Juha Malisen hyökkäys Oulussa Jussi Leppälahtea kohtaan oli alhainen ja raukkamainen
KTP:n päävalmentaja Juha Malinen arvosteli AC Oulu -ottelun jälkeen rajulla tavalla edeltäjäänsä Jussi Leppälahtea. Puheenvuoro oli Maliselta alhainen ja raukkamainen.
Meneillään olevan Veikkausliiga-kauden yksi pohjakosketuksista nähtiin lauantaina Oulussa, kun KTP:n päävalmentaja Juha Malinen heitti AC Oulua vastaan pelatun ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa edeltäjänsä Jussi Leppälahden bussin alle. Teko oli kaikkineen Maliselta alhainen ja raukkamainen – ja varmasti myös yksi hänen oman valmentajauransa pohjakosketuksista.
Malinen ei ainoastaan tyytynyt kritisoimaan Leppälahtea. Hän maalasi kuvan, jonka mukaan KTP:n pelaajat olisivat olleet lopettamisen partaalla, kunnes seura onneksi päätti palkata vapahtaja Malisen seuraan.
Katso Juha Malisen kohuttu haastattelu AC Oulu -ottelun jälkeen YouTubesta!
Leppälahti ei ollut Malisen ainoa pilkan kohde. Myös KTP:n pelaajat saivat osansa tässä teatraalisessa puheenvuorossa.
KTP on pelannut Malisen aikana nyt viisi ottelua ja hävinnyt ne kaikki maalierolla 3-11. Malinen ei kuitenkaan ottanut tilanteesta mitään omaan piikkiinsä. Hän valitteli rajallista aikaa ja höpötteli päivän ottelusta perinteiseen tyyliin vastustajan tehneen pari ’’hassuttelumaalia’’.
On muistettava, että samaan aikaan Ilves ja FC Lahti ovat suunnilleen samassa aikaikkunassa saaneet kurssinsa käännettyä, mutta KTP:ssä mitkään käyrät eivät ole kääntyneen nousuun, pikemmin päinvastoin. Edes Malisen hokemaa hyvää ja positiivista fiilistä on ollut vaikea nähdä, sillä joukkue on esiintynyt kovin alistuneesti ja fyysisesti vaisuna. Myöskään mitään taktista etua ei kotkalaisten peleissä ole Malisen aikana näkynyt.
***
Malisen ainoa järkevä kommentti koski joukkueen pelaajatilannetta. KTP on menettänyt kauden aikana puolen kymmentä avauksen pelaajaa, mikä näkyisi minkä tahansa joukkueen esityksissä.
Ongelma vain on siinä, että Leppälahti kärsi osittain samasta ongelmasta hänen valmentajakautensa lopun heikon jakson aikana. KTP onnistui kuitenkin silti hakemaan Seinäjoelta elokuun puolessa välissä 3-2-voiton näillä lopettamisen partaalla olleilla pelaajilla. Kohtalaisen kova suoritus, sanoisin.
Samalla tämä oli kuitti KTP:n seurajohdolle. Miksi joukkuetta ei saatu ollenkaan vahvistettua kesällä?
On myös muistettava, että Leppälahden KTP hävisi heinäkuun vaikeassa jaksossa kahdesti Ricardo Duarten Oululle, KuPSille ja FC Interille eli sarjan kovemmalle osastolle. Viimeiseksi jäänyt tappiollinen Haka-ottelu tuskin oli potkujen kannalta kovin merkittävä, sillä taustalla vaikutti olevan muutakin kuin otteluiden tulokset.
Leppälahti on edelleen nuori ja kokematon päävalmentaja – varsinkin Maliseen verrattuna. Varmasti Kotkassa on tapahtunut asioita, jotka myös Leppälahti olisi voinut tehdä eri tavalla ja paremmin. Leppälahti näyttikin jo ilmoittautuneen seuraavalle valmentajakurssille ja uskoisin hänen tähtäimensä olevan, miten kehittyä paremmaksi valmentajaksi.
***
Leppälahden erottamisen jälkeen mieleeni on jälleen kerran noussut suomalaista jalkapalloa vaivaava tuttu asia:
Se on vaatimuksen asettaminen.
Ajattelen, että Leppälahden – kuten myös Duarten – tapauksessa kysymys on isommassa perspektiivissä ainakin osittain samasta asiasta.
Päävalmentajan homma on äärimmäisen vaikeaa. On miellytettävä seuran hallitusta, omistajia, faneja ja pelaajienkin olisi hyvä pitää ainakin jossain määrin johtajastaan. Sen lisäksi hyvä valmentaja osaa nähdä pelaajiensa kyvyt, roolittaa heidät haluamaansa pelisysteemiin, treenauttaa joukkue kovaan fyysiseen kuntoon ja osaa vaatia pelaajilta sitoutumista toimintaan innostavasti ja luoda iso merkityksellisyys toiminnalle.
Olemme kuitenkin Suomessa täysin pumpulissa näiden asioiden kanssa. Maailmalla tilanne voi olla se, että valmentaja on etäinen henkilö, joka kertoo tai usein huutaa pelaajalle, mitä pitää tehdä.
Mikäli pelaajan suoritus ei jostain syystä miellytä valmentajaa, pelaaja voidaan pistää juoksemaan kenttää ympäri tai juoksemaan joka päivä viivoja kentälle, kunnes tämä suostuu allekirjoittamaan sopimuksen purun ilman korvausta. Ääritilanteissa on käynyt niinkin, että tuollaisessa painostustilanteessa seura on lopettanut pelaajalta palkanmaksun.
Toki myös valmentajan asema herkästi katkeavassa siimassa. Hänkin voi saada kenkää mistä syystä tahansa tai ilman syytä.
***
Meillä Suomessa valitetaan heti, jos valmentaja on ikävä henkilö tai hän sattuu sanomaansa tehostaakseen huutamaan pelaajille tai käyttämään muuten roisia kieltä.
En hyväksy asiatonta käytöstä keneltäkään, mutta se raja huippu-urheilussa on häilyvä, mikä on asiallista ja mikä ei.
Ihmiset kokevat asiat eri tavalla, mikä sinällään on ymmärrettävää, mutta se on johtanut myös erikoisiin ilmiöihin. Urheilussa on jo liki riesaksi asti syvästi loukkaantuneita urheilijoita, jotka ovat pahoittaneet mielensä, kun heiltä on vaadittu tuloksia väärällä äänensävyllä ja sanavalinnoilla.
Nykyään jopa asiallinen neuvominen ja rakentava kritiikkikin saattavat olla haasteellisia valmentajan kannalta, koska kaikki pelaajat eivät suostu ottamaan edes tällaista palautetta vastaan tai he suuttuvat, jos heidän tekemiseensä puututaan.
Valmentaja saa herkästi vaikean tyypin leiman myös seurajohdon silmissä, jos hän vaatii seuralta tai kunnan työntekijöiltä millintarkkaa työtä.
Harrastelun aikakausi suomalaisessa jalkapallossa oli ja meni. Jos haluamme pysyä kehityksessä mukana, tarvitsemme ammattimaisia organisaatioita lattiasta kattoon. Toimistollakin pitää ymmärtää mitä urheilupuolella tapahtuu, ettei täysin itsestään selvissäkin asioissa olla haavi auki ja loukkaannuta, jos valmentaja suuttuu jonkun asian mennessä pieleen.
Oliko esimerkiksi Kotkan seurajohdossa tieto, että Leppälahden apuvalmentajilta löytyy hyvää osaamista. ja olisiko ollut fiksumpaa jatkaa samankaltaista prosessia loppukausi heidän johdollaan, eikä tuoda ulkopuolelta täysin eri filosofiaa edustavaa Malista valmentajaksi?
Varmasti Kotkassa oli haasteita, ja varmasti Leppälahti tulistui tietyistä asioista. Itse en pelannut koskaan hyvähenkisessä joukkueessa, joka oli sarjataulukon hännillä. On itsestään selvää, että konflikteja on ollut, muta ne kuuluvat mihin tahansa joukkueeseen.
Jos kauden alussa oli se fiilis, että Veikkausliigassa on monta kiinnostavaa prosessia menossa, niin nyt ainakin muutamilla paikkakunnilla prosessit ovat ajautuneet haastaviin tuuliin. Tämä sisäisiin ristiriitoihin hyytyminen on harmi koko suomalaisen jalkapallon kannalta.
***
Lopuksi on vielä mentävä vajaa kolme vuotta taakse päin.
Leppälahti julkaisi Elmotv:ssä 31.12.2021 testamenttinsa jalkapalloanalyytikkona. Siinä kohtaa hän aloitti KTP:n valmentajana ja keskitti kaikki paukkunsa valmentamiseen.
Testamentissaan Leppälahti kommentoi osuvasti tapahtumia suomalaisessa jalkapallossa viimeisen vuosikymmenen aikana. Hän pohti myös omaa rooliaan jalkapalloanalyytikkona ja mietti, miten hän olisi voinut tuoda paremmin esiin pelillisiä asioita ja olisi näin mahdollisesti muodostunut enemmän keskustelua ja oppimista, eikä niinkään loukkaantumista ja mielenpahoittamista.
Testamentissaan Leppälahti jakoi myös varauksettomia kehuja kirjoituksissaan kritisoimille valmentajille – muun muassa Maliselle.
Tässäkin mielessä Malisen lauantainen performanssi jättää alhaisen maun. Leppälahti on analysoinut peliä ja arvioinut sitä taustaa vasten Malista valmentajana. Malisen lauantainen hyökkäys Leppälahtea kohtaan näyttäytyy kuitenkin pikkumaisena kostoretkenä. Varmasti Kotkassa on ollut vaikeaa, mutta silti Malisen iskut menivät niin paljon vyön alle, että ne kertoivat enemmän Malisesta ihmisenä kuin Leppälahdesta valmentajana.
En väheksy sitä, etteikö Malinen olisi Kotkassa pahassa paikassa, mutta rehellisyyden nimissä Kotkassa olisi tässä kohtaa vakavasti mietittävä, voiko KTP pelastaa sarjapaikkansa Malisen alaisuudessa vai pitäisikö valmentajaa vaihtaa vielä kerran?
En tiedä, mitä Malinen miettii sanomisistaan nyt, kun pahin tunnekuohu on laantunut, mutta itse ainakin miettisin Malisen asemassa puhelimeen tarttumista ja soittamista Leppälahdelle pahoittelujen merkeissä.
Jos KTP tippuu Ykköseen ja Malinen jatkaa Kotkan valmentajana myös ensi kaudella, se ei välttämättä olisi katastrofi Maliselle. Ykkösessä näyttää saavan ja pitääkin syytellä toisia – varsinkin omista virheistään.