Manchester Unitedia ravistelee raju myrsky, josta se voi syyttää vain itseään
Manchester United on ajautunut turbulenttiseen tilaan. Peräti 17 pelaajan on väitetty olevan tyytymätön oloonsa Old Traffordilla. Jukka Rönkä avaa tilannetta ja sen käänteitä.
Manchester Unitedissa tuntuu myrskyävän kunnolla. Englannissa uutisoitiin ensin, että peräti 17 pelaajaa olisi tyytymättömiä nykyiseen tilanteeseen ja perjantaina revittiin otsikoita siitä, että Cristiano Ronaldo lähtisi seurasta, jos hän ei ole tyytyväinen seuraavaan managerivalintaan. Jukka, miten vakava tilanne Manchester Unitedissa on?
Pukuhuoneiden seinät ovat Englannissa perinteisesti niin hauraat, että kyllä näiden väitteiden takana on varmasti myös asiaa. Miten paljon ja mikä tilanne on tarkkaan ottaen, sitä on tietenkin ulkopuolisten vaikea sanoa. Myös se, mitä tyytymättömyys tarkoittaa, on suhteellinen käsite. Jalkapallossa kentällä mahtuu kerralla vain yksitoista pelaajaa ja jos vähälle peliajalle jäävät pelaajat eivät olisi tyytymättömiä tilanteeseen, se olisi vielä huolestuttavampaa kuin se, että he olisivat tilanteeseen tyytyväisiä.
Mutta jos itse asian ydintä katsoo, niin Manchester Unitedissa on kiistatta tällä hetkellä turbulenttinen vaihe. Joukkue on täynnä maailmanluokan huippupelaajia ja pitkä menestymätön kausi turhauttaa varmasti pelaajia. Eivät Cristiano Ronaldon kaltaiset pelaajat pelaa pelkästä pelaamisen ilosta ja rahasta. He haluavat voittaa ja menestyä, ja kun menestys ei vastaa odotuksia, silloin alkaa rytistä.
Oman mausteensa tähän tilanteeseen tuo jo alun perinkin oudolta tuntunut manageriratkaisu. Ralf Rangnickilla on omat vahvat metodinsa ja näkemyksensä siitä, miten joukkueen pelaaminen pitää organisoida ja miten jalkapalloa pitää harjoitella, mutta kaikille on tehty selväksi, että Rangnick on vain väliaikainen manageri kesään asti ja sen jälkeen hän siirtyy jonkinlaiseen mystiseen konsultin rooliin. Tällaisessa asetelmassa on sisäänrakennettu kriisin siemen. Pelaajat tietävät, että heidän ei tarvitse tulla Rangnickin kanssa toimeen eivätkä he oikeasti ole hänelle tilivelvollisia, koska Rangnick on vain väliaikainen manageri.
Toinen kummastusta herättävä asia tässä kuviossa on se, että Rangnick on profiloitunut ennen kaikkea prosessivalmentajaksi, joka rakentaa kivitaloa aina alhaalta päin ja ajan kanssa. Hän ei ole sellainen nopea fixari, joka laittaisi asiat kuntoon yhdessä yössä, vaan hän uskoo kestäviin ratkaisuihin. Miksi siis Rangnick ylipäätään palkattiin vain keikkamanageriksi? Olin varma, että asiassa päädyttäisiin siihen, että Rangnick jatkaisi managerina lopulta myös ensi kaudella, mutta nyt sellainen mahdollisuus näyttää epätodennäköiseltä.
Mitä siis Old Traffordilla tapahtuu nyt tammikuun siirtoikkunassa ja kesällä?
Se on varmaa, että muutoksia joukkueessa tapahtuu. Toki tammikuussakin liikettä on luvassa, eikä Anthony Martialin, Jesse Lingardin ja miksei myös Donny van de Beekin kaltaisten pelaajien lähtö ole poissuljettua, mutta todellisten ratkaisujen aika on kesällä. Silloin katsotaan se, mikä Cristiano Ronaldon ja Paul Pogban tasoisten pelaajien kohtalo ja ketä pelaajia OT:lle oikeasti tulee.
Ja tässä tietenkin keskeinen asia on se, kuka on Manchester Unitedin seuraava manageri. United hakee varmasti ykköskorin manageria, jolla on nimeä ja uskottavuutta, koska tällä hetkellä ei ole mitenkään varmaa se, että United pelaisi ensi kaudella Mestarien liigassa. Siksi tarvitaan uskottava vaihtoehto manageriksi ja rakennettava sen varaan, että hän houkuttelee omalla nimellään ja maineellaan maailmanluokan pelaajia seuraan.
Joko nyt tiedetään, kuka tai ketkä ovat vahvimmat vaihtoehdot Manchester Unitedin seuraavaksi manageriksi ja mitä muutoksia joukkueessa tapahtuu kesällä?
Managerivalinta ei ole helppo – kahdesta syystä.
Ensinnäkin Unitedin näytöt manageririntamalla eivät ole vakuuttavat, sillä Sir Alex Fergusonin jälkeen on valittu neljä pysyvää manageria – David Moyes, Louis van Gaal, José Mourinho ja Ole Gunnar Solskjær – ja ne kaikki ovat menneet vihkoon.
Toinen ongelma on, että Pep Guardiolan, Jürgen Kloppin, Thomas Tuchelin ja Julian Nagelsmannin kaltaiset huippunimet eivät ole saatavilla. Siksi on ymmärrettävää, että Mauricio Pochettino on noussut vahvimmaksi ehdokkaaksi Unitedin seuraavaksi manageriksi. Toinen vahva nimi on Ajaxin Erik ten Hag. Seuraavassa kastissa on sitten Brendan Rodgersin ja Roberto Mancinin kaltaisia nimiä, mutta jos veikata pitää, niin sanon, että Pochettino tai ten Hag.
Pelaajista suurimmat kysymysmerkit ovat Ronaldo ja Pogba. Pogba on mitä ilmeisemmin tehnyt ratkaisun, että hän lähtee joka tapauksessa ja koska hänen sopimuksensa päättyy kesällä, hän voi jo nyt tehdä esisopimuksen ulkomaalaiseen seuraan, vaikka siirto tapahtuisi vasta kesällä. Ja kyllähän todennäköisyys kasvaa koko ajan myös sille, että Ronaldokin vaihtaa kesällä maisemaa.
Näiden tähtinimien lisäksi joukkueessa on lukuisia pelaajia, jotka haluavat itse siirtyä muualle tai joista halutaan eroon. Näitä pelaajia ovat aiemmin mainittujen Martialin, Lingardin ja van de Beekin lisäksi Edinson Cavani, Dean Henderson, Juan Mata, Diogo Dalot ja Phil Jones, eikä lista tähän välttämättä lopu.
Hankintalistalla kihelmöi tietenkin Erling Braut Håland, mutta jos norjalaisen kohtalo ratkaistaan helmikuussa, kuten Dortmund on sanonut, silloin Unitedin mahdollisuudet saada Hålandia pienevät entisestään, sillä Håland on asettanut yhdeksi ehdoksi sen, että hänen ensi kauden joukkueensa Mestarien liigassa. Ja sitä Manchester United ei voi helmikuussa luvata.