SaiPa on vajonnut monttuun, jossa auringon sijasta paistaa uusi tyhjennysmyynti

26 tehopistettä viime kaudella tehnyt Antoine Morand jatkaa SaiPassa myös alkavalla kaudella.

JääkiekkoLiiga

SaiPa on vajonnut monttuun, jossa auringon sijasta paistaa uusi tyhjennysmyynti

SaiPa on uuden kauden alla vaikeassa tilanteessa. Joukkueella on Samuel Savolaisen mukaan sarjan heikoin materiaali HPK:n kanssa ja kukkaro kuristaa uhkaavasti.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 8.9.2023 | KUVAT All Over Press

SaiPan taloudesta tuli julkisuuteen uuden Liiga-kauden kynnyksellä synkeitä uutisia. Samuel, missä hapessa SaiPa tällä hetkellä ylipäätään on?

Se lienee kaikille selvää, että SaiPa on erittäin pahassa kurimuksessa niin taloudellisesti kuin urheilullisesti.

Jussi Markkasen aika SaiPassa oli yhdellä sanalla sanottuna surkea. Seuran viime kausien sijoitukset ovat olleet lineaarisesti laskevia tässä järjestyksessä: 12, 13, 14 ja 15. Viime kaudella SaiPa jäi sarjassa jumboksi ja ero edelliseen seuraan, Sportiin, oli 15 pistettä ja säälipleijariviivaan 36 pistettä.

Sen päälle SaiPa aloitti kesken kauden tyhjennysmyynnin, joten myy ja markkinoi siinä sitten SaiPaa ja rakenna vahvaa taloudellista pohjaa ja tulevaisuutta.

Oli ehkä SaiPan onni, että Markkanen lähti Liigan urheilujohtajaksi, sillä seuran sisällä alkoi olla vastustusta Markkasta kohtaan enkä olisi yllättänyt, jos Markkasen lähdölle Liigaan olisi ollut jopa työntöä SaiPan suunnalta.

Best odds for Liiga, NHL, Premier League, Veikkausliiga, Finnish pesäpallo and and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Uusi toimitusjohtaja Jani Valkeapää vaihtoi Imatran Pallo-Veikot ja pesäpallon jääkiekkoon todella haastavassa saumassa, mutta katsotaan nyt, keksiikö idearikas Valkeapää jonkin lääkkeen SaiPan kurssin kääntämiseen. Sekin on toisaalta selvää, että kun vesi on seisonut paikallaan Lappeenrannassa viime vuosina, voi pienetkin roiskeet tulla huomatuksi.

SaiPan kannalta tilanteen vakavuutta lisää se, ettei Kiekko-Espoota ja Jokereita voida enää pitää pitkään poissa Liigasta. Sen jälkeen kysytäänkin, mitä se tarkoittaa nykyisten Liiga-seurojen kannalta. SaiPa on varmasti yksi niistä seuroista, joiden paikka Liigassa on ensimmäisenä uhattuna, jos joukkuemäärää aletaan supistaa, mikä olisi järkevää.

Se, onko SaiPan kaltaisen seuran sitten parempi rimpuilla Liigan pohjalla ja tehdä turskaa vai olisiko parempi pistää oma talous ja toiminta kuntoon Mestiksessä ja nousta Liigaan sitten, kun Liigassa pelaamiseen on aidosti valmiuksia. Mene ja tiedä.

Tällä hetkellä SaiPa ei ole siinä kunnossa, että siitä olisi Liigalle mitään iloa. Sen materiaali on sarjan heikoimpia yhdessä HPK:n kanssa ja riski sille, että SaiPa joutuu pakon edessä aloittamaan jälleen kesken kauden tyhjennysmyynnin, on ilmeinen.

Et siis anna SaiPalle juurikaan mahdollisuuksia tällä kaudella?

Urheilun henkeen kuuluu, että kaikki lähtevät kauteen samoista pisteistä, mutta jos SaiPa pääsee edes säälipleijareihin, se olisi uroteko niin päävalmentaja Ville Hämäläiseltä kuin koko joukkueelta.

Kun katsoo SaiPan materiaalia ja ottaa huomioon sen vaikea taloustilanteen ja sitä kautta heikot mahdollisuudet vahvistaa joukkuetta kauden aikana, en usko rehellisesti sanottuna, että SaiPa yltäisi lähellekään säälipleijariviivaa.

SaiPa teki viime kaudella Liigassa vähiten maaleja ja päästi eniten maaleja. Viime kauteen verrattuna tilanne on siinä mielessä hieman valoisampi, että hyökkäyskalusto on parempi kuin viime kaudella – tai ainakin siinä on enemmän potentiaalia kuin viime kaudella.

Joukkueen ykköshyökkääjäksi on ehdolla kanadalainen Adam Helewka, joka voitti viime kaudella HC Innbruckissa ICE Hockey Leaguen maalipörssin 28 maalillaan. Harjoituspelien perusteella hänessä on potentiaalia tehdä hyvää jälkeä myös Liigassa.

Myös täksi kaudeksi hankituissa Otto Kivenmäessä ja Jonne Tammelassa on potentiaalia, vaikka Kivenmäen rooli Pelicansissa ja Tammela tehot TPS:ssä jäivätkin viime kaudella potentiaalia ohuemmiksi. Nyt he pääsevät kuitenkin isoon rooliin ja molemmilla on jää vapaa näyttää, mitä he oikeasti osaavat.

Muutenkin SaiPan tämän kauden joukkuetta leimaa sana potentiaali. On selvää, että kaikki pelaajat eivät pysty parantamaan tasoaan viime kaudesta, hyvä jos edes puolet joukkueesta, mutta jos SaiPa aikoo pelata edes jotenkin siedettävän kauden, joukkue huutaa onnistujia.

Pakkikalusto on ennen kautta suurin huolenaihe. Siellä on toki Nuutti Viitasalon kaltaisia pelaajia, joilta tuota potentiaalia löytyy, mutta kokonaisuudessaan SaiPan pakkikalusto on sarjan heikoin.

Myös maalivahtiosastoon liittyy kysymysmerkkejä. Kokenut Jan Lukásin täytyy hankintana onnistua, mutta häntäkään ei voi kauden alla pitää seinävarmana maalivahtina. On myös mielenkiintoista nähdä, pystyykö Morasta hankittu Kari Piiroinen viimeinkin lunastamaan ne odotukset, jotka häneen asetettiin Piiroisen pelatessa muutama vuosi takaperin nuorten maajoukkueissa.

Mihin kategoriaan asetat päävalmentaja Ville Hämäläisen ja uuden urheilujohtajan Harri Ahon?

Hämäläisen viime kausi ei mitenkään vakuuttanut. Toki tilanne hypätä kesken kauden Pekka Virran saappaisiin ja kamppailla sitten tyhjennysmyynnin keskellä ei ollut mitenkään helppo, mutta SaiPan pelaamisessa ei näkynyt sellaisia signaaleita, että Hämäläisen johdolla SaiPa voisi saavuttaa sellaista kilpailuetua, joka nostaisi lappeenrantalaiset edes lähelle säälipleijariviivaa. Pieni piristys tuli, mutta hetken noste ei kauaa lämmittänyt.

Toki SaiPan pelaamissa on ollut oikeaoppisia elementtejä, mutta kylmä totuus on, että SaiPa tarvitsisi kautensa pelastaakseen peliinsä valmennuksen avulla ylimääräistä, enkä näe, että ainakaan riittävästi sellaista ylimääräistä Hämäläisen avulla löytyisi.

Aho tuli vasta kesällä SaiPan urheilujohtajaksi eikä hän ole vielä ehtinyt jättää tähän joukkueeseen puumerkkiään. Tiukka taloustilanne rajoittaa SaiPan mahdollisuuksia myös vahvistaa joukkuetta kesken kauden.

Ahon arvo mitataan vasta kauden 2024-2025 joukkuetta kootessa, mutta mikään helppo tehtävä Ahollakaan ei ole edessään. Hän pitäisi SaiPassa saada aikaan vähällä paljon, kun Kärpissä hän sai loppuaikana mieluumminkin paljolla aikaa vähän.

Toki Aho on kokenut urheilujohtaja ja kyllähän jotain hänen rakkaudestaan jääkiekkoa kohtaan kertoo se, ettei hänen olisi tarvinnut ainakaan taloudellisten syiden vuoksi lähteä Oulusta toisella puolelle Suomea SaiPan kaltaisen seuran urheilujohtajaksi.

Aho halusi kuitenkin ottaa haasteen vastaan, mistä propsit hänelle, mutta vaikka haaste onkin pelottava, todellinen sankariteko olisi vasta se, jos hän saisi rakennettua SaiPalle näillä resursseilla menestyvän Liiga-joukkueen.