässä seipään finaalissa. 50 kilometrin kävely on ohjelmassa virallisesti vasta perjantaina, mutta Jarkko KinnunenAleksi Ojala ja Veli-Matti Partanen aloittavat kisan Suomen aikaa torstai-iltana kello 23.30.

Historia: Hopenyrkin elämässä kanveesin alla oli paljon synkempi taso

Matilda Castren

Reima Virtanen hävisi Münchenin kisojen 75 kilon sarjan loppuottelussa Neuvostoliiton Vjatšeslav Lemeševille.

Suomalainen nyrkkeilijä nähtiin edellisen kerran olympiakisojen finaalissa 1972 Münchenissä, kun Kemin Innon Reima Virtanen eteni alle 75 kilon sarjan loppuotteluun. Finaali oli lyhyt koruton, sillä Neuvostoliiton Vjatšeslav Lemešev osoittautui kehässä ylivoimaiseksi ja erotuomari keskeytti ottelun jo ensimmäisessä erässä.

24-vuotias Virtanen oli voittanut ennen Müncheniä kaksi EM-pronssia ja tappio olympiafinaalissa otti koville. Hän lopetti nyrkkeilyuransa tuohon otteluun ja ajautui pahaan kierteeseen, jota syvensi rankka juominen. Erään putkareissun aikana Virtanen jopa yritti hirttää putkassa itsensä.

Virtanen nousi kuitenkin jaloilleen ja sai elämänsä hallintaan. Nykyisin 74-vuotiaan Virtasen elämä oli kaikkine käänteineen kuitenkin niin värikäs, että Kemin kaupunginteatterissa esitettiin vuonna 1990 hänen elämäänsä pohjautuva näytelmä, Hopeanyrkki.

Tilastopala: Olympiakultaa 21 kuolleella

Pariisin olympialaisissa 1900 oli erikoinen laji – elävien kyyhkysten ampunen. Kultamitalin voitti Belgian Leon de Lunden, joka ampui kisassa 21 kyyhkystä. Pariisin olympialaisessa ammuttiin hengiltä kaikkiaan yli 300 kyyhkystä.