Hyvinkää kuittasi viime kauden katastrofin isolla ja ennen kaikkea oikealla korjausliikkeellä

Jesse Eskelinen on tärkeä osa Hyvinkään Tahkon ykköskärkeä.

Pesäpallo

Hyvinkää kuittasi viime kauden katastrofin isolla ja ennen kaikkea oikealla korjausliikkeellä

Hyvinkää lähti viime kaudella lauluun jo säälipleijareissa. Nyt sitä vaaraa ei ole - eikä ole tulevinakaan vuosina. Tahko voi palata oikeasti tulevaisuudessa mitalijoukkueeksi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 5.5.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Hyvinkään Tahko

Lähtötilanne

Hyvinkään viime kausi päättyi katastrofiin, kun Seinäjoen JymyJussit pudotti sen pudotuspelikarsinnoissa.

Katastrofin takana Hyvinkää teki kuitenkin kovan luokan korjausliikkeen. Joukkuetta vahvistettiin ja sen avainpelaajat sidottiin Pihkalaan pitkillä sopimuksilla.

Hankinnoista kovimmat olivat valtakunnan johtava etukenttäpelaaja Iiro Kuosa ja loistokauden JymyJusseissa pelannut Atte Kontio. Syksyllä haaviin tarttui vielä kokenut Sasu Toikka. Lähtijöistä tunnetuin oli lyöjäjokeri Juha Korhonen.

Myös pelinjohtoon satsattiin kovalla kädellä. Raimo Bragge sai mennä ja tilalle palkattiin Porin Pesäkarhut vuosina 2021 ja 2023 Suomen mestariksi luotsannut Jarkko Pokela, jonka oikeaksi kädeksi palkattiin Sami Österlund. Tahko on yksi viidestä kärkijoukkueesta Sotkamon, Vimpelin, Kempeleen ja Kouvolan tavoin, joita luotsaa tällä kaudella uusi pelinjohtaja.

Ehkä merkittävin muutos oli kuitenkin se, että vastuu joukkueen rakentamisesta siirrettiin johtokunnan kabinetista kentälle, lähinnä toiminnanjohtaja Antti Yli-Saunamäelle, joka luotsasi Tahkon toissa kaudella pelinjohtajana välieriin asti.

Tässä suhteessa monet muutkin seurat voisivat ottaa oppia Tahkosta. Seurajohdolla on ja pitää olla omat vahvuutensa, mutta useimmiten heidän ymmärryksensä pelillisistä asioista ovat enemmän tai vähemmän amatööritasoa.

Kausi 2024

Hyvinkää on vahvistunut viime kaudesta selvästi. Joukkueen materiaali ei tosin ole erityisen laaja, vaikka kaaderissa onkin myös varavaihtoehtoja.

Ulkona Tahkon kooste on selkeä. Petteri Alanen oli viime kaudella Superin paras lukkari ja muodostaa yhdessä Kuosan ja Konsta Lehtolan kanssa Superin parhaan etukentän.

Alanen ja Kuosa on muutenkin Tahkon ulkopelin johtava kaksikko. 22-vuotias Alanen on taktisesti vahva ja moderni lukkari, joka on omalla kehityskaarellaan kaiken lisäksi vasta nousukiidon vaiheessa. Kuosa on puolestaan kokenut ja rutinoitunut etumies, jolla on myös iso rooli takatilanteiden tappina.

Hyvinkään polttolinja on hyvää tasoa, mutta se ei ole kuitenkaan Superissa ykköskorin polttolinja. Ongelmana on johtavan linjan pelaaminen puuttuminen, olkoonkin, että Kuosa pystyy osaltaan paikkaamaan tätä puutetta.

Polttolinjassa pelaavat normaalikoosteessa Santtu Patova, Valentin Ikonen, Jesse Eskelinen ja Atte Kontio, joka siirtyy Hyvinkäällä etukentältä polttolinjaan. Sasu Toikka on rutinoitunut vaihtoehtoehto polttolinjaan ja tarvittaessa myös etukentälle.

Takakentällä katseet ovat Luka Raesmaassa, josta Pihkalassa odotetaan seuraavaa tähtikopparia. Raesmaalla on hurja käsi ja paljon potentiaalia, mutta kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on vielä kehitettävää. Teemu Nurmio hoitaa oman roolinsa kokemuksen tuomalla rutiinilla.

Sisällä Tahko saa erinomaisen ykköskärjen. Nurmio on Superin parhaita ellei jopa paras kärkimies. Eskelinen on hyvä kakkonen ja Kontio ottaa hihaansa kolmosen. Kontion pelaaminen kolmosena mahdollistaa Patovan siirtämisen toiseksi vahvaksi numerolla pelaavaksi kotiuttajaksi Ikosen rinnalle. Tahko saa rakennettua Alasen ympärille myös kohtalaisen hyvän kakkoskärjen.

Juha Niemi on joukkueen ykkösjokeri. Toikka on parhaimmillaan vaihtajana, mutta hän on myös kelpo kotiuttaja. Tahkolta puuttuu omasta vahvuudestaan huippunopea etenijäjokeri, mutta Samu Kyhyräinen pystyy myös etenemään, vaikka ovatkin enemmän vaihtajia.

Jarkko Pokelaa ja Sami Österlundia on hehkutettu – ja naisissa annettujen näyttöjen perusteella siihen on myös aihetta. Haasteena on kuitenkin se, miten kaksikko selviytyy äärimmäisen kovassa kilpailutilanteessa miesten puolella. Siinä heillä on todistettavaa tällä kaudella.

Pesäpallon pelinjohto- ja valmennus ovat muuttuneet pelin kehittyessä niin vaativiksi, ettei koko orkesterin johtaminen ole enää yhden miehen show. Siksi satsaaminen Pokelan ja Österlundin tasoisiin osaajiin oli kova ja oikea veto Tahkolta.

Arvio

Hyvinkää kuuluu Mansen ja Kouvolan kanssa kovimpien kärkiseurojen haastajaryhmään. Tahkon haarukassa ovat ensisijaisesti sijat 4-7, mutta sillä on myös sauma parantaa runkosarjan sijoitustaan.

Joutuminen viimevuotiseen tapaan säälipleijareihin olisi pettymys. Nyt vaaraa samanlaisesta katastrofista kuin viime vuonna ei pitäisi olla – mutta helppoa ei tule olemaan myöskään puolivälierissä tulipa vastaan kuka tahansa.

Tulevaisuus

Hyvinkäällä on puhuttu useana vuonna noususta yhdeksi kärkiseuroista, mutta vasta viime vuonna kurssia korjattiin sellaisilla liikkeillä, että nyt puheissa on oikeasti myös kaikupohjaa.

Tahko teki viime vuonna vuoteen 2026 ulottuvat jatkosopimukset viiden avainpelaajan – Alasen, Nurmion, Niemen, Patovan ja Raesmaan – kanssa ja Kuosallakin on vuodesta 2026 optio. Pokelalla ja Österlundilla on sopimukset vuoteen 2025 saakka, samoin runkopelaajista Kontiolla ja Ikosella.

Avain- ja runkopelaajien kanssa tehdyt pitkät sopimukset takaavat sen, että Tahko pysyy vakavasti otettavana voimana tulevina vuosina. Askel kaikista terävimmälle huipulle vaatii kuitenkin vielä joukkueen vahvistamista, mikä myös Hyvinkäällä tiedetään. Siksi Tahko kiikaroi ensisijaisesti nuoria pelaajia nykyisen joukkueen vahvistamiseksi.

Kun hankintoja etsitään nyt ammattisilmällä, Hyvinkäältä tulevia uutisia kannattaa seurata tarkkaan. Palapeli on rakentumassa oikeaan suuntaan.