Newcastle nousi ravintoketjussa uuteen kategoriaan, mutta isoa poikaa siitä ei vielä tullut
Newcastle varmisti paikkansa ensi kauden Mestarien liigassa, mutta rahaa tuskin poltetaan maailman rikkaimmassa seurassa kesällä kovinkaan hillittömästi.
@JukkaRonka
Newcastle: Kesän siirtoikkuna
Lähtötilanne
Newcastle varmisti maanantaina paikan ensi kauden Mestarien liigassa, mikä nosti sen siirtomarkkinoiden ravintoketjussa uuteen kategoriaan.
Newcastle ei kuitenkaan välttämättä taistele vieläkään kaikista kovimmista supertähdistä. Kyse on nyt ensimmäisestä kaudesta Mestarien liigassa 20 vuoteen ja jokainen osaa laskea, että ensi kaudella taistelu Mestarien liigapaikoista tulee olemaan ennätyksellisen kova – olkoonkin, että Valioliigan seuroille on jaossa ensi kauden päätteeksi nykyisen neljän paikan sijasta viisi paikkaa.
Vielä 10-20 vuotta sitten asuminen Koillis-Englannissa olisi kalskahtanut monien ulkomaalaispelaajien korvissa kaukaiselta ajatukselta, mutta Valioliigan vetovoima ja Valioliigassa maksettava palkat ovat sitä luokkaa, ettei muuttoa rahan perässä tarvitse kartta kädessä pohtia.
Saudi-Arabian valtiollisen sijoitusrahasto omistukseen puolitoista vuotta siten siirtynyt Newcastle on maailman rikkain jalkapalloseura, mutta rikkaus ei ole tässä kohtaa tärkein asian. Kysymys on siitä, paljonko Newcastle voi käyttää rahaa pelaajaostoihin pysyäkseen UEFA:n ja Valioliigan taloudellisen reilun pelin säännösten uusissa rajoissa.
Newcastle on käyttänyt puolessatoista vuodessa rahaa pelaajakauppoihin yli 250 miljoonaa puntaa, joten raha on liikkunut tähänkin asti liukkaasti St. James’ Parkilla, vaikka kysymys ei ole ollutkaan mistään chelseamaisista kulutusjuhlista.
Newcastlelle ei ole vielä ilmoitettu tarkkaa limiittiä, mutta alustavien tietojen mukaan sillä olisi kesällä käytössään arviolta 150-180 miljoonaa puntaa uusien pelaajien hankkimiseen. Tuota summaa nostavat pelaajien myymisestä saatavat korvaukset, joten ovi käynee jonkin verran myös toiseen suuntaan.
Ketkä lähtevät?
Newcastlen kohdalla on kysyttävä ensin kolme muuta kysymystä: kuka tai ketkä päättävät pelaajakaupoista, millaisia pelaajia Newcastle pyrkii ostamaan ja ketä ostettavat pelaajat ovat? Lähtijöiden lista alkaa muodostua vasta sitten, kun nämä kysymykset selviävät.
Newcastlen siirtoikkuna on palapelin rakentamista. Se voi toki ostaa 3-4 pelaajaa riippumatta myynneistä, mutta todennäköisesti pelin henki on, että jokin pala vaihdetaan parempaan palaan. Se helpottaa suhteellisen ahtaissa talousrajoitteissa pysymistä.
Sen lisäksi joukkueesta kärrätään Ryan Fraserin johdolla ulos vähälle peliajalle ja pieniin rooliin jääneitä pelaajia. Isommista kaloista mielenkiintoisin nimi Allan Saint-Maximin, jonka mahdollista myymisestä on puhuttu jo useampi kuukausi. Ranskalaislaituri olisi myös yksi pelaaja, josta voisi saada kunnon siirtokorvauksen.
Ketkä tulevat?
Jos nyt elettäisiin vanhan maailman aikaa, yksi nimi nousisi kesän siirtoikkunassa ylitse muiden – Neymar. Se olisi sellainen megaluokan supertähtihankinta kuin Kevin Keegan ja Alan Shearer olivat aikoinaan.
Newcastle on valinnut kuitenkin uusien omistajien alaisuudessa ja varsinkin Eddie Howen palkkaamisen jälkeen maltillisemman linjan. Joukkueeseen on hankittu laatua, mutta pelaajat ovat olleet sellaisia, jotka istuvat howelaiseen jalkapalloon. Sama linja jatkunee nytkin.
Tärkein vahvistettava osio on keskikenttä, jonne Newcastle on kiikaroinut useampia pelaajia James Maddisonin, Conor Gallacherin, James Ward-Prowsen, Scott McTominayn, Sergej Milinković-Savićin ja Khéphren Thuramin johdolla. Näistä Valioliigassa jo nyt pelaavat Maddison, Gallacher, McTominay ja Ward-Prowse olisivat eniten Howen näköisiä hankintoja.
Newcastle etsii myös 1-2 puolustajaa sekä toista laituria. Listalla ovat olleet muuan muassa Kieran Tierney, Leicesterin Harvey Barnes ja Leverkusenin Moussa Diaby.
Yllätyskortiksi voisi nostaa Raphinhan. Brasilialainen haluaa toki jäädä Barcelonaan, mutta jos Barcelona joutuu myymään rahoittaakseen Lionel Messin siirron, silloin se joutuu kysymään, kenestä maksettaisiin ja miten paljon? Bruno Guimarães ja Joelinton voisivat myydä Newcastlen maanmiehelleen – ja Raphinha olisi juuri sellainen tähtihankinta, joka saisi Newcastlen kannattajien veren hyytymään.
Hänessä olisi nimeä, hintaa ja taikapölyä.
Analyysi
Newcastle on kesän siirtoikkunan mielenkiintoisimpia seuroja. Sen strategia hankintojen suhteen tuskin radikaalisti muuttuu, vaikka pääsy Mestarien liigaan tulikin etuajassa. Siirtoja tulee satavarmasti, mutta ei välttämättä mitään aivan tähtitieteellisiä siirtoja – eikä sellaisia siirtoja, että ne heittäisivät Newcastlen ensi kaudella Manchester Cityn tasolle.
Jos ja kun Liverpool, Chelsea ja Tottenham tulevat ensi kaudella jakamaan Mestarien liigan paikkoja Manchester Cityn, Arsenalin ja Manchester Unitedin rinnalle, viisi tuolia ei riitä kaikille. Newcastlen kohdalla kauden suurin kysymys on, riittääkö sille?
Kesä näyttää pitkälti suunnan, miten kovan haasteen Newcastle heittää ensi kaudella muille kärkiseuroille.