Imatra jäi pudotuspelien ulkopuolelle ja on yksi siirtomarkkinoiden kriisijoukkueista

Tuomas Jussila on lähtökuopissa Imatralta.

Pesäpallo

Imatra jäi pudotuspelien ulkopuolelle ja on yksi siirtomarkkinoiden kriisijoukkueista

Imatra jäi jälleen rannalle pudotuspeleistä. Varsinainen koetinkivi sillä on kuitenkin vasta edessään, sillä joukkue on vaarassa hajota.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 1.9.2020 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

Imatra 2020: Kausianalyysi

Imatra on tuonut viime vuosina uudenlaisia tekemisen ja seurajohtamisen tuulia pesäpalloon, mutta se ei ole pystynyt vastaamaan urheilun itsensä huutoon – menestymiseen kentällä. Imatra ei ole uuden tulemisensa jälkeen päässyt vielä kertaakaan pudotuspeleihin, eikä se päässyt tälläkään kaudella. Kahdeksan parhaan ulkopuolelle jääminen on kova pettymys, sillä Imatra teki vuosi sitten siirtosyksyn kovimman pelaajasiirron nappaamalla Tuomas Jussilan Joensuusta.

Imatra oli yksi niistä seuroista, joihin korona iski kaikista kovimmin – ellei jopa kovimmin koko Superissa. Lunta tupaan -tapahtuman varaan oli laskettu paljon, mutta sen peruuntuminen teki IPV:n budjettiin ison loven. Seurajohtaja Jani Valkeapää tunnetaan kovan linjan seurajohtajana talouskurin suhteen, ja IPV leikkasi yhdessä Kankaanpään kanssa eniten pelaajapalkkioita koronakriisin seurauksena. Näitä leikkauksia ei pelaajien keskuudessa otettu ymmärrettävästi ilolla vastaan.

Yksi isoja tekijä IPV:n epäonnistumisessa on myös joukkueen suuri vaihtuvuus. Valkeapää on joutunut uudistamaan koko joukkueen Superin nousun jälkeen ja jopa vuoden 2018 joukkuekin on remontoitu lähes kokonaan. IPV on tehnyt sinällään järkeviä hankintoja hankkimalla Jussilan, Sami Partasen ja Teemu Nurmion kaltaisia pelaajia, mutta heistä ei hiota menestyvää joukkuetta yhdessä yössä.

Lisäksi Imatraa runtelivat loukkaantumiset. Koppariksi ja numeroille 5–7 kaavailtu Arttu Vilander pelasi vain viidessä ottelussa ja toinen tärkeään rooliin laskettu pelaaja, Konsta Hyötyläinen, pelasi 16 ottelussa. Lisäksi Juuso Lattu jätti osan vierasotteluista väliin työsitoumustensa takia.

Pelillisesti Imatra kaatui materiaalinsa kapeuteen. Nurmio, Jussila ja Partanen muodostivat Superin kärkijoukkueiden veroisen kärjen, ja lyöjäjokeri Juho Toivola oli yksi sarjan parhaista kotiuttajista. Mutta sen jälkeen kone pysähtyi. Ulkopelissä oli omat puutteensa, mutta se kesti selvästi paremmin kuin aiempina vuosina.

Imatra 2020: Pelinjohtaja-analyysi

Yksi osatekijä Imatran heikossa kaudessa oli pelinjohtaja Jyrki Valle. Valle peluutti äärimmäisen varovaista ja yllätyksetöntä sisäpeliä, eikä joukkueessa syntynyt missään vaiheessa kautta samanlaista hurmosta kuin esimerkiksi Kiteellä. Valle löysi IPV:lle toimivan lyöntijärjestyksen vasta kauden edetessä. Sen jälkeen Imatran peli parani, mutta runkosarja loppui sen kannalta liian aikaisin.

Imatra 2020: Pelaaja-analyysi

Imatran vanhat konnat, Tuomas Jussila ja Sami Partanen, pelasivat erinomaisen kauden, varsinkin sisällä, mistä todisteena on molempien herrojen hurjat kärkilyöntimäärät. Myös kärkimies Teemu Nurmio oli yksi kauden superonnistujista koko sarjan mittakaavassa. Juho Toivola löi 24 ottelussa 64 juoksua ja voi olla kauteensa tyytyväinen.

Lukkari Joona Sikiö aloitti kauden hyvin, mutta menetti heikkojen esitysten jälkeen paikkansa 19-vuotiaalle Rasmus Surakalle. Vaikka Surakkakin on vielä lukkarina raakile, hänessä on selvästi enemmän potentiaalia kuin Sikiössä. Siksi nuorella miehellä on käsissään IPV:n ykköslukkarin paikka. Juuso Lattu ja Konsta Hyötyläinen pelasivat alle normaalin tasonsa, mutta siihen oli molemmille hyvä syy.

Imatra 2020: Tulevaisuus

Jani Valkeapäällä on edessään haastava syksy, sillä Imatra uhkaa hajota pahasti käsiin. Tuomas Jussila on lähtökuopissa ja hän on neuvotellut kesän aikana muun muassa Tampereen ja Hyvinkään kanssa.  Teemu Nurmiolla on ollut kova kysyntä ja hänellä on pöydällään Hyvinkäältä kova tarjous, johon kuuluu myös työpaikka. Nurmion lähtö ei ole kuitenkaan vielä varmaa. Myös Sami Partanen on kahden vaiheilla, mitä hän tekee seuraavaksi – lopettaako hän, jääkö hän Imatralle joko pelaajaksi tai pelinjohtajaksi, vai palaako hän takaisin Kiteelle jo nyt. Juuso Latulla olisi myös ottajia. Arttu Vilander muuttaa työpaikan perässä Satakuntaan ja hänen uusi seuransa on todennäköisesti Kankaanpää.

Imatran ostolistan kärjessä ovat Siilinjärvellä loistokauden pelanneet Juho Keinänen ja Ville Pietinen. Valkeapää joutuu kiikaroimaan myös muita vahvistuksia, mutta mitään Jussilan tasoisia kaappauksia ei ole luvassa.

Kävipä syksyn siirtomarkkinoilla miten tahansa, todellinen kysymys Imatralla on se, mitä IPV:n nousujohteisessa projektissa tapahtuu isossa kuvassa. Nyt tilanne näyttää siltä, että Imatra etenemin ei vain pysähdy, vaan se ottaa jopa askeleen tai kaksi takapakkia. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, pudotuspelit ovat Imatralle ensi kaudella pitkän siiman päässä oleva tavoite.