Ferrari palasi valtaistuimelle Bahrainissa – Bottas draaman jälkeen kuudes

Charles Leclerc juhli kauden avauskisan voittoa.

Formula 1Muu urheilu

Ferrari palasi valtaistuimelle Bahrainissa – Bottas draaman jälkeen kuudes

Ferrari otti ensimmäisen voittonsa vuoden 2019 jälkeen, kun Charles Leclerc ajoi Bahrainin GP:n voittoon. Carlos Sainz varmisti punaisten kaksoisvoiton.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.3.2022

Ferrarit ajoivat kaksoisvoittoon F1-kauden avauskisassa Bahrainissa. Kisan voiton vei Charles Leclerc ennen tallitoveriaan Carlos Sainzia.

Leclerc lähti kisaan ykkösruudusta ja pystyi pitämään ykkössijansa lopulta maaliviivalle asti. Voitto on Ferrarin ensimmäinen sitten kauden 2019. Leclerc piti ykkössijansa, vaikka 11 kierrosta ennen loppua radalle tuli turva-auto, kun Pierre Gaslyn AlphaTauri syttyi tuleen ja jäi radan varteen. Gaslyn auton siirtäminen vei aikaa ja uusintastartti oli haaste renkaiden lämpötilojen vuoksi.

Ferrarin täydellisen päivän kruunasi Sainzin toinen sija. Sainz nousi toiseksi, kun hän pystyi kuittaamaan Red Bullin Max Verstappenin uusintastartin jälkeen. Verstappenin auton ohjaus alkoi pettää kisan lopulla ja maaliin pääseminen ylipäätään oli pitkään epävarmaa ja lopulta Verstappen päätti kisansa varikolle kolme kierrosta ennen maalia.

Viidennestä lähtöruudusta sensaatiomaisesti lähtemään joutunut Mercedes-kuski Lewis Hamilton oli ruutulipulla kuitenkin kolmas Red Bull -autojen hajoamisen vuoksi. Muiden epäonni oli onni Hamiltonille.

Mercedes on kärsinyt monista pikkuongelmista uuden autonsa kanssa, eikä niitä pystytty ratkomaan ensimmäiseen kisaan mennessä.

Alfa Romeon Valtteri Bottas lähti kisaan kuudennesta ruudusta, mutta kisastartti oli pannukakku. Bottas putosi peräti kahdeksan sijoitusta, ja jämähti lopulta pitkäksi aikaa sijalle 14. Putoaminen tuskin johtui ajotaidosta, vaan autossa vaikutti olevan ongelmaa. Kisan edetessä Bottas nousi kuitenkin sijoituksissa ja taisteli uusintastartin jälkeen vielä Haasin Kevin Magnussenin kanssa sijoituksista. Lopulta Bottas oli kuudes ja avasi MM-pistetilinsä.

Magnussen ajoi Haasilla uskomattomasti MM-pisteille. Seitsemännestä ruudusta kisaan lähtenyt tanskalainen oli lopputuloksissakin seitsemäs. Viime kaudella Haas-talli ei kerännyt pistettäkään koko kaudella.

Kisassa nähtiin kiivasta kisailua. Sääntömuutoksilla haettiin juuri kilvanajon lisäämistä, ja tämä selvästi myös toimii. Tämän kauden autoilla toisen seuraaminen onnistuu aiempaa huomattavasti helpommin.

Leclerc ja Verstappen kamppailivat johtopaikasta intensiivisesti moneen otteeseen. Myös renkaat olivat suuressa roolissa. Niistä uupui pitoa ja luottoa. Verstappen pauhasi esimerkiksi tiimiradiossa, ettei jatkossa enää aio ajella renkaita hellästi sisään vaihdon jälkeen, koska siinä menettää kilpailuasemiaan.

Kisa vedettiin läpi pääasiallisesti kolmen varikkopysähdyksen taktiikalla.

Unelmstartti

Leclerc oli yhtä hymyä maalissa.

”Viimeiset pari vuotta ovat olleet vaikeita tiimiille, mutta kaverit ovat tehneet aivan uskomatonta työtä rakentaessaan tämän auton. Parempaa sarttia ei olisi voinut toivoa. Otin Verstappenilta paikkani kisaillessamme ja onneksi se onnistui. Uusintastarttikin onnistui minulta”, monacolainen sanoi F1-sarjan haastattelussa.

Myös Carlos Sainz kiitteli tallia.

”Kova työ tuottaa nyt tulosta. Tämä oli vaikea viikonloppu, mutta onnistuimme varmistamaan kaksoisvoiton. Kun näin valojen vilkkuvan Verstappenin auton perässä, tiesin että nyt on minun paikkani iskeä. Teen seuraavaksi vähän kotitöitä ja tulen seruaavaan kisaan vielä kovampana”, Sainz totesi F1-sarjan haastattelussa.

Lewis Hamilton myönsi, ettei Mercedeksen ongelmiin ole pikaista ratkaisua.

”Onnittelut Ferrarille. Oli kyllä vaikea kisa ja jo harjoituksetkin, mutta me teimme parhaamme ja saimme kerättyä pisteitä. Tehtaalla tehdään kovasti töitä auton parissa, mutta pikaratkaisua meille ei ole. Edessä on vielä pitkä matka”, Hamilton sanoi ViaPlayllä.

”Olen todella onnellinen tuloksesta. Tämä ei todellakaan ollut korteissamme. Meillä on paljon töitä, mutta upea startti verrattuna siihen missä tilanteessa oikeasti olemme. Kova rengas oli virhe. Ne oli kamalat. Testissä ne eivät tosin olleet niin pahat”, Hamilton jatkoi.

Max Verstappen yritti peittää kisan jälkeen pettymyksensä.

”En ollut turhautunut, en vain odottanut niin paljon vastoinkäymisiä. Strategia olisi voinut tietysti olla parempi. Oli iso pettymys, että molemmat autot keskeyttivät meiltä. Yrtin ajaa parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien auton ongelmien kanssa. Edellä menevän seuraaminen on mielestäni nyt hieman helpomppaa. Tämä on hyvä alku siinä asiassa”, hän sanoi ViaPlayn haastattelussa.