Nooralotta Neziri elämänsä kunnossa –	hurja kehitysvaihe vasta alussa

Nooralotta Neziri oli Christina Clemonsin ja ja Nadine Visserin jälkeen kovatasoisen kisan kolmas. Aika 7,91 on uusi Suomen ennätys.

Yleisurheilu

Nooralotta Neziri elämänsä kunnossa – hurja kehitysvaihe vasta alussa

Nooralotta Neziri täräytti Berliinin kovatasoisessa kisassa 60 metrin aitojen uuden suomenennätyksen 7,91. Edellinen ennätys syntyi vain viikko sitten – ja parempaa on luvassa, niin hallissa, kuin etenkin ensi kesänä.

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 5.2.2021 | KUVAT All Over Press

Nooralotta Neziri on juuri sellaisessa iskussa, kuten jo viime viikon Karlsruhen kisan jälkeen kerroimme. Nezirin tekemisessä alkaa olla lopultakin merkit siitä, että viime vuosien aikana tehty yksityiskohtien kehitystyö alkaa hiljalleen näkyä myös juoksun kokonaisuudessa.

Berliinin kisan jälkeen saman voi toistaa, mutta astetta isommin kirjaimin. Tämä urheilija on saanut suorittamisensa aivan uudelle tasolle. On käynnissä ketjureaktio, joka antaa edellytykset nousta kesällä 100 metrin aitakisoissa aivan uudenlaiselle tulotasolle.

Eikä hallissakaan vielä ihan kaikkea ole nähty.

Nezirin uran perushaaste, lähtö ja kiihdytys, on saatu lopultakin kuntoon.

Lisäksi aitomisessa koko ajan näkynyt tietty vaikeus päästä aidoilta alas, on korjaantumassa. Voimatasot ja voimatasapainot on saatukuntoon. Se on mahdollistanut tehokkaamman aitatekniikan. Askel tulee aidalta  terävämmin alas ja keho pysyy hyvin paketissa alastuloissa, mikä antaa edellytykset päästä välijuoksuun niin kuin siihen pitääkin päästä.

Voimaa järjen kanssa

Taustalla on tärkeänä tekijänä se, että Nooralotta Neziri on saanut vihdoin voimatasonsa huipputulosten edellyttämälle tasolle. Rinnallevedon 102,5 kiloa alkaa olla jo ihan kohtuullinen lukema, ainakin verrattuna muutaman vuoden takaisiin – mutta raakaa voimaa tärkeämpää on se, että uutta energiaa on opittu myös käyttämään teknisesti tehokkaammin.

Voimaa on tullut, mutta tasapainoisesti, järjen kanssa.

Ei ihme, että aitavälit ovat alkaneet sujahtaa ennätysvauhtia – ja taululle tulee ennätystuloksia.

Berliinin rata ei ole maailman nopeimpia, ei varsinainen ennätysalusta. Se, että hyvän, tehokkaan ja tasapainoisen suorituksen jälkeen kellot pysähtyivät nyt myös ennätysajassa, avaa todella kiehtovan näkymän. Jos ennätys tulee tälläkin radalla, mitä tapahtuukaan kun päästään oikeasti nopeille alustoille!

Tästä huolimatta juuri nyt ei ole olennaista spekuloida kuinka lujaa hallimatka voisi optimioloissa mennä. Tärkeintä on nähdä, että tuloksentekoa viime vuodet jumittaneet perushaasteet on saatu selätettyä. Se on tärkeämpi saavutus kuin mikään yksittäinen ennätystulos.

Tämä urheilija on nousemassa uudelle tasolle.

Kun tiedetään, että täysi 100 metrin aitamatka sopii Nezirille hallimatkaa paremmin, voi kesää odottaa todella suurella mielenkiinnolla. Nyt kulkee, saa nähdä mihin se vielä johtaakaan, kun koko ajan paremmin automatisoituva parempi kokonaisuudenhallinta saadaan siirrettyä täydelle aitamatkalle.

Tilaa Elmo  edulliseen  tarjoushintaan  4 kk 35 e.  Tai osta uusin lehti irtonumerona tai diginä Lehtiluukussa.