Jurriën Timberin siirrossa Arsenaliin on samaa raakuutta kuin Declan Ricen jättikaupassa
Arsenal vahvisti hankkineen Jurriën Timberin Ajaxista. Jukka Rönkä avaa, mikä tekee hollantilaisen siirrosta kovan ratkaisun Arsenalilta.
Arsenal vahvisti hankkineensa Hollannin maajoukkueen ja Ajaxin topparin Jurriën Timberin. Siirtosummaksi arvioidaan 38,5 miljoonaa puntaa plus prumeluurit. Jukka, miten kovan pelaajan Arsenal hankki?
Tässä pätee sama kuin Declan Ricen siirrossa. Kysymys ei ole Timberistä, vaan kokonaisuudesta. Mitä Timber tuo ja mitä hän muuttaa Arsenalissa ja mitä Timberin hankinta kertoo Arsenalin managerin Mikel Artetan ja siirroista vastaavan Edun ajattelutavasta?
Timber nousi Ajaxin avaukseen 18-vuotiaana ja on sen jälkeen vakiinnuttanut paikkansa niin Ajaxissa kuin Hollannin maajoukkueessa. Esimerkiksi MM-kisoissa hän pelasi avausottelua lukuun ottamatta kaikissa Hollannin otteluissa.
Ja nyt tullaan oleelliseen. Timber on pelannut Ajaxissa lähes yksinomaan topparina ja häntä pidetään äärimmäisen lahjakkaana, teknisenä ja hyvin peliä lukevana topparina, mutta Arsenal ei mitä ilmeisemmin ole ostanut häntä toppariksi, vaan oikeaksi puolustajaksi, millä paikalla Timber on toki pelannut myös aiemmin urallaan.
Ja tässä on tämän siirron kovuus. Jos kysymys olisi pelkästään hyvästä oikeasta puolustajasta, Arsenalin tuskin olisi tarvinnut hankkia näinkin kovalla siirtosummalla uutta oikeaa puolustajaa, sillä Ben White pelasi loistokauden oikeana puolustajana ja kaksi vuotta sitten hankittu Takehiro Tomiyasu oli toissa kauden sensaatio oikeana puolustajana.
Arsenal hakee kuitenkin erilaista oikeaa puolustajaa, jotta se pystyy pelaamaan erilaista jalkapalloa ylöspäin. Tietenkään Timber ei ole pelannut vielä yhtään ottelua Arsenalissa eikä Arteta ole paljastanut suunnitelmiaan, mutta oletus on, että Timber tulee oikeana pakkina samanlaiseen rooliin, jossa Oleksandr Zintšenko pelasi päättyneellä kaudella.
Lue myös: Declan Rice on Arsenalilta huippukallis ja äärimmäisen julma hankinta
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Timber nousee hyökkäysvaiheen aikana keskikentän keskelle ylimääräiseksi keskikenttäpelaajaksi. Timber tuo tätä kautta lisää pelintekovoimaa ylöspäin, kuten Zintšenko toi viime kaudella vasempana pakkina, mutta samalla hän vapauttaa keskikentän kolmiossa Kai Havertzin ja Martin Ødegaardin hyökkäävämpään roolin.
Näin Arsenal pelasi päättyneellä kaudella vasemmalla sivustalla – ja näin Manchester City on pelannut jo kaksi-kolme kautta.
Miksi pidät tätä kovana ratkaisuna?
Siksi, että Ben White pelasi päättyneellä kaudella lähes täyden kympin kauden, mutta kun Arteta haluaa kehittää Arsenalin pelaamista entisestään, se ei riitä.
Tähän sopisi hyvin lause nothing personal, strictly business. Jalkapallossa peliä ajatellaan vieläkin usein pelaajan kautta. Onko joku hyvä vai suorastaan loistava pelaaja.
Arteta näytti jo viime kaudella, miten hän ajattelee peliä laitapuolustajien osalta ja mitä ominaisuuksia hän laitapuolustajissa painottaa.
Vasempana pakkina aiemmin pelannut Kieran Tierney oli vasempana pakkina astetta parempi kuin Zintšenko ja jopa wing-backinakin ukrainalaisen kanssa samaa tasoa, mutta Tierney ei ollut keskikenttäpelaajana Zintšenkon tasoa ja siksi Arteta hankki Zintšenkon ja pudotti avauksesta Tierneyn.
Tämä on toki taktisesti ennakkoluulotonta ajattelua, mutta tällaisten ratkaisujen tekeminen vaatii managerilta erittäin kovaa kanttia ja armottomuutta.
Samaa raakuutta Arteta näytti hankkiessaan Ricen, sillä Thomas Partey oli kevään viimeisiä viikkoja lukuun ottamatta yksi Arsenalin ehdottomista avainpelaajista päättyneellä kaudella. Rice on kuitenkin piirun parempi ja siksi Arteta katsoi, että yli 100 miljoonan punnan siirtosumman maksaminen Ricesta oli perusteltua.
Toki näissä molemmissa siirroissa on takana myös ikäkysymys. Timber on vasta 22-vuotias ja Rice 24-vuotias, kun Partey ja Havertzin alta myyty Granit Xhaka ovat jo 30-vuotiaita.
Näin Arsenalilla on nyt koossa joukkue, jonka avauksessa on vain yksi yli 25-vuotias pelaaja – 26-vuotias Gabriel Jesus. Kun käytännössä kaikki pelaajat on sidottu Arsenaliin pitkillä sopimuksilla, jokainen ymmärtää mihin suuntaan joukkueen kehityskäyrä on menossa.
Samalla Arsenal on päässyt manchestercitymaiseen tilanteeseen, jossa sille riittää tästä eteenpäin joukkueen vahvistaminen vain 1-2 täsmäostoa kaudessa – ja tällöin siirtosummat voivat olla aika hulppeitakin, koska koko joukkuetta ei tarvitse uusia.
Mitä Arsenalin siirtoikkunassa vielä tapahtuu?
Ricen siirtoahan ei ole vielä virallisesti julkistettu, mutta vahvistus tulee virallisesta tuutista ulos hetkenä minä hyvänsä.
Nyt näyttäisi siltä, että Parteyn siirto Saudiliigan alkaa varmistua, jolloin Arsenal ostaisi hänen tontilleen vielä yhden keskikenttämiehen. Vahvin ehdokas tälle paikalle on Southamptonin 19-vuotias Romeo Lavia.
En sulkisi senkään jälkeen ovea täysin, sillä Arsenalista on lähdössä Folarin Balogunin johdolla pelaajia myös muualle ja heidän tilalleen voidaan hyvinkin hankkia uusia kasvoja. Mitään radikaalia en usko enää tässä siirtoikkunassa tapahtuvan. Kun Rice saadaan virallisesti pakettiin, todennäköinen avaus on silloin valmis.