Jos on pakko vastata: Erling Braut Håland on Robert Lewandowskia parempi

Vastakkain tänään: Borussia Dortmund ja Bayern München seka Erling Braut Håland ja Robeert Lewandwoski.

Il PinturicchioJalkapalloMuut sarjat

Jos on pakko vastata: Erling Braut Håland on Robert Lewandowskia parempi

Jalkapallomaailmaa pääsee lauantaina vertaamaan, kumpi on parempi pelaaja - Robert Lewandowski vai Erling Braut Håland?

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 4.12.2021 | KUVAT All Over Press pe

Bundesliigan lauantai-illan huippukamppailussa kohtaavat toisensa kaksi äärimmäisen mielenkiintoista taisteluparia – Borussia Dortmund ja Bayern München sekä maailman tämän hetken vaarallisimmat keskushyökkääjät, Erling Braut Håland ja Robert Lewandowski.

Håland on toipunut sopivasti tähän huippukamppailuun lantiovammastaan ja aloittanee ottelun avauksessa. Håland iski Dortmundin edellisessä ottelussa heti maalin Wolfsburgia vastaan oltuaan kentällä vajaat kymmenen minuuttia.

Lähtökohdat Hålandilla eivät siis ole optimaaliset, mutta nämä edellisen ottelun  20 minuuttia kentällä olivat hänelle todella tärkeät ja antavat illan kamppailuun paljon.

***

Håland on 194 senttiä pitkä ja liikkuu loistavasti. Hänestä tulee mieleen nuori Zlatan, mutta norjalainen on nopeampi kuin nuori Zlatan, mikä johtuu osittain siitä, että hän on lähes kymmenen kiloa ruotsalaista kevyempi.

Håland on kuitenkin todella vahva, koska iso osa hänen painostaan on jaloissa ja keskivartalossa, minkä ansiosta hänen painopisteensä on riittävän alhaalla. Hålandia onkin lähes mahdoton horjuttaa 50/50- palloissa. Vastustajat lakoavat näissä tilanteissa usein kenttään.

Hålandin vahvuudet eivät rajoitu ainoastaan fyysisiin ominaisuuksiin. Hän on teknisesti taitava ja hyvä kuljettamaan palloa, mikä on yksi hänen vaarallisimmista aseistaan. Norjalaisella on myös hyvän vasemman jalan laukaus. Håland viimeisteleekin eniten maaleja vasurillaan, yleensä läheltä maalia tai läpiajoista, mutta hän osaa viimeistellä myös oikeallaan.

Hålandin vahvuuksiin kuuluvat myös vastustajan linjaa pitkin kulkevat hyvin ajoitetut kaariliikkeet, joista hän karkaa läpiajoon. Håland osaa sijoittua puolustajien väliin niin vastahyökkäystilanteissa kuin vastustajan boksissakin, ja on siksi vaikea pideltävä.

Hålandista tekee hiukan epätyypillinen keskushyökkääjän hänen monipuolinen osaaminen syöttötyöskentelyssä. Hänet nähdäänkin yllättävän usein rakentelemassa tilanteita ja myös syöttäjänä maaleihin. Håland pelaa fiksua yhden kosketuksen peliä ja osaa toimia hyvänä target-pelaajana. Hän tekee maalintekijäksi maalipaikoissa suhteellisen paljon epäitsekkäitä ratkaisuja, mikä näkyy myös siinä, että Hålandilla on kasassa tältä kaudelta jo kahdeksan maalisyöttöä.

Hålandilla on toki myös heikkouksia – tai ehkä on parempi sanoa, että kehitettävää, sillä hän on vasta 21-vuotias. Yksi tällainen asia on pääpeli. Håland on hyvä liikkumaan boksissa ja hän pyrkii viimeistelemään usein sellaistakin paikoista jalalla, joista monet muut pelaajat pukkaisivat. Mutta ei sekään suuri ongelma ole, sillä näkyypä niitä maaleja noinkin syntyvän.

***

Lewandowskilla ja Hålandilla on toki paljon yhteistä, mutta heillä on myös eroavaisuuksia.

Molemmat ovat viimeistelijöinä ja boksissa liikkumisessa maailman ehdotonta eliittiä, mutta Lewandowski on tässä vertailussa vielä norjalaistakin parempi. Myös pääpelissä puolalainen on maailmanluokkaa ja Hålandia selvästi parempi.

Der Bomberin maaliennätyksen rikkonut Lewandowski iskee maalinsa todella monipuolisesti. Hänen pelaamisensa ja viimeistelynsä perustuvat kuitenkin enemmän kollektiivin hyvään tekemiseen ja siksi Lewandowski on hiukan enemmän riippuvainen kollektiivin tuottamista maalipaikoista kuin Håland. Hålandille voi – hiukan kärjistäen – huoletta heittää pallon puolustajien selustaan ja pallo on maalissa. Lewandowskilla ei tätä ominaisuutta ole samalla tavalla kuin Hålandilla. Ei nyt, eikä nuorempanakaan.

Lewandowskilla kyse on loistavasti ajoitetuista liikkeistä vastustajan linjassa ja boksissa, sekä loistavasta tarjoilusta, josta hän on saanut Bayernissa nauttia. Esimerkiksi Thomas Mülleriä ei voi tässä kohtaa sivuuttaa. Hänen nerokkaat syöttönsä ovat avanneet puolustuksia toisensa perään ja Lewandowski on kiittänyt.

Lewandowski on 33-vuotiaana edelleen huippukunnossa ja hän onkin yksi niistä kokeneista pelaajista maailman huipulla, jotka ovat pystyneet venyttämään huippu-uraansa armottomalla työllä.

Lewandowskin suurin vahvuus liikkumisen lisäksi on hänen loistava kykynsä viimeistellä erilaisista palloista nopeasti ja tarkasti. Lewandowskilla on hyvä laukaus molemmilla jaloilla ja hän tekee paljon maaleja myös laukauksilla boksin ulkopuolelta.

***

Jos joku vertailu näiden hienojen pelaajien välisestä paremmuudesta on pakko tehdä, niin voidaan leikkiä ajatuksella, jossa heidät laitettaisiin pelaamaan identtiseen sarjassaan hieman heikompaan joukkueeseen.

Tällaisessa tilanteessa Håland olisi todennäköisesti Lewandowskia tehokkaampi, sillä hän pystyy luomaan tilanteita ja maaleja fyysisellä ylivertaisuudellaan. Lewandowski jäisi tällaisessa joukkueessa ilman huipputarjoilua, jolloin hänen olisi vaikeampi tehdä myöskään huipputehoja.

Tästä on saatu ajoittain viitteitä myös Puolan maajoukkueessa, jossa kovia maita vastaan Lewandowskilla ja Puolalla on yleensä ollut vaikea saada mitään mainittavaa aikaan. Lewandowskin tehot ovat toki olleet kohdallaan myös maajoukkueessa – kuten 128 maaottelussa tehdyt 74 maalia osoittavat –, mutta kun kollektiivi on heikompi, korostuvat pelaajan omat avut.

Bundesliigassa täysi rähinä – ja tässä kierrokselle Expektin kertoimet!

Hålandin ja Lewandowskin keskeisestä erosta löytyy hyvä esimerkki myös Veikkausliigasta. Mac Kandji pystyi muuttamaan omaa pelaamista ja tekemään FC Lahdessa päättyneellä kaudella viisi maalia ja antamaan kuusi maalisyöttöä. Sitä voisi pitää, toki pienemmässä mittakaavassa, hålandilaisena pelaamisena. Big Mac pystyi saamaan koneestaan irti kiitettävät tehot, vaikka FC Lahden kollektiivinen pelaaminen ei ollut niin laadukasta kuin sillä oli edellytykset olla. Paremmassa joukkueessa Kandji olisi voinut tehdä hyvinkin yli 10 liigamaalia.

***

Kumpi sitten kahdesta maailman vaarallisimmasta hyökkääjästä on vaarallisempi ja parempi?

Tiedän, että kysymys kiehtoo, mutta vastaus ei ole helppo – eikä välttämättä edes tarpeellinen. On mahdoton sanoa, miten Håland vertautuisi Lewandowskiin, jos hän pelaisi tällä hetkellä Bayern Münchenissa ja Lewandowski vanhassa seurassaan, Dortmundissa.

Mutta jos kysymykseen on pakko vastata, vastaan, että Håland – mutta vain hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa takia. Lewandowski on kiistatta yksi kaikkien aikojen hyökkääjistä ja Håland, ilman loukkaantumisia ja huonoja seuravalintoja, on sellaiseksi matkalla, ja pokkaa jo lähivuosina Ballon d’Orin.