Leijonat hotkaisi brittipiiraan suihinsa ilman, että olisi hiki edes tullut

Olli Määttä teki Suomen kuudennen maalin ja syötti kahdeksannen.

Leijonat

Suomi otti MM-kisojen toisessa ottelussa helpon ja ylivoimaisen voiton Iso-Britanniasta. Leijonien voittonumerot olivat 8-0.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.5.2024 | KUVAT Suomen Jääkiekkoliitto

Suomella ei ollut huolen häivää MM-kisojen toisessa ottelussaan Iso-Britanniaa vastaan. Joukkueiden tasoero tuli esiin viimeistään toisessa erässä ja Suomi jyräsi voittoon maalivahti Emil Larmin nollapelillä ja maalein 8–0(0–0,5–0,2–0).

Nälkäisiä ja onnistumisen haluisia maalintekijöitä Leijonista löytyi laajalla rintamalla, mutta kypärätempulla onnistui Oliver Kapanen.

Turnauksen avausottelussaan Tshekkiä vastaan kokonaan ilman maaleja jäänyt Leijona-ryhmä hoiteli sunnuntaina maaliapinan selästä heti ensimmäisessä erässä. Joukkueen ensimmäisen MM-osuman viimeisteli erän loppupuolella superlupaus Kapanen, 20. Esityön osumaan hoitivat Oliwer Kaski ja kokoonpanoon nyt noussut Ahti Oksanen.

Toiseen erän Leijonat aloitti ryminällä. Kakkosketju onnistui nätisti työssään jo erän kolmannella peliminuutilla, kun isossa kaukalossa selvästi hyvin viihtyvä Jesse Puljujärvi ohjasi kiekon maaliin. Syöttö tuli Kaskelta siniviivalta ja kakkossyöttäjänä oli taas Oksanen.

Hetken päästä Suomi pääsi ylivoimalle ja Jere Innala iski Suomen nopeasti 2–0-johtoon. Syöttäjinä olivat nyt kapteeni Mikael Granlund, sekä Iiro Pakarinen.

Peli pyöri nyt jatkuvasti brittien puolustusalueella. Leijona-vahti Emil Larmi sai värjötellä maalillaan lähes yksin, lukuunottamatta yhtä brittien vastahyökkäystä, jossa veskarilla oli kuitenkin silmät tiukasti kiekossa kiinni ja se päätyi lopulta Larmin hanskan alle.

”Tasoero tuli nyt esille. Lohkon heikoin joukkue tässä on vastassa”, Jussi Jokinen huomautti Viaplayn selostuskopista.

Leijonien erän neljäs maali tuli Juuso Riikolan komeasta vedosta siniviivalta. Syöttäjinä olivat Puljujärvi ja jälleen myös Oksanen. Maskina maalin edessä oli vielä sopivasti Arttu Hyry.

Erän lopulla Kapanen viimeisteli ottelun toisen maalinsa Puljujärven syötöstä maalin takaa. 6–0:aan ottelun tälläsi vielä ennen erätaukoa luottopuolustaja Olli Määttä. Osuman syöttäjänä kunnostautui Granlund.

Heleniuskin tehoille

A-Leijona MM-debyyttinsä ykkösketjussa tehnyt Konsta Helenius, 18, oli syöttämässä kolmannessa erässä Mikko Lehtosen 7–0-maalia ja keräsi sillä uransa ensimmäisen MM-pinnan aikuisten kisoissa. Lisäksi nuori talentti oli jäällä tönittävänä niin, että hankki Suomelle ottelussa kaksi settiä kahden minuutin ylivoimaa.

Ottelu huipentui päätöserän loppupuolella siihen, että hallin suomalaisyleisö innostui huutomyrskyyn, kun Kapanen viimeisteli ottelun kolmannen maalinsa.

Ben Bowns torjui brittien maalilla 39 kertaa ja Larmi pysäytti nollapelissään 14 kiekkoa.

Leijonien tehokkaimpia olivat lopulta Granlund luvuilla 0+4, Oksanen 0+4, Kaski 0+2, Puljujärvi 1+2, Määttä 1+1, Kapanen 3+0.