Suomalainen F1-legenda jyrkkänä – ”Viime vuoden MM-ratkaisu oli helvetillinen vääryys”

Max Verstappen tuuletti uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta viime kauden päätteeksi.

Formula 1Muu urheilu

Suomalainen F1-legenda jyrkkänä – ”Viime vuoden MM-ratkaisu oli helvetillinen vääryys”

Legendaarinen F1-toimittaja Erkki Mustakari on edelleen sitä mieltä, että viime vuoden MM-sarjan loppuratkaisu oli vääryys.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.3.2022 | KUVAT All Over Press

F1-kausi 2021 päättyi dramaattisesti Abu Dahbissa, kun Red Bullin Max Verstappen vei Mercedeksen Lewis Hamiltonilta varmalta näyttäneen kahdeksannen maailmanmestaruuden täysin käsittämättömän episodin jälkeen. Mestaruuden ratkaisuun vaikutti kisan lopun dramaattinen turva-autoepisodi ja kisan johdon puuttuminen tapahtumien etenemiseen.

Entinen F1-tähtitoimittaja Erkki Mustakari sadattelee vieläkin kisan viime hetken tilanteita.

”Maxin kisavoitto oli helvetillinen vääryys Lewisia kohtaan. Ei ihme, että Lewis joutui ottamaan vähän happea sen jälkeen. Kilpailun johtaja Mr. Masi teki täysin väärän päätöksen. Kierroksella päästetään joko kaikki tai ei ketään ohi. Masi päästi ohi vain neljä autoa ja homma oli sitten rakennettu Maxin maailmanmestaruudella”, Mustakari pudistelee päätään.

Kauden 2021 mestaruuden ratkaisu jäi kutkuttavasti viimeiseen kisaan, kun mestarikandidaatit Hamilton ja Verstappen olivat tasapisteissä toiseksi viimeisen, Saudi-Arabian GP:n, jälkeen. Jännitys väreili ilmassa koko kisojen välisen viikon. Homma lässähti Abu Dhabin farssiin.

”Päätöstä tehdessään Masi tuskin ajatteli, että Maxista leivotaan näin mestari, vaan hän haki sitä, että kisaan saadaan vielä pieni lisäjännitysmomentti, kun muutamat autot saadaan taistelukaksikon välistä pois. Turva-auton takana maaliintulo olisi ollut tylsä loppu tällaisessa tilanteessa ja se haluttiin välttää.”

Kun kisa oli ratkennut, Hamilton tyytyi lopulta kohtaloonsa, mutta poistui paikalta ja lopulta myös julkisuudesta koko talveksi. Hänen uransa jatkoakin ehdittiin jo arvuutella. FIA joutui lopulta tutkimaan Michael Masin turva-auton ohituspäätöksen ja päättämään myös kisajohtajan tulevaisuudesta F1-tehtävissä. Masi sai lähteä.

”Masin potkujen myötä kisajohdosta lähti myös paljon tietotaitoa. Tuo paikka ei kuitenkaan ole ihan helpoimmasta päästä hoitaa ja se vaatii kokemusta. Ihan varmasti Masi oppinsa otti siitä. Edesmenneellä Charlie Whitingilla oli kymmenien vuosien rautaisen kokemuksen, eikä tällaista olisi hänen aikanaan ikinä nähty ja koettu. Masi oli hetken aikaa Whitingin kakkosmiehenä, mutta onhan se päätöksentekojakkara aina ihan eri asia, kuin sen vieressä seisominen.”