Mikä selittää Leijonien historiallisen olympiakullan? Samuel Savolainen nostaa esille yhden Jukka Jalosen aikakauden kivijaloista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 20.2.2022 | KUVAT All Over Press

Leijonat juhlii olympiakultaa, Venäjä kaatui olympiafinaalissa 2-1! Samuel, millainen ottelu nähtiin?

Ottelun ensimmäiset seitsemän minuuttia menivät täysin Leijonien haluamalla tavalla. Suomi piti kiekkoa ja sai Venäjän puolustuskannalle. Sitten tuli se kylmä suihku. Hannes Björninen otti korkeasta mailasta jäähyn ja heti soi omissa ylivoimalla. Takaisku oli ikävä, sillä muuten paikkoja Venäjällä ei oikein ollutkaan.

Se oli oikeastaan koko turnauksen kuva. Suomi oli turnauksen paras viisikkopelijoukkue, piti tasaviisikoin luukut kiinni, mutta alivoima oli turnauksessa todella heikkoa – jopa karmeaa. Ylipäätään alivoima kannattaa nyt perata esimerkiksi tulevia MM-kotikisoja ajatellen tarkalla kammalla, että mitä tehtiin väärin koska jotain pitää muuttaa. Kun alivoima on jotakin 60-70 prosentin luokkaa, se on aivan liian heikkoa.

Leijonat tuli kuitenkin tasoihin Ville Pokan maalilla, se oli erittäin tärkeä osuma, sillä se tuli vähän vahingossakin. Hannes Björninen sitten ohjasi kolmannessa erässä Leijonat vapauttavasti johtoon.

Ylipäätään vaikka Suomi ajautui ottelussa avausmaalin myötä takaa-ajajaksi ottelu pysyi Leijonien kontrollissa halki ottelun. Ei syntynyt missään vaiheessa kysymystä siitä, etteikö Leijonat tätä hommaa klaaraisi. Se on aika hurja suoritus se ja kertoo tehdystä työstä kovaa kieltä.

Miten kova suoritus turnaus Leijonilta oli?

Historiallisen kova tietysti. Mutta erityisesti on nostettava esiin se, että Leijonat ei päästänyt tasakentin maaliakaan omiin sitten avausottelun. Siis viisi ottelua ilman yhtään maalia tasakentin. Se kertoo kaiken siitä, miten totaalisen kovalla tasolla Suomen viisikkopuolustaminen tässä turnauksessa oli. Nyt puhutaan kovista jutuista.

Keitä yksilöitä nostaisit finaalista esille?

Eihän tässä voi nostaa esille erityisesti kuin Suomen nelosketjun AnttilaBjörninenMäenalanen. He vastasivat Suomen maaleista ja kairasivat yhden tärkeän jäähynkin ottelun ratkaisuhetkillä kolmannessa erässä. Vaikka ylivoima ei onnistunut maalinteossa, siitä saatiin tärkeitä minuutteja kellosta pois.

Mitä sanot Venäjän suorituksesta?

Tämä oli jopa historiallisen erilainen Venäjä. Jos on joskus ihmetelty, miksi Venäjä sooloilee eikä pelaa tiiviisti, nyt se pelasi tiiviisti. Mutta eivät tällaiset muutokset ajeta sisään yhdessä turnauksessa. Nyt Venäjä näytti aseettomalta, mutta on mielenkiintoista seurata millaisella tiellä jatketaan, kun finaalissa tuli pettymys.

Näissä kisoissa Venäjä lähti toista reittiä pitkin: Joukkue oli roolitetumpi, kärsivällisempi ja defensiivisempi. Se halusi voittaa, eikä hakannut vain kuskailemalla päätään seinään. Se asetti erilaisen haasteen kuin niin monissa aiemmissa arvokisoissa. Se johti siihen että Suomi sai ottaa ottelussa aloitteet haltuunsa ja kontrolloida ottelua.

Miten korkealle arvoasteikossasi Leijonien olympiakulta nousee?

Joku raja-aita tässä nyt murrettiin, sillä tämä on Suomen jääkiekkohistorian ensimmäinen olympiakulta. On totta, että mukana ei ollut maailman parhaita pelaajia. Moni nostaakin usein Suomen kovimmista suorituksista puhuttaessa Torinon 2006 ja World Cupin 2004. On totta, että silloin NHL-pelaajat olivat mukana, mutta omissa papereissani tulisi arvostaa voittamista. Siinä Jukka Jalonen on päävalmentajana omassa luokassaan.

Kuinka suuri hattu nousee päästä Jukka Jaloselle?

Todella korkealle. Miettikää nyt, miltä Suomen arvokisahistoria jääkiekossa ilman Jukka Jalosen johdolla voitettuja maailmanmestaruuksia ja olympiakultaa. Todella erilaiselta. Ei ole Jalosen vika, että parhaat eivät olleet nyt mukana.

Voidaan toki puhua siitä, miten Slovakiaa vastaan ei hyökätty tarpeeksi, mutta se kertoo Jalosen aikana tapahtuneesta muutoksesta. Jopa kahden maalin voittoon olympiavälierässä voidaan olla pettyneitä. No, kuka tuota enää muistaa. Olympiakulta on tosiasia.