Formula ykkösissä on saavutettu kriittinen kipupiste, mutta raha huutaa ylittämään senkin

Carlos Sainz sai tallitoveriltaan Charles Leclerciltä halauksen Ferrareiden valloitettua historian ensimmäisen Miamin GP:n eturivin lähtöruudut.

Formula 1

Formula ykkösissä on saavutettu kriittinen kipupiste, mutta raha huutaa ylittämään senkin

Onko formula ykkösten MM-kalenterissa jo liikaa kisoja? Erkki Mustakarin mukaan ainakin nyt ollaan maksimimäärässä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.5.2022 | KUVAT All Over Press

Formula ykkösten maailmanmestaruus ratkaistaan tänä vuonna 23 kisassa. Määrä on historian suuri. Yksi uusi kisa MM-kalenterissa on sunnuntaina ajettava Miamin GP. Miamissa ei ole ajettu MM-pisteistä koskaan aikaisemmin.

Entinen F1-toimittaja Erkki Mustakari ei lämpene MM-kalenterin kasvattamiselle. Hän kuitenkin pelkää MM-sarjan uusien omistajin kumartavan rahaa.

”Kisojen maksimimäärä on nyt saavutettu. Tästä ei pitäisi määrää enää kasvattaa, mutta amerikkalaisomistajat haluavat tienata ostamallaan tuotteellaan lisää rahaa. He tietävät, että ainoa tapa saada rahaa on järjestää paljon kilpailuja. Mitä enemmän kisoja, sitä enemmän rahaa”, Mustakari ynnää.

Mustakari näkee, että tallien henkilöstö on vedetty jo nyt liian kireälle. Jos kisojen määrä nousee, täytyy monta asiaa miettiä uudelleen.

”Jo näillä kisamäärillä tallien kestokyky on jo aivan äärimmillään. Varsinkin peräkkäisten viikonloppujen kisat ovat hyvin raskaita niille, jotka rakentavat varikot talleille kisakuntoon. Nämä ihmiset ovat töissä lähes jatkuvasti helmikuusta joulukuuhun ja ovat sen jälkeen he ovat kauden päättyessä aivan loppu. Siinä ei lyhyt kesätauko edes paljoa auta”, Mustakari sanoo.

Myös tuosta kesätauosta on F1-kisajärjestäjien puolella ollut puhetta. Sekin on liipaisimella, tai ainakin sen lyhentämistä kaavaillaan.

”Olen kuullut, että sitä haluttaisiin lyhentää. Perheellisille kuskeille tämä on hyvin vaikea yhtälö. Poikamiehiä se tuskin haittaa”, Mustakari sanoo.

Hänen mukaansa on myös hyvä kysymys, miten katsojat pysyvät tv:n ääressä, jos kisoja on tarjolla jatkuvasti.

”Tenniksen muutoksesta voi päätellä, että jos tarjontaa on liian paljon, vähenee yksittäisten osakilpailujen merkitys katsojan silmissä. Ei enää haittaa, jos pari kisaa jää silloin tällöin välistä, kun kisoja on kuitenkin niin monta.”

Formula ykköset käyvät läpi isoa muutosta. Taistelu maailman nopeimman tittelistä on muuttumassa showbisnekseksi.

”Takavuosina ajettiin 16 osakilpailua. Kausi alkoi maaliskuussa ja loppui syyskuussa. Jokaisella kisalla oli iso merkitys niin katsojien silmissä kuin MM-pisteissä, vaikka kaikkia kisoja ei edes huomioitu pisteissä. Paluuta entiseen ei tietenkään ole, mutta kyllä nyt ollaan kisojen määrän osalta kipupisteen rajalla”, Mustakari sanoo.