SM-liigan puheenjohtajan lausunnot nostattivat myrskyn – vaaditaan välitöntä eroa

JääkiekkoLiiga

SM-liigan puheenjohtajan lausunnot nostattivat myrskyn – vaaditaan välitöntä eroa

SM-liigan seurat ja jääkiekon pelaajayhdistys ovat tyrmistyneitä Liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen torstaisista kommenteista.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 18.9.2020 | KUVAT Petri Saarelainen / All Over Press

SM-liigan puheenjohtajan Heikki Hiltusen torstaiset lausunnot ovat nostattaneet voimakkaita tunteita liigaseurojen ja koko jääkiekkoväen keskuudessa. Hiltunen sanoi Ylen haastattelussa, että liigahallitus tulee koronakriisin seurauksena esittämään, että liigaseurat voisivat halutessaan jättää kauden kesken ilman, että niitä suljettaisiin sarjasta tai muuten rangaistaisiin.

Jopa maltillisena tunnettu jääkiekon pelaajayhdistys SJRY oli tyrmistynyt Hiltusen lausunnoista ja uhkasi oikeustoimilla varmistaakseen pelaajien lain mukaiset oikeudet.

SM-liigan

Heikki Hiltunen jakoi keväällä 2019 Liigan runkosarjan parhaan pelaajan palkinnon Pelicansin Oliwer Kaskelle. @ Mauri Ratilainen / All Over Press

”Liigaseurat ovat sitoutuneet tiettyihin taloudellisesti merkittäviin velvoitteisiin kuten mm. määräaikaisiin työsopimuksiin, joista ne eivät pääse eroon omaehtoisella kauden keskeyttämisellä talousvaikeuksien tai toiminnan alasajon takia. Tällaisissa tilanteissa esimerkiksi lomautukset eivät tule kyseeseen”, SJRY kirjoitti perjantaina julkistamassaan tiedotteessaan.

”Pelaajayhdistystä eikä pelaajia ole informoitu etukäteen Liigan suunnitelmasta – uutinen tuli yhdistykselle ja pelaajille tiedoksi median kautta. Pelaajayhdistys toivoo avoimempaa vuorovaikutusta SM-liigan kanssa. Tarvittaessa Pelaajayhdistys ryhtyy oikeudellisiin toimiin varmistaakseen pelaajien sopimusten kuin myös lainsäädännön mukaiset oikeudet.”

Rajua kritiikkiä

Pelaajayhdistyksen kommentit olivat vielä diplomaattisemmasta päästä.

Eräs nimettömänä pysyttelevä jääkiekkovaikuttaja ihmettelee, miksi Liigassa toimivien päättäjien lainsäädännön tuntemus on niin heikolla tasolla. Hän nostaa esimerkin esiin.

Jääkiekon SM-liiga Oy ja liigaseurat olivat sopineet, että liigaseurat eivät palkkaa kesken kauden pelaajia Jokereista tai pelaa harjoitusotteluita Jokereiden kanssa. Lopulta Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV määräsi Pelaajayhdistyksen toimenpidepyynnön seurauksena lopettamaan sen soveltamisen.

”Lainsäädännöllinen asiantuntemus ei ole vahvalla tasolla, jos Liigassa ajatellaan, että sopimukset voidaan purkaa tuosta noin vaan. Asiat pitää sopia. On ammattitaidottomuutta, että tällaisia asioita edes heitetään ilmoille”, kiekkovaikuttaja sanoo.

”Ilmeisesti Heikki Hiltunen merkittävänä yritysjohtajana luulee, että muut ovat vain pelinappuloita ja hän sanoo, miten toimitaan. Mutta ei se niin mene.”

”Lähes kaikkien mielipide”

Elmo-lehden verkkosivuilla myöhään torstai-iltana julkaistu kommentti kirvoitti valtavan palautevyöryn Liigassa toimivien ihmisten keskuudesta.

Monet SM-liigan toimijat pitivät Hiltusen heittämiä kommentteja niin rankkoina, että he toivovat Hiltusen välitöntä eroa tehtävistään. Erään Liigan sisäpiiriläisen mukaan kysymys ei ole yhden tai kahden liigatoimijan mielipiteestä, vaan ”lähes kaikkien mielipiteestä”.

Sama henki toistui muissakin kommenteissa jääkiekkokentältä. Moni olisi olettanut Liigan pokerinaaman pitävän nyt vaikeassa koronatilanteessa, mutta toistaiseksi esiintyminen julkisuudessa ei ole vakuuttanut.

Liiga-väki ei järjestelmällisesti halunnut kommentoida omalla nimellään, etteivät he joutuisi ottamaan kommenteistaan mahdollisia sakkorangaistuksia kontolleen. Elmo-lehti pyysi jokaiselta kommentoijalta erikseen luvan julkaista heidän kommenttinsa.

”Hienoa painaa keväästä lähtien pitkää päivää ja sitten Liigan puheenjohtaja ehdottaa kolme viikkoa ennen kauden alkua, että kauden voi luovuttaa.”

”Ei ole helppoa olla ammattipelaaja, kun seurat yrittävät päästä kuin koira veräjästä. Mutta missä on pelaajien turva? Ei missään.”

”Nyt ei tunnu mitenkään siltä, että taistelisimme yhdessä rintamassa koronaa vastaan. Puheenjohtaja puhuu vain rahasta ja kentällä kaikki alkavat tajuta ettei kysymys ole enää Liigasta vaan häneen kohdistuvista paikallisista eduista. Luotto Hiltuseen on mennyttä.”

”Hiltuselle tarvitaan suukapula.”

 

 

Elmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!

 

Syyskuun Elmossa mm.:

+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka

+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin

+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?

+ Urheilukaupunki Kuopio

+ Jesperi Kotkaniemen ihme

+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?

+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta

Ja paljon, paljon muuta!