Manchester United ja Chelsea välttivät pisteiden vähentämisen, mutta haasteet eivät siihen lopu

Alejandro Garnacho on lähellä siirtoa Napoliin.

JalkapalloValioliiga

Manchester United ja Chelsea välttivät pisteiden vähentämisen, mutta haasteet eivät siihen lopu

Valioliiga ei vähennä yhdeltäkään seuralta pisteitä - ainakaan vielä. Leicester on vielä vaaravyöhykkeessä, mutta Manchester United ja Chelsea selvisivät kuivin jaloin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.1.2025 | KUVAT All Over Press

Valioliiga ei vähennä yhdeltäkään seuralta pisteitä kulurajoitusten ylittämisestä tällä kaudella. Ainoa avoin kysymys on Leicester, jonka kohtalo ratkeaa myöhemmin. Jukka, oliko tämä yllätys, ettei tällä kaudella tule pistevähennyksiä?

Päätös oli tervetullut yllätys. Englannissa ennakoitiin, että kolme seuraa olisi vaarassa saada pisterangaistuksen kuluylityksistä koskien kolmea edellistä kautta. Valioliiga ilmoitti kuitenkin, ettei yhdeltäkään seuralta vähennetä pisteitä.

Ainoa varaus on Leicester. Se pelasi viime kaudella Englannin liigaan kuuluvassa Mestaruussarjassa ja välttyi viime kaudella pisterangaistuksilta vain siksi, että Valioliiga ja Englannin liiga ovat kaksi erillistä organisaatiota eikä Leicesteriä voitu rangaista Englannin liigaan kuuluvassa Mestaruussarjassa sillä perusteella, mitä se oli käyttänyt rahaa Valioliigassa.

Valioliiga olisi ollut valmis rankaisemaan Leicesteriä kuluylityksistä tämän kauden alussa seuran palattua Valioliigaan, mutta Leicester vei asian välimieslautakuntaan, joka käsittelee edelleen asiaa.

Valioliiga voi siis teoriassa vielä palata Leicester-kysymykseen myöhemmin, mutta tässä vaiheessa se antoi työrauhan asian käsittelemiseksi.

Tiedetäänkö, mitkä muut seurat olivat vaaravyöhykkeessä?

Englantilaismedioiden mukaan Chelsea ja Manchester United.

Chelsea on käyttänyt viimeisen kahden ja puolen kauden aikana rahaa uusien pelaajien ostamiseen yli miljardi puntaa ja pysyäkseen 105 miljoonan punnan tappiolimiitin rajoissa kausilla 2021-2024 se on muun muassa myynyt muuta omaisuuttaan paikatakseen vajetta.

Nyt kysymys oli pitkälti siitä, mitä kaikkia kentän ulkopuolisia myyntejä Valioliiga hyväksyy Chelsealta kulujen katteeksi. Ja kas kummaa, Chelsean tilit näyttivät jälleen plussaa.

Manchester United oli myös vaaravyöhykkeessä, sillä se teki viime tilikaudella 312 miljoonan punnan tappiot. Manchester United on kuitenkin ollut koko ajan itse vakuuttunut, että kun hyvin kiemuraisesti laskettavat Valioliigan kulurajoitusten alaiset tulot ja menot lasketaan yhteen, se pysyy plussalla – kuten pysyi.

Monet ovat epäilleet, että säännöt koskevat oikeasti vain pieniä seuroja, mutta Valioliigalla ei ole kanttia rangaista Manchester Cityn, Manchester Unitedin tai Chelsean kokoisia seuroja. Onko epäilyissä perää?

Ymmärrän hyvin, miksi tällaisia epäilyjä on esitetty. En kuitenkaan usko, että näissä kuluylityksissä ja niissä tuomittavista rangaistuksista olisi kysymys siitä, minkä kokoinen seura on.

Ongelma tai haaste on pikemminkin siinä, että suuret seurat löytävät lakimiesarmeijoidensa avulla pienimmätkin porsaanreiät ja käyttävät niitä härskisti hyväkseen.

Esimerkiksi Chelsea sai kaunisteltua lukujaan aluksi tekemällä hankkimiensa pelaajien kanssa jopa kahdeksanvuotisia sopimuksia, jolloin he saivat jaksottaa siirtosumman kahdeksalle vuodelle. Nyt sääntöä on muutettu siten, että maksimiaika jaksotukselle on viisi vuotta.

Eikä kysymys ole vain porsaanreikien käyttämisestä. Manchester City ja Chelsea ovat molemmat aiemmin mitä ilmeisemmin syyllistyneet myös tietojen pimittämiseen ja jopa niiden suoranaiseen vääristelyyn. Tästähän muun muassa Manchester Cityn kuuluisassa 115 casessa on kysymys.

Chelsea on tunnustanut myös kiertäneensä säädöksiä Roman Abramovitšin aikana, mutta niissäkin on kysymys eri asiasta kuin näistä kulusäännöistä ja niiden mahdollisista ylityksistä.

Toimivatko nämä Valioliigan kulurajoitukset siis oikeasti?

Toimivat ja vieläpä erittäin hyvin. Porsaanreikiä on tukittu lennosta ja Evertonin ja Nottinghamin viime kaudella saamat pisterangaistukset olivat sellainen varoitus, että jokainen seura ottaa nyt kulurajoitukset tosissaan.

Hyvä esimerkki on Manchester United. Se on yksi maailman rikkaimmista jalkapalloseuroista ja sillä on huippurikkaat omistajat, mutta sen on pakko laskea jokainen punta äärimmäisen tarkasti. Nytkin Englannissa on uutisoitu, että Manchester United olisi valmis myymään kenet tahansa pelaajan, mikäli hänestä saadaan riittävän suuri siirtokorvaus.

Kuka olisi esimerkiksi uskonut, että United olisi valmis myymään Alejandro Garnachon, mutta niin vain argentiinalaisen kauppa lähipäivinä Napoliin on hyvin lähellä. Eivätkä tämän kaltaiset uutiset tähän lopu. Yllätyksiä on luvassa jatkossakin – niin Manchester Unitedissa kuin monessa muussakin seurassa.