Menetetty mahdollisuus – EM-kisojen välieräpaikka putosi Susijengin näpeistä

Susijengin Lauri Markkanen roikkui taas korkealla. Välieräpaikan vei kuitenkin Espanja suomalaisten kuonojen edestä.

Koripallo

Menetetty mahdollisuus – EM-kisojen välieräpaikka putosi Susijengin näpeistä

Puolivälieräpaikka EM-kisoissa oli Suomelta vahva suoritus, mutta hallitseva maailmanmestari Espanja oli nyt kaadettavissa. Helpot pallonmenetykset kuitenkin vesittivät Suomen yllätyksen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 13.9.2022 | KUVAT Imago Sport / All Over Press

Vaikka Suomen koripallomaajoukkueelta ei odotettu välieräpaikkaa ja kahdeksan joukkoon selviäminen oli sinänsä vahva suoritus, jäi välieräottelusta Espanjaa vastaan karvas maku suuhun. Ensimmäisellä puoliajalla parhaimmillaan loisteliasta koripalloa esittänyt Suomi kaatui omiin virheisiinsä ja hieman sekavassa tilanteessa oleva koripallon suurvalta Espanja oli aidosti kaadettavissa.

Avauspuolisko osoitti Suomen joukkueen potentiaalin. Kun Espanja oli kääntänyt kaikki katseensa poikkeuksellisen monsteripelin neljännesvälierässä pelanneeseen Lauri Markkaseen, avasi se tilaa uusille Susijengin ratkaisijoille. Miro Little ja Mikael Jantunen olivatkin parhaimmillaan säkenöiviä ottelun ensimmäisellä puolikkaalla.

Suomen peli oli parhaimmillaan todellista joukkuepallopelierotiikkaa. Suurin tähti Markkanen työnsi palloa eteenpäin ja loi tilaa muulle joukkueelle. Espanja vaikutti olevan sillassa avausneljänneksen jälkeen, kun Jantunen heitti pallon keskelle keksintöä omalta kenttäpuoliskolta summerin soidessa.

Toisella neljänneksellä nähtiin kuitenkin esimakua sille, mitä tuleman piti. Espanja vaihtoi paikkapuolustukseen ja sen myötä Suomen hyökkäämisestä tuli hiljalleen staattisempaa. Kuitenkin Susijengin johtoasema säilyi yhdeksässä pisteessä ennen avauspuoliskon loppua.

Toinen vaaran merkki avauspuolikkaalla oli Suomen pallonmenetykset. Niitä nähtiin heti alusta lähtien. Espanja pääsi liian helposti juoksemaan Suomen kenttäpuoliskolle, kun pallot putoilivat pakottamattomien virheiden seurauksena.

Avauspuoliajalla Espanja ei vielä osunut kaukoheitoissaan. Se jätti Suomelle loistavan sauman pelata tosissaan voitosta, kunhan vain helpot virheet siivottaisiin pois.

Toisin kuitenkin kävi. Samalla, kun Espanja paransi pelaamistaan, Suomesta tuli yhä staattisempi. Markkasen käsien lämpiäminen ei enää auttanut, vaan menetyksiä tuli yhä rajusti. Suomi kirjaimellisesti menetti suuren mahdollisuuden suureen menetykseen.

Lopulta menetyksiä kirjattiin Suomelle 19. Suoria pisteitä niistä tuli Espanjalle 33. Se on auttamatta liikaa. Samalla, kun pallot putosivat suomalaisten käsistä, valui lattiaan suomalaisen arvokisakoripallohistorian ensimmäinen välieräpaikka.

Samalla päättyi myös kaksi hienoa maajoukkueuraa. Petteri Koponen ja Shawn Huff jättävät valtavat aukot maajoukkueen pukuhuoneeseen.

Lue myös! Espanja vei jännitysnäytelmän – Susijengi kaatui taistellen