Maukkaasta Kanada-voitosta huolimatta Leijonat käy kolmella sylinterillä

JääkiekkoLeijonatMM2021

Maukkaasta Kanada-voitosta huolimatta Leijonat käy kolmella sylinterillä

Suomi otti maukkaan 3-2-voiton Kanadasta voittolaukauskisassa, mutta Timo Lehkonen näkee Leijonien pelissä myös ongelmia.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 1.6.2021

Timo, Suomi voitti Kanadan jatkoajalla 3-2 ja varmisti, että Leijonat ovat vähintään lohkokakkonen. Mitä näit ottelussa?

Kanadalla oli tietysti paineita saada pisteitä jatkopaikkansa kannalta ja sen saavutustarve näkyi avauserässä. Ensimmäinen erä olikin Suomen kannalta huono. Ja jollain tavalla se on inhimillistäkin, kun ei ole ihan täyttä panosta – vaan pelattiin juuri sijoituksesta lohkossa. Kasipeli on kuitenkin se, mihin kaikki tähtää tässä vaiheessa. Toisesta erästä ote kuitenkin alkoi siirtyä Leijonille ja selvästi näkyi, että joukkue luottaa omaan pelaamiseensa vaikka aivan täydellä sylinterillä ei mentykään. Ja kun ei menty, niin se näkyi hieman esimerkiksi ihan viimeisessä himossa mennä väleihin ja blokata. Ei jääkiekkoa voi kunnolla pelata kuin aivan täysillä. Leijonat pelasi tyypillistä Jukka Jalosen jääkiekkoa ja mitä pidemmälle ottelu eteni, Leijonien maali alkoi roikkua ilmassa.

Miten maalipaikat jakautuivat ottelussa?

Tasakentin varsinaiselle peliajalla 11–9 Leijonille, mutta ylivoimalla Kanadalle 4–0. Jatkoajalla paikat menivät 2–2.

Maalissa Jussi Olkinuora taisi varmistaa, että pelaa puolivälierän?

Jatkaa varmasti. Hän pelasi erinomaisesti. Ihme on, jos hänet nyt vaihdetaan. Mitä järkeä missään muussa olisi?

Entä hyökkäysketjut? Millaisessa iskussa ne silmääsi ovat?

Selkeästi nyt Ojamäki-Lundell-Ruotsalainen oli ykkönen ja paras. Hannes Björnisen ketju on takuuvarma. Petri Kontiolan, Jere Innalan ja Iiro Pakarisen ketju on hieman näitä kahta perässä, mutta Kontiola ja Innala voivat olla ylivoimalla ratkaisijoita. Mutta kysymys kuuluukin, pääsevätkö he kasipelissä edes ylivoimalle? Tuomarilinja mietityttää edelleen, sillä Suomi sai tässäkin ottelussa vain yhden ylivoiman. Valitettavasti Mikael Ruohomaan ketju on kuitenkin aika näkymätön, joten vähän kolmen sylinterin joukkue tässä ollaan. Siksi voi olla, että Jalonen peluuttaa enemmän kuumia ketjuja. Mutta täytyy vielä erikseen sanoa, että Anton Lundell on aika käsittämätön kaveri. Kun oli tiukka paikka, niin hän nousee aina esiin. Upea pelaaja.

Mistä lähtökohdista Suomi muuten lähtee kohti puolivälierää?

Alkusarjassa jokaisessa pelissä tuli pisteitä. Se kertoo siitä, että peli on ollut stabiilia. Puolivälieräottelustakin lienee luvassa taas maalin peli. Suomi tuskin tekee esimerkiksi neljää maalia tai yli, sen turnaus on ainakin osoittanut.

Suomi saanee todennäköisesti näillä näkymin vastaansa Tshekin tai Slovakian? Mitä eroa?

On isokin ero. Slovakiaa vastaan uskon, että normisuorituskin varmasti riittää. Tshekki sen sijaan olisi paljon pahempi vastus.