Toisella Valioliigan megaostolla on mennyt maaliin joka kolmas veto, toisella joka 16:s

Darwin Nunezin alkukausi on ollut haasteellinen, mutta tuomionpäivä ei ole vielä.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Toisella Valioliigan megaostolla on mennyt maaliin joka kolmas veto, toisella joka 16:s

Erling Braut Haaland on valloittanut Valioliigan pyörremyrskyn lailla, mutta Darwin Nunezin alkukausi Valioliigassa on tehty vastatuulesta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.10.2022 | KUVAT All Over Press

Englantilaiset ovat saaneet uuden ilkkumisen aiheen – sen, miten Manchester City ja Liverpool onnistuivat kesällä maalintekijäkaupoissaan.

Liverpool maksoi kesäkuussa Benficalle 64 miljoonaa puntaa uruguaylaisesta Darwin Nunezista. Jos 24-vuotias onnistuu Anfieldilla odotusten mukaisesti, siirtosumma nousee lopulta 85 miljoonaan puntaan.

Jättikauppa siis – kaikilla mittareilla.

Myös Manchester City osti kesällä uuden hyökkääjän, josta se maksoi Borussia Dortmundille 51,2 miljoonaa puntaa. Siirtosumma olisi rehellisyyden nimissä ollut täysin eri luokkaa, mutta sopimukseen oli kirjattu sopimuksen ulosostohinta.

Hyökkääjän nimen tietävät kaikki – samoin sen, mitä sen jälkeen on tapahtunut.

***

Samaan aikaan, kun Nunez on tuskaillut Liverpoolissa pelikieltojen ja sen kanssa, että hän on onnistunut tekemään Valioliigassa vain yhden maalin, 21-vuotias Erling Braut Haaland on pommittamassa kaikki Valioliigan maaliennätykset uusiksi.

21-vuotias norjalainen on tehnyt kahdeksassa liigaottelussa käsittämättömät 14 maalia. Se tarkoittaa täysin mielipuolista 1,75 maalia per ottelu, kun Nunez on tehnyt 0,25 maalia per ottelu.

Jos Haaland jatkaisi samalla tahdilla – mikä kaikkien jalkapallon historian oppien perusteella tuntuu mahdottomalta – hän ei rikkoisi vain Valioliiga-ajan yhden kauden maaliennätystä, vaan hän rikkoisi Dixie Deannin kaikkien aikojen pääsarjaennätyksen Englannissa. Dean teki kaudella 1927-1928 39 pelaamassaan ottelussa Evertonissa 60 maalia. Ennätystä on ymmärrettävästi pidetty rikkomattomana.

Valioliigan yhden kauden maaliennätys on 34 maalia, jonka jakavat Manchester Unitedin Andy Cole ja Newcastlen Alan Shearer.

***

Muutenkin Nunezin ja Haalandin tilastot ovat mielenkiintoisia.

Nunez on laukonut tähän mennessä keskimäärin 4,0 kertaa ottelussa. Laukauksista 16 prosenttia on osunut maalipuiden väliin. Haaland on laukonut vain niukasti enemmän, 4,25, kertaa ottelua kohden, mutta hänen laukauksistaan 60 prosenttia on mennyt maalia kohden.

Haaland on laukonut tällä kaudella yhteensä 33 kertaa ja jos hän 14 maalistaan poistetaan kolme päällä tehtyä maalia ja maali- ja laukaisutilastoista yksi rangaistuspotkumaali, Haaland on maalannut käytännössä joka kolmannella vedollaan. Nunez on sen sijaan onnistunut 16 vedollaan vain kerran.

Haaland on osallistunut muutenkin peliin Nunezia enemmän. Hän on antanut keskimäärin 14,25 syöttöä ottelua kohden, kun Nunez on antanut keskimäärin 6,75 syöttöä ottelua kohden. Kaiken lisäksi Haaland on luonut Cityn muille pelaajille jo viisi maalipaikkaa, kun Nunez on onnistunut luomaan vain yhden.

Mitä siis näiden kahden oston eroista pitäisi ajatella?

Rehellisesti sanottuna ei vielä kovin radikaalia.

Se on nyt jo nähty, että Haaland on jotain täysin käsittämätöntä. Hän on tehnyt Valioliigassa pelaamissaan kahdeksassa ottelussa jo kolme hattutemppua. Aiempi ennätys oli Michael Owenilla, jolta meni 48 ottelua kolmen hattutempun tekemiseen pelattuaan ensimmäisen ottelunsa Valioliigassa.

Haalandin maalimäärää tällä kaudella on mahdoton ennustaa. Tahti tulee todennäköisesti hyytymään, mutta 40 maalin raja on täysin ihmenorjalaisen rikottavissa.

***

Mutta mitä tekee Nunez? Tuleeko hänestä yksi kallis floppi kalliiden floppien loppumattomaan luetteloon vai olemmeko nähneet uruguaylaisesta vasta yhden valheellisen kuvan?

Ainakaan Nunezia ei kannata vielä tuomita. Liverpool on aloittanut kautensa heikommin kuin kukaan osasi ennakoida ja Liverpoolin manageri Jürgen Klopp sanoi oikeutetusti, että Liverpoolin heikko kauden avaus ja sekava pelaaminen ovat hidastaneet myös Nunezin irti pääsemistä.

Toki Nunez voi katsoa myös peiliin, sillä Crystal Palace -ottelussa puskettu kolmen ottelun pelikielto ei helpottanut yhtään Liverpoolin ja hänen omaa tuskaansa.

Mutta uutta kautta on pelattu vasta kaksi kuukautta eikä Nunez olisi ensimmäinen pelaaja, jolta vie muutama kuukausi totutella Valioliigassa vauhtiin pääsemisessä. Jopa itse Thierry Henry oli tehnyt Arsenalissa avauskaudellaan 1999-2000 marraskuun loppuun mennessä vain yhden liigamaalin – mutta kun tulvaportit avautuivat, se oli sitten menoa.

Vertaamista Haalandiin Nunez ei voi välttää, eikä Haalandin hurjien maalimäärien heijastumana tulevia paineita, mutta Nunez kirjoittaa silti itse oman tarinansa. Ja vaikka nyt taivas näyttääkin synkeältä ja tilastoissa on toivomista, Nunez on ehtinyt jo niinä muutamina valoisina hetkinä osoittaa, että hän tulee vielä.

Jokainen hukattu maalipaikka ja jokainen tekemättä jäänyt maalit lisäävät hänen henkistä taakkaansa, mutta se on normielämää jalkapallomaailman huipulla. Niiden paineiden kestämisessä Nunez ja hänen onnistumisensa punnitaan.

Vielä hän ei ole voittanut mitään – mutta ei myöskään hävinnyt. Kaikki on edelleen mahdollista.

Lue myös Joel Perovuon analyysi Darwin Nunezista.

Mestarien liiga 4.10. Liverpool-Rangers kello 22.00