Kitee hankki neljä uutta pelaajaa, mutta pöydälle jäi kaksi suurta kysymysmerkkiä

Elmeri Purmonen on yksi Kiteenjärven jalokaloista.

Pesäpallo

Kitee hankki neljä uutta pelaajaa, mutta pöydälle jäi kaksi suurta kysymysmerkkiä

Kiteen Pallolla on ensi kauden joukkueessa neljä uutta pelaajaa ja uusi pelinjohtaja - sekä kaksi suurta kysymysmerkkiä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.9.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Kiteen Pallo uusii voimakkaasti joukkuettaan ensi kaudeksi. Kitee on vahvistanut virallisilla sivuillaan jo Sotkamon Matias Litmasen, Siilinjärveltä Kiteelle palaavan Jiri Pippolan ja Haminasta tulevan Otso Mäkelän hankinnat ja kokeneen Sami Partasen jatkosopimuksen. Lisäksi Juho Kaikko korvaa pelinjohtajana Kiteetä kaksi kautta luotsanneen Petri Tuuvan.

ElmoTV:n tietojen mukaan julkistettavien pelaajien listalle tulee vielä yksi nimi – Siilinjärven pitkäaikainen runkopelaaja Samu Vainikainen.

Kiteen tämän kauden joukkueessa eivät jatka Valentin Ikonen, Sami Mikkolanaho ja Jarkko Matikka.

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman näkee Kiteen hankinnoissa oman logiikkansa ja joukkueessa paljon potentiaalia, mutta hänen mukaan muutokset jättävät ilmaan kaksi kysymysmerkkiä.

”Kiteen suurin ongelma päättyneellä kaudella oli kotiuttaminen. Jiri Pippola on erittäin potentiaalinen lyöjäjokeri ja hän voi olla jopa yksi ensi kauden läpimurtopelaajia, mutta haasteena ovat numerolla lyövät kotiuttajat. Mäkelä istutetaan varmasti siihen rooliin, mutta en ole vakuuttanut, että hän olisi ainakaan yksin ratkaisu ongelmaan. Muista hankinnoista Vainikainen on vahvimmillaan pelintekijänä ja Litmanen parhaimmillaan etenijänä ja vaihtajana.”

”Kiteellä joudutaan varmasti miettimään vielä sitä, miten kotiutusongelma ratkaistaan. Riittävätkö Pippola ja Mäkelä siihen, vai pitäisikö jostain nykyisestä pelaajasta ruuvata yksi pääkotiuttajista. Samu-Kalle Varonen olisi ilmeinen vaihtoehto, Lassi Vasaraisessa olisi siihen raamiensa puolesta potentiaalia ja täytyy muistaa, että Sami Partanenkin on parhaimmillaan tikannut yli 70 juoksua kaudessa.”

Toinen kysymysmerkki Arffmanin mukaan on pelinjohtaja Juho Kaikko.

”Jos Kiteellä päädyttiin siihen, että Tuuva oli ongelma, niin epäilen suuresti, että Kaikko olisi yhtään parempi ratkaisu pelinjohtajaksi. Toisaalta tilanne pelinjohtajamarkkinoilla on tänä päivänä sellainen, että hyvistä pelinjohtajista on huutava pula, ja jos Kitee ei löytänyt tai halunnut löytää parempaa vaihtoehtoa, niin sittenhän heidän on mentävä Kaikolla ja toivottava, että pelinjohtaja ei hidasta menoa ensi kaudella.”

”Se, mikä sen sijaan on positiivinen asia, on nähdä Jukka Pennanen takaisin valmennushommissa. Pennanen on fysiikkavalmentajana ehdotonta ykköskoria ja hän tuo joukkueeseen ja tekemiseen myös vanhemman miehen viisautta ja rauhallisuutta.”

Suurten haastaja

Arffmanin mukaan Kiteellä on potentiaalia olla ensi kaudella yksi viiden suuren päähaastajista.

”Siirtomarkkinat elävät vielä, mutta tämänhetkisessä näkymässä Kitee on Hyvinkään lisäksi potentiaalisin joukkue, joka voi haastaa viisi suurta ja jopa napata kiinni näistä suurista jonkun, jos joku tekee ensi kaudella joensuut eli pelaa alle odotusten. Tärkeintä on kuitenkin se, pystyvätkö nämä joukkueet haastamaan suuria myös puolivälierissä. Kitee pystyi jo vuosi sitten ja kyllähän sen tavoitteena täytyy olla, että se pystyisi myös ensi kaudella panemaan oikeasti kampoihin kuka sieltä sitten vastaan tuleekin. Se ei olisi vain Kiteen ja Hyvinkään kaltaisten joukkueiden etu, vaan koko pesäpallon etu.”

”Kiteellä on siihen kaikki edellytykset. Elmeri Purmonen on valtakunnan parhaita ykkösiä ja kehittyy varmasti entisestään. Juuso Lattu, Matias Litmanen ja Jesse Eskelinen ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja varmistamaan sen, että ennen vahvaa keskipalkkia siellä on jalkoja kentällä. Mutta riittääkö vahva keskipalkki ja Pippola ratkaisemaan myös kotiutuksiin liittyvät haasteet, on se kysymysmerkki.”

”Ulkona Kitee oli heikko tällä kaudella, mutta kyllähän heillä näiden hankintojen jälkeen on myös ulkopelissä syvyyttä. Hannes Pekkinen ja Joni Lehikoinen ovat huippuluokan etukenttä, linjaan on tarjolla 5-6 hyvää vaihtoehtoa ja Samu-Kalle Varosesta ja Lassi Vasaraisesta voi kehittyä mitat täyttävä koppariosasto. Se on kuitenkin selvää, että lukkari Jesse Eskelisen pitää nostaa tasoaan tästä kaudesta, mutta kyllä hänellä siihen on myös kaikki edellytykset.”

”On myös mielenkiintoista nähdä, mikä kaikkien pelaajien kohtalo lopulta on. Kiteellä on nyt ryhmässä 14–16 pelaajaa ja esimerkiksi Kasperi ja Topias Kaksosen kannalta Suomensarjassa pelaaminen ei ole heidän kehittymisensä kannalta enää paras vaihtoehto. Siksi Kiteellä voidaan nähdä vielä muutama lainasiirto johonkin Superin tai Ykköspesiksen kärkiseuraan.”

Lue myös: Kitee on tekemässä yllätyskaappauksen ja saamassa irti ikijuurakon

Lue myös: Kiteelle iski yllättävä syysmyrsky – pelinjohtaja saamassa potkut