ElmoTV LIVE: Sensaatio on valmis – HJK menee Eurooppa-liigaan 1-1-tasapelillä

EurocupitJalkapallo

HJK kohtaa Silkeborgin kello19.30 alkavassa Eurooppa-liigan viimeisen karsintakierroksen ottelussa. ElmoTV seuraa ottelua livenä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.8.2022 | KUVAT All Over Press

Eurooppa-liigan karsinta: Silkeborg IF-HJK

94 min: SENSAATIO ON VALMIS. HJK menee 1-1-tasapelillä Eurooppa-liigaan ensimmäisen kerran sitten vuoden 2014.

Klubin esitys oli puolustuksellisesti jäätävä. Toni Koskelan pelisuunnitelma oli siinä mielessä rohkea  – jos se oli tarkoitus -, että HJK keskittyi käytännössä vain puolustamaan. Sen oma hyökkäyspelaaminen oli ohutta. Kun Klubi ei päässyt Silkeborgin korkean prässin alta kontrolloidusti pois, palloa vain roiskittiin ylöspäin.

Ja yhdestä näistä roiskaisuista, niin jalkapallojumalat olivat päättäneet, Malik iski sen satumaisen maalin. Pitänee mitata matka uudelleen, mutta jostain 35-40 metrin päästä Malikin oivalluspallo lähti.

Silkeborg ei saanut mitään massiivista HJK-jahtia toisella jaksolla käyntiin. Sen tilanteet olivat enemmänkin yksittäisiä vaarallisia tilanteita. Yhdestä niistä Silkeborg sai tasoituksen, mutta se ei riittänyt tänään muuta kuin Konferenssiliigaan.

Jäinen esitys HJK:lta – ja osoitus siitä, miten joukkue on kypsynyt vuosi vuodelta valmiimmaksi pelata europelejä.

92 min: Raitala rikkoo varoituksen arvoisesti. Silkeborgin vapari menee kulmapotkuksi. Kulman jälkitilanteesta Sonne laukoo ohi.

91 min: Silkeborg sählää. Sivuraja heitto HJK:n kulmalipun vierestä kimpoaa oman pelaajan selästä ulos.

90 min: Varsinainen täynnä. Neljä minuuttia lisää. Nyt on lähellä!

88 min: Kulma Silkeborgille. HJK purkaa.

85 min: Viisi minuuttia varsinaista jäljellä, ehkä kolme lisää. Sen mittainen on HJK:n matka Eurooppa-liigaan.

85 min: HJK vaihtaa, Malik ulos, Olysanya tilalle. Tengstedt korvaa Lyngen Silkeborgin miehistössä.

82 min: Silkeborgin hyökätessä riskillä, myös HJK:lle on alkanut avautua tilanteita. Hyäkkäykset ovat kuitenkin alivoimaisia, eikä niistä ole saatu ihmeitä aikaan.

78 min: HJK hyökkää oikealta, mutta Boujellab ei onnistu ohjaamaan palloa ohi Larsenin. Vastahyökkäyksestä Vallys laukoo kierteisen vedon niukasti ohi HJK:n maalin yläkulman. Nyt sattuu ja tapahtuu.

77 min: HJK vaihtaa. Browne ulos, Boujellab sisälle. Soiri korvaa Hostikan.

74 min: TASOITUS! Kulma Slkeborgille. HJK selvittää ensimmäisen tilanteen, mutta Hazard hörppää jatkotilanteesta FelIxin ohjauksen maalin edestä. 1-1. Nyt se on maalista kiinni.

70 min: Nyt tapahtuu toisessa päässä. Larsen torjuu vaivoin Väänäsen laukauksen alanurkasta. Kaalund rikkoo Väänästä ja saa lapun.

68 min: Kulma Silkeborgille. HJK purkaa, mutta seuraavasta hyökkäyksestä Vyllas puskee vaarallisesti. Close, but no cigar.

65 min: HJK vaihtaa – Halme ulos, Peltola sisälle.

63 min: Klubin on kohta vaihtamassa. Boujellab lyö halkoja uuniin.

61 min: Silkeborgilta alkavat aseet loppua. Kun HJK:n muuri ei aukene, Silkeborg alkaa vain roiskia palloa maalia kohti. Oma buuaavat. Asiasta buuaavat.

60 min: Silkeborg vaihtaa. Jörgensen ulos, Adamsen sisälle.

58 min: Mitä ihmettä? Klubille yli kymmenen syötön syöttöketju. Tämähän menee ihan guardiolaksi.

57 min: Kaksi kulmaa Silkeborgille peräkkäin. HJK kestää. Ja Hazard avaa pitkällä.

55 min: Kymppi toista jaksoa pelattu. Pelin juoni sama kuin ensimmäisellä jaksolla. HJK ei päästä Silkeborgia muotonsa sisälle. Siksi tanskalaisten on pelattava laidoille ja yritettävä sieltä keskityksiä. HJK:n oma hyökkäyspelaaminen on kosmeettista.

49 min: Vallys vetää oikealla boksin sisältä, mutta Hazard torjuu alakulmasta. Hyvä torjunta.

47 min: Sonne rikkoo Raitala ja saa varoituksen.

46 min: Toinen puoliaika alkoi. Atom vaihtoon, Hetemaj tilalle. Silkeborg vaihtaa Thordarsonin ulos ja ottaa Kaalundin sisälle.

45+2 min: TAUKO. HJK johtaa sensaatiomaisesti 1-0. Sen 4-5-1-puolustusmuodon matalablokki on toiminut valtaosin erinomaisesti, eikä Silkeborg ole päässyt pelaamaan linjojen sisään tai murtautumaan muutenkaan boksin sisälle kuin vain sen kerran, josta Jörgensen sijoitus osui takatolppaan. HJK:n oma pelaaminen ylöspäin on ollut vaatimatonta. Peliä ei juurikaan ole avattu kontrolloidusti, vaan palloa on viskottu keskialueelle – niin pallojen riistojen jälkeen kuin maalipotkuista.

Mutta ehkä joku laski jossakin, että juuri tuollaisista roiskaisuista voi tulla jotakin. Ja nyt se tuli. Malik voitti kaksinkamppailun tilanteen ja täräytti suorilla 40 metristä ohi maalistaan ulos tulleen Larsenin. Loistava, loistava oivallus Malikilta.

Nyt sitten ollaankin hurjan skenaarion edessä. Jos HJK:n puolustusmuoto kestää yhtä hyvin kuin ensimmäisellä jaksolla, Silkeborgin mahdollisuudet tehdä kaksi maalia ovat heikot. Mutta kestääkö HJK:n puolustusmuodostelma 45 minuutin myllytystä? Siihen kaikki tiivistyy.

45+1 min: Kulma Silkeborgille, ei vaaraa.

44 min: Thordason rikkoo keskialueella Väänästä ja saa keltaisen. Alkaako turhautuminen näkyä. Vaparista ei vaaraa.

42 min: Murilo rikkoo Jörgenseniä. Varoitus.

39 min: HJK JOHTAA 1-0! Käsittämätön maali. HJK roiskaisee pitkän pallon keskialueelle. Malik voittaa pallon ja näkee, että Silkeborgin veskari Larsen on ulkona maalista. Malik täräyttää pallon 40 metristä sisälle. Nyt hiljeni JYSK Parken.

35 min: Ottelu tasaantuu. Silkeborgin ongelmana se, ettei se pysty murtamaan HJK:n tiivistä 5-4-1-puolustusmuotoa. Silkeborg hallitsee palloa 62 prosenttisesti, mutta valtaosa hallinasta tapahtuu HJK:n muodon ulkopuolella vaarattomilla alueilla.

27 min: Nyt on Silkeborgin mylly alkanut pyöriä. He ovat nostaneet tempoa ja tulevat jatkuvasti päälle, koska HJK:n oma pelinavaaminen ei juurikaan toimi. Kun HJK riistää pallon, se tulee bumerangina takaisin, sillä HJK ei pääse Silkeborgin korkean prässin alta kontrolloidusti pois.

23 min: Uups, nyt oli lähellä. Silkeborg avaa Klubin puolustuksen keskustan näppärillä syötöillä ja Jörgensenin kierteinen sijoitus kahdeksasta metristä osuu takatolppaan.

18 min: Ensimmäinen vaarallinen paikka Silkeborgille. Sonne keskittää oikealta ja Helenius puskee maalin edestä ohi. Tämä Sonnen laita on ilman muuta vaaran vyöhyke HJK:n kannalta – kuten jo ensimmäissäkin ottelussa.

15 min: Silkeborg ei murrettua HJK:n matalaa blokkia. Kaikki sen vaarallisemmat tilanteet ovat tulleet vastaiskuista, kun HJK on avannut ryhmitystään.

11 min: Ensimmäinen vaarallinen tilanne Silkeborgille vastahyökkäyksestä. Hazard totjuu kuitenkin jaloillaan pallon kulmaksi. Kulma vaaraton.

8 min: HJK:lta ensimmäinen pitkä hyökkäys, joka käynnistyi avauksella Malikin rintaan. Hyvä pudotus ja siitä pidempi HJK:n hallinta, joka päättyi kuitenkin Klubin sivurajaheittoon.

5 min: Silkeborg hallinnut, mutta HJK pitänyt muodon tiiviinä, eikä Silkeborg ole päässyt pelaamaan linjojen väliin. HJK:lla yksi vastaiskuhyökkäys, jonka Silkeborg selvitti helposti. Ei siis vielä hätää, eikä pelätty alkumyrskyä.

19.32: Peli käynnissä

Ottelu alkoi

19.28: Joukkueet marssivat kentälle

Kohta alkaa sekunnit ja minuutit hakata.

19.15: Vartti matsin alkuun

Silkeborgissa ihanteelliset olosuhteet. 23 astetta lämmintä, aurinko paistaa ja JYSK Park muuttuu vähitellen punaiseksi. Pillimiehet tulevat Italiasta. Päätuomarina Maurizio Mariani.

19.02: Lämmöt nousevat

HJK virallinen twitter-tili @hjkhelsinki on seurattavan arvoinen tili. Nytkin siellä on tarjolla uunituoretta kuvaa Silkeborgista. Ei muuta kuin naps ja sisälle.

18.25: Ja tässä Silkeborgin avaus

Silkeborgilta puuttuu viikon takaisessa ottelussa varoituksen ja suoran punaisen saalistanut kokenut toppari Andre Calisir. Sivussa ovat myös Oscar FuglsangGustav Dahl ja Alexander Lind.

Kuvan lähde: uefa.com

18.24: HJK avauskoonpano

Ja tässä HJK:n avauskokoonpano. Lyhyesti sanottuna: odotettu. Joona Toivio on jo penkillä, mutta ei vielä 90 minuutin kunnossa. Miro Tenho ja Bojan Radulovic tänään siis pelikiellossa.

18.23: Arvonta perjantaina

Soittaako Gabriel Jesus tutuilleen Brasiliaan syksyllä Helsingistä?

Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan lohkopelin vaiheet lohkot arvotaan perjantaina. Eurooppa-liigan lohkot arvotaan kello 14 ja Konferenssiliigan lohko kello 15.30.

Eurooppa-liigassa arvontarummussa on 32 joukkuetta. Niistä tiedetään nyt 22 ja loput kymmenen seuraa tämän päivän karsintakierroksen jälkeen. Joukkueet on jaettu arvonnassa neljään koriin, joista tehtaillaan kahdeksan alkulohkoa.

Ensimmäisessä korissa ovat Eurooppa-liigan isoimmat seurat, kuten Arsenal, Manchester United,  AS Roma ja Lazio. Muita mielenkiintoisia seuroja Eurooppa-liigassa ovat muun muassa Monaco, PSV, Feyenoord, Braga ja Real Sociedad.

Konferenssiliigan arvonnassa on mukana myös 32 joukkuetta. Ainoa varma joukkue Konferenssiliigassa on Djurgårdens. Loput 21 joukkuetta ratkeavat tänään Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan karsintojen jälkeen. Myös Konferenssiliigassa joukkueet jaetaan neljään koriin ja kahdeksaan alkulohkoon.

Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan lohkovaihe käynnistyy torstaina 8. syyskuuta.  Muut ottelupäivät ovat 15.9, 6.10., 13.10, 27.10 ja 3.11.  Alkulohkojen otteluohjelmaa on aikaistettu marras-joulukuussa pelattavien jalkapallon MM-kisojen vuoksi.

18.22: Pienten marginaalien ottelu

HJK:n syksyn Eurooppa-liigan ihmeen tekijöihin kuulunut Joel Perovuo tiivisti ennakossaan ottelun näin:

”Sanoin ennen viime torstain ottelua, että HJK:ta vaaditaan 180 minuuttia hyvää ja laadukasta pelaamista. Nyt takana on vasta 90 minuuttia. Tarvitaan siis toinen hyvä ja laadukas 90-minuuttinen – ja vielä vieraskentällä, jotta HJK:n unelma Eurooppa-liigasta voisi muuttua todeksi.

HJK:lla on ollut tällä kaudella erilaisia ongelmia ja poissaoloja riittämiin, ja sitä taustaa vasten Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen selviytyminen olisi Klubilta todella kova saavutus.

Haaste Tanskassa ei ole helppo, mutta ei myöskään mahdoton. Toni Koskelan pelisuunnitelman on tänään toimittava ja HJK:n on pysyttävä pelaamaan taktisesti kypsä ottelu. Kriittisessä roolissa on myös joukkueen henkinen puoli. Pystyvätkö pelaajat huippusuoritukseen kauden toistaiseksi suurimmassa ja tärkeimmässä ottelussa?

Marginaalit joukkueiden välillä ovat pienet. Myös illan ottelu ja sitä kautta pääsy Eurooppa-liigaan ratkeaa todennäköisesti todella pieniin asioihin. Ratkaisun avain onkin siinä, kumman joukkueen pelaajat ovat illalla valmiimpia kohtaamaan ottelun haasteet.”

Lue koko Joelin ennakkojuttu tästä!

18.20: Historiallinen ilta edessä

Tervetuloa seuraamaan ElmoTV:n live-seurantaan Silkeborgin ja HJK:n välisestä Eurooppa-liigan viimeisen karsintakierroksen toista osaottelua. Ottelu alkaa Silkerborgissa kello 19.30.

HJK voitti ensimmäisen osaottelun viikko sitten Helsingissä David Brownen maalilla 1-0. Pelin henki on tänään se, että voitolla ja tasapelillä HJK pelaa syksyllä Eurooppa-liigan lohkopeleissä. Maalin tappio Klubille tietää jatkoaikaa ja tarvittaessa rankkareita ja kahden maalin tappio Silkeborgin menoa Eurooppa-liigaan ja HJK:n pelaamista Konferenssiliigan lohkopeleissä.

Bobby Charlton kuunteli kiinnostuneena pohjoisten miesten puheita ja lauluesityksiä pelin jälkeisessä banketissa Manchesterissa. @ Helge Heinonen / Museovirasto

Historiaa on kirjoitettu ennenkin

Suomalaiset joukkueet ovat osallistuneet eurocupeihin kaudesta 1958-1959. Jään mursi ensimmäisenä HPS, joka osallistui Euroopan cupiin syksyllä 1958. Vihreät jääkärit pääsivät arvalla suoraan 1. kierrokselle, jossa ranskalainen Reims kaatoi helsinkiläiset 3-0 ja 4-0.

PSV:n Nuno Gomes oppi syksyllä 1998, mistä alkuaineesta Aki Riihilahden jalat on tehty.

Seuraavalla kaudella mestarijoukkue KuPS jätti osallistunut lainkaan Euroopan cupiin.

HJK osallistui ensimmäisen kerran eurocupeihin kaudella 1965-1966, jolloin se sai avauskierroksella vastaansa samana vuonna Englannin liigan mestaruuden voittaneen Manchester Unitedin.

Ensimmäisessä osaottelussa Helsingissä HJK taisteli upeasti ja hävisi lopulta vain 2-3. Toisessa osaottelussa Manchesterissa George Best, Bobby Charlton, Denis Law ja kumppanit kaatoivat Klubin maalein 6-0.

HJK-legenda Markku Peltoniemi kuvaili ottelumatkaa Manchesteriin ElmoTV:n haastattelussa viime syksynä.  Peltsiä säesti Helge Heinosen upea matkalta ottama kuvasarja.

Voit lukea Peltsin haastattelun ja katsoa Helge Heinosen kuvat tästä.

HJK on pelannut eurocupien lohkopeleissä kolmesti tätä syksyä ennen. Vuonna 1998 se teki historiaa raivaamalla tiensä sensaatiomaisesti Mestarien liigaan. Ratkaisevassa karsintaottelussa kaatui ranskalainen Metz yhteismaalein 2-1.

Toisen osaottelun lopussa nähtiin ylimääräistä draamaa, kun puolustaja Aarno Turpeinen ajettiin 79. minuutilla ulos ja Klubi joutui vajaalle. HJK:n valmennusjohdolta  meni useampi minuutti reagoida siihen, että joukkue pelasi vain kolmella puolustajalla.

HJK:lla riitti tuulettamista Wienin illassa kahdeksan vuotta sitten.

HJK:n Metz-ottelun kokoonpano oli mielenkiintoista luettavaa. Klubin joukkueessa pelasivat muun muassa Aki Riihilahti, Markku Kanerva, Mika Lehkosuo, Vesa Vasara, Hannu Tihinen, Jarkko Wiss ja Shefki Kuqi ja joukkuetta valmensi kukapas muu kuin Antti Muurinen.

Syksyllä 2014 HJK teki taas historiaa selviytymällä Eurooppa-liigan lohkopeleihin. Silloin viimeisellä karsintakierroksella kaatui Rapid Wien yhteismaalein 5-4. Ensimmäinen osaottelu Helsingissä päättyi 2-1 ja toinen Wienissä 3-3.

Suomalaisjoukkueiden ehdottomiin euroklassikoihin kuuluu myös Lahden Kuusysin selviytyminen Euroopan cupin puolivälieriin kaudella 1985-86. Velho Voutilaisen suojatit venyivät Steaua Bukarestia vastaan ensin Bukarestissa maalittomaan tasapeliin, mutta lumikinosten keskellä Helsingin Olympiastadionilla maaliskuussa pelatussa toisessa osaottelussa Steaua oli parempi maalein 1-0.

Steaua pudotti välieristä jatkosta Anderlechtin ja kaatoi finaalissa Barcelonan 2-0. Että sellaiselle ryhmälle Kyykkä kaatui!