Yllätyskäänne – Ville Väliaho neuvottelee siirtymisestä Joensuun Mailan uudeksi lukkariksi

Ville Väliaho siirtyi Sotkamon Jymyn lukkariksi syksyllä 2018. Hän korvasi Jymyn lukkarina Toni Kohosen.

Pesäpallo

Yllätyskäänne – Ville Väliaho neuvottelee siirtymisestä Joensuun Mailan uudeksi lukkariksi

Ville Väliaho neuvottelee siirtymisestä ensi kaudeksi Joensuun Mailaan Juha Puhtimäen seuraajaksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.9.2020 | KUVAT All Over Press

Ville Väliaho on nousemassa pesäpallon siirtomarkkinoiden yllätysnimeksi. Sotkamon Jymy on Elmo-lehden tietojen mukaan valmis purkamaan Väliahon sopimuksen ja päästämään hänet siirtymään vapailla papereille uuteen seuraan. Toissa syksynä Alajärveltä Sotkamoon siirtyneellä 23-vuotiaalla Väliaholla olisi vielä vuosi nykyistä sopimusta jäljellä.

Ratkaisun taustalla on Sotkamon päätös nostaa 17-vuotias Aapo Komulainen joukkueen ykköslukkariksi. Komulainen on pelannut runkosarjan lopusta lähtien kaikki Jymyn ottelut lukkarina ja Väliaho on katsonut ottelut katsomosta.

Väliaho kohahdutti pesäpallopiirejä viime viikonloppuna julkaisemalla Twitterissä ensimmäisen Seinäjokea vastaan pelatun puolivälieräottelun yhteydessä katsomosta otetun valokuvan, jonka alla hän kertoi tulleensa katsomaan Sotkamon Jymyn pesäpallo-ottelua.

Tapetilla shokkisiirto Joensuuhun

Väliahon vapautuminen siirtomarkkinoille on avannut oven huikealle siirtoskenaariolle: Elmo-lehden tietojen mukaan Väliaho on jo neuvotellut Joensuun Mailan kanssa siirtymisestä Manse PP:hen lähtevän Juha Puhtimäen seuraajaksi Mehtimäelle. Siirtoa ei ole vielä sinetöity ja allekirjoitettu, vaan lopulliset päätökset on tarkoitus tehdä vasta kauden päätyttyä.

Joensuussa oli päätetty aiemmin kesällä, ettei JoMa hankkisi Puhtimäen tilalle uutta huippulukkaria, vaan se paikkaisi Puhtimäen lähdön JoMassa jo tällä kaudella pelanneella Seeti Surakalla ja jollakin toisella nuorella lukkarilla.

Väliahon saamat vapaat paperit ovat kuitenkin saaneet Joensuun muuttamaan mieltään ja tarjoamaan Puhtimäen paikkaa Väliaholle. Taustalla on myös siirtomarkkinoita sotkeneen Manse PP:n rajut hankinnat, jotka rokottavat etenkin Joensuun Mailaa, josta Manseen ovat Puhtimäen lisäksi siirtymässä Lauri Kivinen ja Simo Vainikainen.

”Järkevä ratkaisu Joensuulta”

Elmo-lehden pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman ei tuttuun tapaansa lähde arvioimaan siirtojen todennäköisyyksiä, mutta myöntää, että Ville Väliaho olisi järkevä hankinta Joensuulta ja hänestä luopuminen looginen ratkaisu Sotkamolta.

”Sellainen tilanne, että joukkueella on kaksi huippulukkaria, on paperilla ihanteellinen tilanne, varsinkin, jos lukkarit ovat vielä taktisesti ja ominaisuuksiltaan erilaisia. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että kahden huippulukkarin mallia on vaikea saada käytännössä toimimaan varsinkaan hyvin menestyvässä joukkueessa. Itse asiassa mieleeni ei tule yhtään huippujoukkuetta, jossa tällainen malli olisi toiminut.”

”Lukkarit eivät ole vain pesäpallon erikoisosaajia, he ovat usein myös luonteeltaan varsin erikoisia ja äärimmäisen kunnianhimoisia urheilijoita, jotka eivät helpolla tee kompromissejä. Toni Kohonen on paljon käytetty esimerkki tällaisesta erikoisesta ja kunnianhimoisesta lukkarista, ja kaikki tietävät, miten helppoa tai vaikeaa häntä oli aikoinaan saada mahtumaan samaan joukkueeseen Kiteellä Jukka Holttisen kanssa. Tässä mielessä se, että Sotkamo purkaisi tällaisen jo nyt selvästi oireilevan asetelman, olisi järkevä ratkaisu”, Arffman sanoo.

”Ville Väliaho olisi yhtälailla myös Jonsuulta järkevä ratkaisu. Vaikka Väliaholla on omat puutteensa, ne puutteet – vaatimaton näppien hakeminen, polttoheittojen kiinni ottaminen ja tietynlainen kokonaisvaltainen flegmaattisuus lukkarityöskentelyssä – ovat sellaisia asioita, joita voidaan harjoittelun kautta korjata ja kehittää. Sitä paitsi Joensuun etukenttä pystyisi Iiro Kuosan johdolla hyvin paikkaamaan Väliahon puutteita pienten hakijana.”

”Väliaho on siinä mielessä jo kokenut ja vahvat näytöt antanut lukkari, että tämä kausi on jo hänen viides kautensa Superissa, vaikka Väliaho on vasta 23-vuotias. Väliaho on taktisesti vahva lukkari ja hänen syöttönsä on todella ilkeä. Hän uskaltaa syöttää inhottavan matalaa syöttöä peukalopidätyksellä. Nopean syöttöliikkeen, peukalopidätyksen ja syötön mataluuden seurauksena kaaren on vaikea lukea Väliahon syöttämistä, mikä aiheuttaa sekaannusta ja minkä vuoksi Väliaho pystyy napsimaan paljon kärpäsiä. Myös hänen heittokätensä on terävä.”

”En pidä Väliahoa Superin parhaana lukkarina, enkä vielä aivan ehdottomana huippulukkarina, mutta hän on näistä vielä vapaana olevista lukkareista ilman muuta paras vaihtoehto Joensuun kannalta. Väliaho sopisi myös Joensuun strategiaan nuorentaa joukkuetta.”

 

 

 

ElmoElmo on UUDISTUNUT! Toimi nopeasti ja tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan 4 kk 35 e – ja saat jo syyskuun Elmon postilaatikkoosi.

Voit myös ostaa uusimman Elmon digilehden irtonumeron Lehtiluukusta. Tilaajille digilehti kuuluu automaattisesti tilaushintaan.

Ja totta kai Elmo on myös irtonumeromyynnissä läpi Suomen!

 

Uusimmassa Elmossa mm.:

+ Jokereiden toiminnan todellinen logiikka

+ Veikkaus salasi pesäpallon ensimmäisen sopupeliskandaalin

+ Ketkä ovat oikeasti hölmöjä Valko-Venäjä kommenteissa?

+ Urheilukaupunki Kuopio

+ Jesperi Kotkaniemen ihme

+ Mikä mättää Mika Lehkosuolla?

+ Henri Aalto kertoo baletin rakastamisen vaikeudesta

Ja paljon, paljon muuta!