Arsenal konttaa historiallisessa kriisissä – pitäisikö Mikel Arteta erottaa?

JalkapalloValioliiga

Arsenal konttaa historiallisessa kriisissä – pitäisikö Mikel Arteta erottaa?

Arsenal on ennätyksellisen syvässä kriisissä. Jussi Leppäalahti avaa Arsenalin sukelluksen syyt.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 14.12.2020

Arsenal on romahtanut Valioliiga-kauden suurimmaksi kriisijoukkueeksi. Jussi, miksi Arsenal konttaa tällä hetkellä?

Aina, kun joukkue konttaa kentällä, voidaan analysoida sekä seuran johdon että valmennuksen virheitä. Mutta keskitytään tässä nyt kentän tasoon ja Mikel Artetan prosessiin.

Arsenalilla on paljon ongelmia ja niihin voi päästä käsiksi ihan katsomalla sarjataulukkoa. Päästettyjä maaleja on viidenneksi vähiten, mutta tehtyjä maaleja Arsenalilla on vain 10 kappaletta. He ovat tehneet siis alle yhden maalin ottelua kohden.

Ensin positiiviset uutiset. Arteta on lupaava valmentaja. Hän pyrkii valmentamaan rakenteen kautta. Pelaajat taistelevat hänelle, koska hän on positiivinen ja intohimoinen tekijämies. Se huokuu ulospäin aika selvästi.

Mutta. Hän on kokematon valmentaja ja aivan liian vaikeassa paikassa. Arteta on tavallaan korkeakoulututkintonsa alkupäässä oleva nuori opiskelija, joka on heitetty heikossa hapessa olevan monikansallisen yrityksen johtoon tekemään isoja strategisia linjauksia yhtiön tulevaisuudesta. Kokemattomuus näkyy siinä, miten Arsenal kollektiivisesti lukee pelin virtaa – ja miten Arsenal häviää pelejä asioihin, jotka olisivat estettävissä.

Useinhan kokematon valmentaja tekee sen virheen, että hän keskittyy liiaksi yhteen tai kahteen isoon päässään muhivaan periaatteeseen. Tuloksena on epätasapainoinen pelaaminen. Saatetaan tehdä jotain yksittäistä asiaa tosi hyvin, mutta kokonaisvirta pelissä ei ole ehjä. Arsenalilla saattaa esimerkiksi olla pelaajat oikeissa peliasennoissa antamassa pallolle tukea. Mutta, sitten kun pitäisi olla kollektiivinen ja synkronoitu reagointi tilanteenvaihdossa tai kyky vaihdella parviälyä käyttämällä prässilinjan korkeutta puolustusvaiheen aikana, niin pelaajat ovat vähän ulapalla.

Kokenut valmentaja osaa Valioliigassa jäsennellä asiat ja tuoda ne tasapainoisella tavalla kentälle. Kokenut valmentaja osaa kaivaa marginaaleja paikoista, mistä kokematon valmentaja ei. Tämä nähtiin esimerkiksi ottelussa Burnleya vastaan. Väitän myös, että vaikka Arteta on intohimoinen valmentaja ja saa pelaajat pelaamaan innolla, osaa esimerkiksi Sean Dyche ladata pelaajat paremmin nimenomaan voittamaan jalkapallo-ottelun.

Se, miksi Arsenal ei tee 52 prosentin pallonhallinnallaan maaleja, johtuu pelin opetusprosessin kokonaisuuden epätasapainosta.

Jos haluaa paloitella asiaa ja katsoa, miten tämä näkyy maalintekovaiheessa, niin Arsenal ei esimerkiksi täytä maalintekoalueita oikein ja oikeanlaisilla liikkeillä. On selvästi nähtävissä, että tätä asiaa ei ole harjoiteltu tarpeeksi, kun on keskitytty liikaa johonkin toiseen asiaan. Kannattaa katsoa, missä Arsenalin pelaajat ovat ja millaisessa liikkeessä, kun joukkue heittää niitä yli kahtakymmentä keskitystä maalille ottelua kohden.

Arsenal on muuttunut myös hyvin passiiviseksi joukkueeksi. Se prässää heikoimmalla intensiteetillä koko sarjassa. Tämäkin kertoo sisältötrendeistä, eikä tasapainoisesta pelin opetusprosessista. Ensin oltiin innostuneita prässin organisoinnista. Kun se ei toiminut, laskettiin linjoja. Peli menikin liian passiiviseksi, jotta riistoja saataisiin arvokkailla alueilla. Ja nyt ollaan tilanteessa, jossa ollaan kokeiltu ääripäät ja seuraavaksi pitäisi saada joukkue vaihtelemaan fiksusti näiden kahden strategian välillä.

 

Korostat usein prosessia. Mikä on Arsenalin tilanne – näetkö mitään signaalia, että prosessi olisi kulkemassa oikeaan suuntaan?

Varmasti prosessi on kulkemassa oikeaan suuntaan. Arteta on, kuten sanoin, lupaava valmentaja. Mutta kulkeeko se riittävän nopeasti – en tiedä.

Varmasti esimerkiksi Suomen pääministeri Sanna Marin on osoittanut nuoruudestaan asti kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin ja lahjakkuutta oppia niitä, mutta olisiko hän ollut jo 20-vuotiaana valmis pääministeriksi?

Valioliiga on siitä raaka sarja, että esimerkiksi Sean Dychea on haastavaa kohdata, kun itseluottamus on kateissa, eikä pelin kokonaisvirta ole eheä. Sitten käy niin, että Burnley hakkaa jonkun setin erikoistilannekatalogistaan ja hävitään 0-1.

Tavallaan ymmärrän Granit Xhakaa ja pelaajia, joilla on pata jumissa. Häviäminen on jalkapallossa ahdistavaa. Mutta Artetan pitäisi ensimmäiseksi pyrkiä rauhoittamaan tilanne. Saada onnistumisia perusasioiden kautta. Saada pelaajat keskittymään peliin. Arsenal on ottanut 7. eniten keltaisia ja toiseksi eniten punaisia kortteja Valioliigassa.

 

Miten homma kääntyy – onko managerin vaihtamista harkittava vai uskotko vielä Artetaan?

Maaliodotekäyrät näyttävät tällä hetkellä siltä, että Artetaan ei kannattaisi uskoa. Käyrät ovat menneet alusta asti väärään suuntaan. Kysymys on siitä, onko seurajohdolla parametrejä, jotka kertoisivat, että maaliodotekäyrät tulevat kääntymään toisenlaisiksi. Näkeekö seurajohto pelissä potentiaalia?

Nythän on kovia valmentajia vapaana. Massimiliano Allegri, Eddie Howe… Ei ole seurajohdolla helppo paikka miettiä, kääntääkö Arteta tuloskurssin.

En osaa itse vastata, onko Artetasta kääntämään käyriä. On vain helppo sanoa, että pelejä voittaakseen Artetan on tasapainotettava pelin opetusprosessia, jäsenneltävä se paremmin ja löydettävä sisältöä tärkeisiin pelin vaiheisiin, kuten maalintekoon.