Rasmus Surakka on lukkarina luonnonlapsi ja yksi mielenkiintoisimmista lupauksista

Rasmus Surakka debytoi miesten Superissa vuosi sitten ja on nyt vakiinnuttanut paikkansa Imatran ykköslukkarina.

Lintu vai kalaPesäpallo

Rasmus Surakka on lukkarina luonnonlapsi ja yksi mielenkiintoisimmista lupauksista

Rasmus Surakka on yksi miesten Superin erikoisimmista lukkareista - ja hänellä on kaikki edellytykset kehittyä yhdeksi valtakunnan eturivin lukkareista.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 2.7.2021 | KUVAT All Over Press

Rasmus Surakka

Kuka?

Rasmus Surakka on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi Superin mielenkiintoisimmista lukkarilupauksista. Hän ei ole vielä lukkarina ykköskoria, eikä hän ole edes Suomen lupaavin nuori lukkari. 19-vuotiaalla Surakalla on kuitenkin kaikki edellytykset ja potentiaali kehittyä huippulukkariksi.

Surakan mielenkiintoisuutta lisää se, että hän on erilainen lukkari. Lukkarit voidaan jakaa karkeasti ottaen kahteen koulukuntaan. Toisen koulukunnan muodostavat lukkarit, joiden pelaamista ovat juniorivuosista lähtien ohjanneet voimakastahtoiset pelinjohtajat. Näiden lukkareiden pelaaminen on usein vielä aikuisiälläkin robottimaista. Tehdään toki, mitä on järkevää tehdä, mutta tehdään samalla niitä asioita, joita on helppo ennakoida.

Toisen koulukunnan muodostavat itsenäiset ja usein omapäisiksi leimatut lukkarit. Heillä on toki iso yhteinen raami joukkueen kanssa, mutta he tekevät eri tilanteissa juuri niin kuin itse parhaaksi näkevät. Tämän koulukunnan tunnetuin ja samalla äärimmäisin esimerkki on Toni Kohonen.

Rasmus Surakka kuuluu kohoslaiseen koulukuntaan.

Maailma ei toki ole mustavalkea eikä lukkareita voida lajitella vain jompaankumpaan koulukuntaan kuuluvaksi. Kysymys on pikemminkin pitkän janan ääripäistä ja kukin lukkari kuuluu janalla johonkin kohtaan. Surakan jokin kohta on toisessa ääripäässä. Hän on eräänlainen luomulukkari tässä teholukkarituotannon ajassa.

Vahvuudet

Omapäisyys ja arvaamattomuus ovat Surakan lukkaripelissä ominaisia ja keskeisiä vahvuustekijöitä.

Teknisesti hänen suurin vahvuutensa on hänen erikoinen syöttönsä. Syöttöasennon ottamisen jälkeen Surakka käyttää palloa äärimmäisen alhaalla, josta hän lähtee nostamaan palloa ylöspäin. Ja sitten tullaan kriittiseen hetkeen: Surakka voi syöttää joko normaalin syötön – sikäli kun hän syöttöään voi edes pitää normaalina–, hän voi tehdä peukalollaan pidätetyn syötön tai hän voi keskeyttää syötön ja heittää.

Pitkä nostoliike tekee syötön lukemisen etenijän kannalta äärimmäisen hankalaksi. Esimerkiksi Kiteetä vastaan keskiviikkona Surakka irrotti kuudesti Kiteen etenijän pesältä – kolmesti kolmoselta, kahdesti kakkoselta ja kerran ykköseltä. Tätä vahvuuttaan Surakka käyttää häikäilemättömästi hyväkseen.

Myös Surakan syöttö on ilkeä – ja arvaamaton. Hänen syöttönsä liikkuu yleensä matalan rajamailla, eikä hän hätkähdä sitä, jos syöttö tuomitaan matalaksi. Hän syöttää heti perään yhtä matalan ja jopa matalamman. Surakalla on hyvä myös tolppa ja hän saattaa käyttää sitä jopa vaihtotilanteissa, mikä on sotkenut monen lyöjän pasman.

Yksi haaste Surakalla on, miten syöttötuomarit suhtautuvat hänen syöttöönsä. Missä kulkee matalan raja ja puuttuuko joku syöttötuomari siihen. Surakka ei myöskään varsinaisesti aina ”syötä” palloa, vaan pikemminkin heittää sen ylöspäin. Nyt syöttö on kuitenkin laillinen, vaikka näyttääkin usein hieman erikoiselta. Surakalle on annettava krediittiä myös siitä, että uskaltaa ottaa yhteen syöttötuomarin kanssa. Syöttötuomaritkin ovat ihmisiä ja lampaalle on aina sanoa syötön olleen matala tai asennoton kuin sellaiselle lukkarille, jonka kanssa saa jatkuvasti käydä henkistä sotaa.

Heikkoudet

Surakka on vasta 19-vuotias ja pitkän tien alkumetreillä. Hänen fysiikkansa ja varsinkin jalkojen voima eivät ole vielä tapissaan. Myös hänen lautasen käyttönsä ja monet muut lukkaripelin nyanssit ovat vasta kypsymisvaiheessa. Kaikki rakennusaineet ovat kuitenkin kasassa, joten kysymys on enemmänkin siitä, miten kovaksi lukkariksi Surakka kehittyy.

Monet asiantuntijat ovat ennustaneet, että pitkien huippulukkareiden aika päättyy, kun Topi Kosonen laittaa rukkaset naulaan. Surakka on tässäkin mielessä poikkea. Hän on iso ja honkkelimainen, mutta nämä puolitoista kautta, jota Surakka on pelannut Superissa lukkarina, ovat osoittaneet, että pitkä lukkari voi olla edelleen erinomainen lukkari.

Sisällä Surakka on vielä rooliton. Hänellä on kuitenkin letkeä ja rento kumura, joia hän pystyy pitkillä raajoilla upottamaan jo nyt linjan ja koppareiden väliin. Huippuetenijää Surakasta ei välttämättä koskaan tule, mutta hänestä voi kasvaa silti ison roolin sisäpelaaja, varsinkin kotiuttajana.

Tulevaisuus

Rasmus Surakka tulee pesäpalloperheestä, sillä hänen äitinsä Riina pelasi aikoinaan Viinijärvellä ja Lappeenrannassa Superia. Myös Surakan isältä, Vesalta, löytyy pesäpalloymmärrystä. Myös hänen junioripolkunsa PesäYseissä on ollut Surakan kannalta optimaalinen.

Taustat antavat Surakalle hyvät pohjat kehittyä urallaan – ja nousta jopa maan eturivin lukkareiden eliittiin. Hän on myös lukkariksi tarpeeksi kovapäinen, mitä kuvaa juuri hänen pelottomat matalat syöttönsä vääräksi tuomitun matalan jälkeen. Hän ei välttämättä ole samanlainen kotipesän ”isäntä”, kuten Perttu Ruuska tai Aapo Komulainen, vaan pikemminkin huoleton luonnonlapsi, joka ottaa asiat rennosti ilman turhia murheita tai paineita.

Surakalla on kaikki edellytykset nousta nopeasti IPV:n johtavaksi pelaajaksi myös henkisesti. Hänen taktisuudestaan ja luonteestaan kertoo paljon se, että hän on ollut viimeisissä otteluissa mailamiehenä ja taka-apuna – ja on varmasti siinä roolissa jatkossakin.

Lintu vai kala?

Lintu-kirjaa ilman muuta. Kurki. Näyttää pitkänä ja hontelona kurjelta ja on kypsä jo 19-vuotiaana lentämään Imatran kurkiauran kärjessä. Todella mielenkiintoinen tapaus.