Liiga kadottaa jännitteet ja katsojansa vastustajia ylistävillä kiitosvirsillään
Liiga on siirtynyt ihmeelliseen kiitosvirsien aikaan, jossa vastustajia kiitetään ja ylistetään milloin mistäkin. Siinä on kuitenkin omat vaaransa.
@SSavolainen1
Oli pakko hieraista silmiään.
Kun jääkiekkomediasta, Liigan entisenä työntekijänä ja Jatkoajan entisenä päätoimittajana tutuksi tullut Antti Pärnänen huomautti Twitterissä KalPan urheilujohtaja Anssi Laineen erikoisista kommenteista liittyen siihen, että KalPa lainasi kaksi pelaajaansa – Kasper Simontaipaleen ja Roope Laavaisen – Rauman Lukkoon, ei sitä voinut uskoa.
Mutta juuri Pärnäsen mainitsemat sanat KalPan tiedotteessa seisoi. Kun ne luki, myötähäpeä puski pintaan.
Jatkuuko HPK lento – juhliiko Kärpät Turussa? Vastaukset tietenkin Expektin lapuille!
”Meidän terveystilanteemme on tällä hetkellä hyvä ja se mahdollistaa nämä lainasopimukset. Molemmat pelaajat saavat tällä järjestelyllä pelejä ja pystymme samalla auttamaan Lukkoa tässä tilanteessa”, Laine lausui KalPan verkkosivuilla.
Jos oli jo ylipäätään KalPan pelaajalainat outoja tässä tilanteessa niskaan huohottavalle vastustajalle, vielä oudompia olivat Laineen sanat.
KalPa ja Lukko taistelevat kynsin hampain viimeisistä pudotuspelipaikoista ja voi olla, että vain toiselle löytyy paikka auringosta. Ja urheilujohtaja Laine kokee tässä tilanteessa mainitsemisen arvoisen tärkeäksi, että KalPa voi auttaa Lukkoa?
Voi hellanlettas. Vaikka korona kuinka kurittaisi, niin ei tämä ole uskottavan huippu-urheilusarjan velvoittamaa toimintaa.
Mietitäänpä asiaa hetki. Käytännössä KalPa siis ehdoin tahdoin pyrki auttamaan kovaa kilpakumppaniaan taistelussa pudotuspelipaikoista ja hankaloittamaan samalla mahdollisesti omaa asemaansa. Ja oli siitä vielä hyvillään.
Jos viime vuosina on puhuttu Liigan kilpailullisuuden rapautumisesta kovaan ääneen, ei tällaisella puheella aiheuteta kuin bensiinin heittämistä niihin liekkeihin.
***
Eikä tässä vielä kaikki.
Kun Tappara julkaisi tiedotteen sivuillaan, että se lainaa hyökkääjänsä Samuel Salosen Lukkoon, Tapparan leiristä ei sentään oltu iloisia avunannosta kilpailijalle.
Sen sijaan Tapparan tiedotteessa esiintyikin Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt, joka kiitteli Tapparaa.
”Tapparalle kiitos lainasopimuksesta näin meille poikkeuksellisena viikkona”, Sahlstedt sanoi – ei Lukon, vaan siis Tapparan tiedotteessa pullantuoksuisesti.
Voi pitää jo melko erikoisena tiedoteinnovaationa, että kilpailijan urheilujohtaja kiittelee jo vastustajaa kivasta yhteistyöstä.
Tämä ei edes ollut ensimmäinen kerta, sillä jo aiemmin kaudella Jukureiden kehitysjohtaja Mikko Hakkarainen perusteli Kärppien (!) tiedotteessa ensimmäisenä oululaisyhteisön suuntaan, miksi pelaajasiirrot oli hyvä juttu ja miksi näin tehtiin.
Tällainen toisen kädestä pitäminen ja seurojen välinen mukava yhteistyö ei sekään erityisen hyvältä näyttänyt, vaan pikemminkin oudolta.
***
Erikoisena saattoi pitää myös sitä, että kun Ässät tiedotti päävalmentajansa Ari-Pekka Selinin saaneen apuvalmentaja Pasi Arvosen tavoin seurasta potkut, asiaa kommentoi urheilusta vastaavan kehitysjohtaja Tommi Kerttulan sijana toimitusjohtaja Mikael Lehtinen.
Mutta kun Ässät julkaisi pian uuden tiedotteen, jossa se kertoi palkanneensa Selinin tilalle uudeksi päävalmentajakseen Karri Kiven, sitä Kerttula kyllä kommentoi.
Tiedottaminen jätti paljon kysymyksiä. Eikö johtamisasioista paljon julkisuudessa puhunut Kerttula halunnut kommentoida potkujen kaltaisia ikäviä asioita – vai miksi hän ei kommentoinut seuran tiedotteessa urheilusta vastuuta kantavana henkilönä?
Erottamispäätökset ja nimeämispäätökset tekee yleensä seuran hallitus ja operatiivinen johtaja on toimitusjohtaja. Voisi kuitenkin ajatella, että urheilusta vastuun kantava henkilö saisi päättää ja vastata niistä päätöksistä – tai sitten urheilusta vastaava taho jää näyttämään kumileimasimelta.
Johdonmukaisuutta tiedottamisessa ei ainakaan voinut havaita, vaikka kuinka tausta-ajatuksena olisi ollut jaettu ”vastuunkantaminen”.
Ässillä on varmasti omat perusteensa tehdyille ratkaisuille, mutta kun niitä ihmetellään jääkiekkopiireissä, mediassa ja epäilemättä fanienkin keskuudessa, niin sori vaan, silloin viestintä ei ole voinut mennä kovin nappiin.
***
Erikoisin viestintäepisodi Porissa kuitenkin nähtiin, kun Lukko lainasi marraskuun alussa maalivahtinsa Samuel Jukurin Ässiin.
Tiedotteessa Ässät kiitteli Lukkoa – siis suurinta paikallisvastustajaansa ja vihollistaan – ”hyvästä yhteistyöstä”.
Ai kuinka ihanaa!
Jos Liigassa on enää luontaisesti luontaisia sisäsyntyisiä jännitteitä käytännössä vain Tampereella ja Satakunnassa, niin niitäkö tässä nyt oikeasti halutaan lopettaa?
Jos halutaan, niin ei kannata enää ihmetellä miksi fanit kaipaavat tunnetta Isomäkeen ja yleisömäärät ovat katastrofitasolla.
***
Voi tietysti ajatella, että nämä ovat pieniä yksityiskohtia, joita kaikki jääkiekkoa seuranneet eivät välttämättä edes huomaa. Tiedottaminen ylipäätään ei kuitenkaan ole mikään pieni yksityiskohta. Niissä määritellään kuvaa, jonka seura itsestään ulospäin lähettää.
On vaarallista, jos yhä enemmän sarjan ympärillä aletaan ajattelemaan ”mitä väliä” -hengessä näistä asioista. Jos niin käy, sitä vähemmän sarjalla on väliä myös ulospäin.
Isot kokonaisuudet syntyvät aina yksityiskohdista – ja siksi niihin on tärkeää kiinnittää huomiota.
Ja jos tällaisella tiedotepolitiikalla halutaan viestiä mukavasta yhteistyöhengestä, se on tietysti valinta sekin.
Mutta laahaavat yleisöluvut kertovat siitäkin, että ehkä olisi pikemminkin tarve jonkinlaisille jännitteille. Niillä nyt yksinkertaisesti on tapana luoda mielenkiintoa. Valitettavasti urheilubisneksessä vastustajien selkään taputtelu ei sitä oikein tee.
Joten valoja päälle, kiitos.