Pesäpalloliitto hylkäsi Seinäjoen Maila-Jussien kohutun protestin

Seinäjoen Maila-Jussien protesti ei mennyt läpi myöskään Pesäpalloliiton kilpailutoiminnan ohjausryhmän käsittelyssä.

Pesäpallo

Pesäpalloliitto hylkäsi Seinäjoen Maila-Jussien kohutun protestin

Pesäpalloliiton kilpailutoiminnan ohjausryhmä käsitteli Seinäjoen Maila-Jussien protestin maanantai-iltana - ja hylkäsi sen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.8.2023 | KUVAT Pasi Kettunen / Seinäjoen Maila-Jussit

Pesäpalloliiton kilpailutoiminnan ohjausryhmä on hylännyt Seinäjoen Maila-Jussien protestin koskien kahden Oulun Lipon pelaajan edustuskelpoisuutta Lipon ja SMJ:n välisessä ottelussa 11. elokuuta.

SMJ teki asiasta protestin alun perin kilpailupäällikkö Juha Kuoppalalle, joka omassa päätöksessään hylkäsi protestin. SMJ ei tyytynyt Kuoppalan ratkaisuun, vaan vei asian kilpailutoiminnan ohjausryhmään.

Kilpailutoiminnan ohjausryhmä myönsi, että Lipon pelaajista Jan Hankala ja Teemu Lepistö  oli merkattu seurasiirtojensa yhteydessä virheellisesti Oulun Lippoon, vaikka he siirtyivät tosiasiallisesti Oulun Lippo juniorit ry.hyn ja vaikka Oulun Lipon toiminta oli jo lakannut.

SMJ vaati ottelun alkuperäisen lopputuloksen (Lipon 2-0 voitto) muuttamista SMJ:n 2-0-voitoksi.

Kuoppala muistutti päätöksessään, että kyseisessä Lippo-SMJ-ottelussa 11. elokuuta SMJ:n riveissä pelasi Tino Alaspää, jonka siirtyessä tammikuussa JymyJusseihin lähtöseuraksi oli valittu myös virheellisesti Oulun Lippo. Alaspää pelasi SMJ:ssä kaksoisedustussopimuksen perusteella.

Kilpailutoiminnan ohjausryhmä asettui tukemaan Kuoppalaa. Se katsoi, että kysymys siirtojen väärässä kirjaamisessa oli inhimillisestä virheestä, jonka mahdollisti se, että siirtojen rekisteröintijärjestelmässä on vielä tänä vuonna mukana sekä aktiiviset että toimintansa jo lopettaneet seurat.

Finnish Pesapallo season reaches it’s climax! Check the odds and bet at Stake.com – in Finnish and with euros!

Vaikka SMJ:n protesti koski sen omaa ottelua Lippoa vastaan, asialla oli laajempikin merkitys. Jos Pesäpalloliitto olisi todennut protestin aiheelliseksi, silloin myös Hyvinkäällä olisi ollut mahdollisuus tehdä protesti viikonloppuina pelatuista säälipleijariotteluista Seinäjoen JymyJusseja vastaan, sillä myös JymyJusseissa pelasi kaksi entistä Lipon pelaajaa, Miika Keski-Petäjä ja Aapo Hiltunen, joiden siirtojen yhteydessä oli väärä kirjaus.

Teoriassa Hyvinkää voisi vieläkin tehdä protestin asiassa, sillä sen valitusoikeuden määräaika umpeutuu vasta keskiviikkona. Kilpailutoiminnan ohjausryhmän maanantai-iltaisen päätöksen jälkeen Tahkon protestilla ei olisi mahdollisuuksia mennä kuitenkaan läpi muuten kuin Pesäpalloliiton johtokunnalle tehtävän valituksen kautta ja silloinkin sen läpimenomahdollisuudet olisivat vähäiset.

Kilpailutoiminnan ohjausryhmä otti huomioon Tahkon mahdollisen valituksen jääväämällä ohjausryhmässä istuvan Tahkon pelaajan, Juha Korhosen. Myös Kuoppala oli jäävättynä valitusta käsiteltäessä.

Protestivyyhden juuret juontuvat viime viikolla pelattuun Jyväskylän Lohen ja SMJ:n otteluun. SMJ voitti ottelun, mutta Lohi teki protestin, koska se katsoi Joona Kettusen olevan edustuskelvoton. Pesäpalloliitto hyväksyi Lohen protestin ja muutti ottelun SMJ:n 0-2-tappioksi.

Tappion myötä SMJ päätyi lopulta tasapisteisiin Kouvolan ja Jyväskylän Kirin kanssa. Se olisi sijoittunut kilpailullisella perusteella lopullisessa sarjataulukossa Kouvolan yläpuolella ja välttänyt putoamiskarsinnat, mutta kilpailumääräyksissä on pykälä, jonka mukaan edustuskelvotonta pelaajaa peluuttanut joukkue tuomitaan tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäisessä vertailussa aina viimeiseksi.

Tästä kiukustuneena SMJ teki oman protestinsa koskien Lipon pelaajien mahdollista edustuskelvottomuutta SMJ:ta vastaa pelatussa ottelussa.

Lue myös: Sääntökiista uhkaa pistää Superin puolivälieräparit uusiksi ja nostaa Hyvinkään puolivälieriin