Sotkamon Jymy hankki samalla kertaa loistavan pelaajan ja suurimman kysymysmerkkinsä

Toni Laakso otti toisessa finaaliottelussa Sotkamoa vastaan kiivaasti yhteen syötönvalvoja Turo Timon kanssa.

Pesäpallo

Sotkamon Jymy hankki samalla kertaa loistavan pelaajan ja suurimman kysymysmerkkinsä

Sotkamon Jymy lähtee ensi kauteen joukkueella, joka voi materiaalinsa puolesta taistella Suomen mestaruuden uusimisesta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 6.10.2020 | KUVAT Petri Saarelainen

Sotkamon Jymy julkisti ensi kauden joukkueensa. Uusitussa joukkueessa ei ole yllätyksiä: Jymyn ainoa hankinta on Kouvolan Pallonlyöjissä erinomaiset pudotuspelit pelannut 33-vuotias Toni Laakso. Jymyn omasta nuorisokaartista Aapo Komulainen, Riku Niemi, Niko Tuikka ja Oskari Lukkari ovat tehneet kaksivuotiset jatkosopimukset ja Kalle Kuosmanen yksivuotisen sopimuksen. Matias Litmasen uusi sopimus on muotoa 1+1 ja Aatu Saastamoisen 1+2 vuotta.

Jymy vahvisti jo maanantaina tehneensä jatkosopimuksen pelinjohtaja Jani Komulaisen kanssa. Samalla se vahvisti myös, etteivät Ville Väliaho, Antti Korhonen ja Topi Korhonen jatka Jymyssä. Väliaho on siirtymässä Joensuuhun ja Korhoset Kempeleelle.

Sotkamon ensi kauden joukkue on käytännössä tässä, sillä mitään muita muutoksia joukkueeseen ei ole näköpiirissä.

Jymy saa jalkeille joukkueen, joka lähtökohtaisesti vähintään yhtä vahva kuin tällä kaudella Suomen mestaruuden voittanut joukkue.

Ainoa suurempi kysymysmerkki on Antti Korhosen vaihtuminen Toni Laaksoon. Parhaimmillaan Laakso pystyy korvaamaan Korhosen niin elintärkeänä nelosena kuin myös ulkopelissä, vaikkei Laakso korvaakaan yksi yhteen ulkona Korhosta. Laakson henkilöhistoria on kuitenkin sen verran repaleinen, että hänen nimensä päälle on pakko laittaa kysymysmerkki. Esimerkiksi tällä kaudella Laakso oli henkilökohtaisten syiden vuoksi pitkään sivussa, kunnes palasi kehiin runkosarjan lopussa ja pelasi loistavat pudotuspelit.

Sotkamon muut menetykset eivät joukkueen tasoa heilauta. Aapo Komulainen syrjäytti jo päättyneellä kaudella Ville Väliahon joukkueen ykköslukkarina ja Topi Korhosen rooli jäi päättyneellä kaudella loukkaantumisten vuoksi vähäiseksi.

Myös joukkueen ikärakenne Jymyn puolella. Nuoret lupaukset ovat ensi kaudella taas vuoden kokeneempia ja vuoden verran kehittyneimpiä. Listalla on myös Matias Litmasen, Niko Tuikan ja Oskari Lukkarin kaltaisia potentiaalisia läpimurtojapelaajia, jotka varmasti tulevat saamaan ensi kaudella peliaikaa.

On myös mielenkiintoista nähdä, miten Sotkamo muokkaa ja tiivistää joukkuetta ensi kesäksi. Laitetaanko jotain pelaajia vuokralle Siilinjärvelle tai muihin seuroihin ja kenen kanssa Jymy tekee ensi kaudeksi farmisopimuksen?

Sotkamon Jymy yksi suosikeista

Kokonaisuudessaan nyt julkistettu joukkue on sellainen, että Sotkamon Jymy taistelee materiaalinsa puolesta myös ensi kaudella mitaleista ja Suomen mestaruudesta yhdessä neljän muun kärkiseuran, Tampereen, Vimpelin, Kouvolan ja Joensuun, kanssa.

Tampereella on paperilla sarjan kovin joukkue, mutta Tampereen projektissa on vielä paljon muuttujia, joiden saaminen toimimaan toivotulla tavalla vaatii tekemistä. Yksistään jo vahvojen luonteiden sovittaminen yhteen on oma haasteensa, sillä kaikille ei riitä pääosien esittäjien roolia.

Vimpeli on hieman saman kaltaisessa tilanteessa kuin Sotkamo. Silläkin on nuori ja kehityskykyinen joukkue, ja jos Vimpeli löytää sopivan pelinjohtajan, sekin heittää hattunsa mukaan mestaruustaisteluun.

Kouvola on takuuvarmasti yksi kärkiseuroista. Vaikka Toni Laakso, Jere Dahlström ja Sasu Toikka eivät ensi kaudella puekaan Koplan paitaa päälleen, uudet hankinnat – Arttu Ruuska, Ossi Meriläinen, Jasperi Luoma ja Valtteri Hämäläinen – tekevät joukkueesta edelleen kivikovan. Loukkaantumiset ovat toki aina vaikeasti ennakoituja muuttujia, mutta joukkueen nuorentaminen palvelee myös sitä, että joukkue kestäisi paremmin raskaan kauden rasituksia.

Joensuu menettää tämän kauden joukkueesta Juha Puhtimäen, Lauri Kivisen ja Simo Vainikaisen, mutta se saa jalkeille edelleen vahvan joukkueen, varsinkin jos ja kun Aleksi Rautiainen jatkaa uraansa ja Antti Hartikainen saadaan kuntoutettua täyteen pelikuntoon. Nuoret ovat Joensuussakin vuoden vanhempia, ja uudet hankinnat Ville Väliahon, Markus Tuikan ja Patrik Wahlstenin johdolla ovat laatuhankintoja.