Imolan tragedia ei unohdu – ”Pääni huusi Sennan kolarin jälkeen, ettei tässä ole mitään järkeä”

Viimeinen kerta. Ayrton Senna menehtyi Imolan GP:ssä 1994 34-vuotiaana.

Formula 1Muu urheilu

Imolan tragedia ei unohdu – ”Pääni huusi Sennan kolarin jälkeen, ettei tässä ole mitään järkeä”

Imolan vuoden 1994 traaginen kisaviikonloppu ei katoa koskaan Erkki Mustakarin mielestä ja tunteista.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 23.4.2022

Imolan GP-viikonloppu palauttaa legendaarisen F1-toimittajan Erkki Mustakarin mieleen yhä kipeitä muistoja, vaikka vuoden 1994 traagisista tapahtumista on kulunut jo 28 vuotta. Mustakari oli paikan päällä seuraamassa kisaviikonlopun tapahtumia MTV3:n F1-tiimissä ja hänen on vieläkin vaikea muistella tapahtumia liikuttumatta.

Kolareiden sävyttämä viikonloppu johti kahteen tragediaan. Ensin lauantaina ajetuissa aika-ajoissa menehtyi itävaltalainen Roland Ratzenberger ja sunnuntain kisassa menehtyi aikansa valovoimaisin F1-kuljettaja, kolminkertainen maailmanmestari Ayrton Senna.

”Koko viikonloppu oli aivan käsittämätön tunnelmaltaan. Jo Ruben Barrichellon kolari sai mielet kuohumaan varikolla. Sitten Ratzenberger kuoli aika-ajossa. Sen jälkeen oltiin ihan epäuskoisissa tunnelmissa. Kun Senna ajoi kisassa seinään, tuli täysin kielteinen olo. Se oli aivan liikaa. Pääni huusi, että tällaisessa autourheilussa ei ole mitään järkeä”, Mustakari sanoo.

”Mietin kotimatkallani Imolasta, että jos tämä on se hinta, joka pitää maksaa kilvanajamisesta ja sen katsomisesta, niin hommassa ei ole mitään järkeä. Hinta on liian suuri.”

Sennan ulosajo ei ollut kisassa ainoa kolari. Starttiongelmista kärsinyt Jyrki Järvilehto ja Pedro Lamy kolaroivat lähdössä ja kolarin seurauksena katsomoon lensi renkaita. Se jo säikäytti kisan katsojia, mutta järkyttävin asia oli vasta edessä. Kisaa siinä vaiheessa johtanut Ayrton Senna törmäsi kisan seitsemännellä kierroksella Tamburello-mutkassa betoniseinään yli 200 kilometrin tuntivauhdilla.

Siitä, miksi Senna menetti autonsa hallinnan, on esitetty julkisuudessa useitakin teorioita.

”Itse uskon vahvasti Williamsin tallin kertomaan. Siihen, että renkaiden ilmanpaineet olivat pudonneet pitkän ja hitaan turva-autojakson aikana. Auto oli sitten osunut pohjastaan maahan kovassa vauhdissa Tamburello-mutkassa ja auton ohjattavuus katosi.”

Tieto kulki hitaasti

Mustakarin oli onnettomuushetkellä haastattelemassa Jyrki Järvilehtoa varikolla.

”Sitten sisään astui Benettonin Tom Walkinshaw ja kuiskasi jotain Jykän korvaan. Kun Walkinshaw oli lähtenyt, Jykä totesi, että Senna on hyvin huonossa kunnossa.”

Kisaa ei kuitenkaan keskeytetty, vaan se ajettiin loppuun asti. Kisan voitti Benettonin Michael Schumacher, toinen oli Nicola Larini Ferrarilla ja kolmas Mika Häkkinen McLarenilla.

”Mika ei ollut saanut tietoa Sennan tilanteesta ja iloitsi menestystään palkintopallilla. Monet pahastuivat siitä, mutta turha siitä on Mikaa syyttää. Tiedottaminen Sennan tilanteesta oli hyvin salaperäistä ja asian todellinen tila pidettiin hyvin pienen piirin tiedossa. Kuulimme kuitenkin juuri ennen kisan loppua enteen, että Senna on todennäköisesti kuollut. Se oli järkyttävä hetki.”

Imolan traagisten tapahtumien jälkeen F1-autojen turvallisuuteen kiinnitettiin entistä voimakkaammin.

”Imolan mustan viikonlopun jälkeen tapahtui kyllä paljon turvallisuuspuolella ja nopeasti. Radoilla lisättiin turva-alueita ja hidastusmutkia. Autojen ohjaamoa muutettiin kuskeille turvallisemmaksi. Viimeisen viiden vuoden aikana on nähty useita sellaisia ulosajoja, jossa vielä 90-luvulla olisi voinut lähteä henki”, Mustakari sanoo.

Parantuneesta turvallisuudesta kertoo se, että Sennan ja Ratzenbergerin kuolonkolareiden jälkeen formula ykkösissä on nähty vain yksi kuolonkolari. Sekin oli epäonnekas, sillä Jules Bianchi törmäsi Japanin GP:ssä 2014 toista autoa turva-alueella siirtämässä olleeseen nostotraktoriin ja menehtyi kolarissa saamiinsa vammoihin seuraavana vuonna.